Booking.com

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Składniki

  • oliwa z oliwek (około 2-3 łyżek stołowych)
  • 1 średniej wielkości posiekana drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 120 ml białego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów razem z zalewą
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 filety rybne (w zależności od wielkości), najlepiej sprawdzą się tu gatunki takie jak sola, strzępiel, dorsz, może też być żabnica, turbot albo piotrosz
  • greckie zioła do ryb
  • sól, pieprz
  • sok z 1 połówki cytryny

Ψαρια σπετσιώτικα

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką, ja tego jednak nie robię. Rybę przyprawiam kreteńską mieszkanką ziół do ryb oraz gałązką świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi.

Jeśli zamiast białego wytrawnego wina dodacie wino ziołowe to jeszcze bardziej podkreśli ono wszystkie smaki. Tak przyrządzoną rybę można podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. Ziemniaki można także upiec razem z rybą, kładąc je na spód naczynia żaroodpornego pod rybę. Trzeba pamiętać jednak, że ten sposób wydłuży czas przygotowania.

Przepis ten jest dość elastyczny jeśli chodzi o gatunki ryb, które można przyrządzić w ten sposób. W daniu tym sprawdzą się zarówno filety, jak i całe ryby.

1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym uprzednio cienką warstwą oliwy z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Przygotowanie sosu zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli i czosnku, do których po zmięknięciu (około 5 minut) wlewamy wino. Ilość wina podana w składnikach jest wartością orientacyjną, ponieważ w praktyce zazwyczaj wlewam je metodą “na oko”. Następnie dodaję pomidory razem z zalewą, natkę pietruszki i szczyptę cukru.

3. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem a także dodaję szczyptę mieszankę ziół do ryb zakupioną na Krecie (o składzie: oregano, bazylia, seler i rozmaryn).

4. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia przykręcamy gaz i redukujemy go do momentu aż będzie gęsty. Odpowiednie odparowanie sosu jest ważne, ponieważ nadmiar wody nie służy temu daniu.

5. Na filety nakładamy gotowy sos a następnie na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.

6. Naczynie umieszczamy na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jeśli filety są grubsze trzymamy je w tej temperaturze dodatkowe 5 minut. Po upływie tego czasu podwyższamy temperaturę piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut.


Pieczona ryba z wyspy Spetse

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Iwona Michalak
2017-05-06 14:24:36

dziękuję za przepis

Wykorzystałam przepis, wyszło fantastycznie.

Dziękuję  bardzo

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2017-05-06 19:17:02

Iwona bardzo cieszymy się, że spodobał Ci się przepis zamieszony na naszej stronie i gorąco zachęcamy Cię do kolejnych kulinarnych eksperymentów z kuchnią grecką :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154476348027551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam
Gosia | crete.pl : Cześć, tak Samaria jest czynna codziennie. Wyjątkiem są sytuacje gdy z powodu wysokiego zagrożenia pożarem lub ulewnymi deszczami wąwóz może być czasowo wyłączony. Bilety na prom można kupić w kasie w Agia Roumeli. Na pewno na nią trafisz, a jeśli nie to zapytaj w pierwszym lepszym sklepie czy tawernie.
Powinno zostać tak jak jest. Nie można wszystkiego skomercjalizować. Zwłaszcza miejsc o takiej historii.
Magiczne miejsce ♥️
gość Agata: Dzień dobry, bardzo dziękuje za świetny artykuł. Mam jednak 2 pytania: czy wąwóz jest czynny codziennie w wakacje ? Gdzie możemy kupić bilety na prom ?   
Piotrek | www.crete.pl : Ale ten remont nie będzie trwał pół roku. Jestem nawet skłonny napisać, że będzie trwał więcej niż rok. Zresztą to co widzisz to właśnie efekty rozpoczęcia prac w zimie.
gość dodekanezowiec: Na ich miejscu to raczej w zimie taki remont lepszy.  
A wiecie może, gdzie są sprzedawcy? Bo przydałyby mi się oliwki "bobki", które prawie tylko tam można było kupić.
Coś czuję, że ten remont pozbawi Agorę dawnego klimatu
Gosia | crete.pl : Poszukaj czegoś przez AirBNB. Komunikacji brak.
Rozkopana na max od góry
gość miłośnik CRETY: witam mam pytani czy są w tym miasteczku kwatery do wynajęcia? czy kursuje tam komunikacja?
Super i fajny podkład dźwiękowy :)
Fajny filmik,ale się rozmarzyłam
super film
po prostu.......:( zanik mózgu ...
gość PiotrWie: Jak we wschodniej to trochę zależy gdzie będziesz - jak w okolicy Agios Nikolaos to wąwóz Kritsa, koło Irapetry jest wąwóz Pefki czy Moni Kapsa, ew. trudniejszy Sarakiniko , jak całkiem na wschodzie to Zakres czy Xerocampos.
To nie jest nietrudny wąwóz. Przeszłam ich tu kilka i ten był całkiem wymagający, w dwie strony można się zmęczyć. Dodatkowo słońca i brak wody do uzupełnienia. Respekt przed dziką Kretą!
Nieodpowiedzialni ...Wczoraj widzialam film z trekkingu na YT. Na szczęście skończyło się na obiciach,potłuczeniach,wymęczeniu..gość zyje .. Poszedł sam na szlak Agia Roumeli - Sougia ..Przeszedł część...Bezzapasu wody,prowiantu,map,przygotowania,informacji w hotelu...Skrajna nieodpowiedzialność...Potem znajdują kości takich na szlaku...
kali orexi
Bzdura
Pod tym wzgledem Lefkada jest całkiem inna wyspa tutaj tawerny pełne turystów od śniadania do nocnych biesiad ale to pewnie dlatego ze tutaj nie mamy hoteli na All inclusice
"turyści oszczędzają na jedzeniu w tawernach".....
Jedziemy za dwa tygodnie pierwszy raz, jakie knajpy polecacie? Nawet nie pytam o konkretne miejsca, raczej na ci zwracać uwagę przy wyborze miejsca, w którym zatrzymamy się na posiłek.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera