Galaktoboureko

galaktoboureko

Składniki

    (na blachę o wymiarach co najmniej około 20x30 cm)
  • 200-250 g ciasta filo
  • około 110-120 g masła

nadzienie:

  • 170 g drobnej semoliny
  • 250 g cukru
  • 1l mleka
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

syrop:

  • 450 ml wody
  • 400 gr cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Γαλακτομπούρεκο

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna. Syrop jakim nasączany jest ten deser może być zrobiony z cytryny, pomarańczy lub z dodatkiem wody różanej. Ważne aby był on słodki i bardzo aromatyczny. Wykonanie Galaktoboureko jest dość pracochłonne, więc należy zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu na jego przygotowanie.

1. Przygotowanie tego deseru należy rozpocząć od syropu. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny (lub i pomarańczy) oraz laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu zostawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia.

2. Aby nadzienie było bardziej puszyste, żółtka należy oddzielić od białek zamiast dodawać jajka w całości. Białka razem z 50 g cukru ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z 50 g cukru przez około 5 minut. Masa ta powinna być gęsta i spieniona.

3. Do mieszaniny żółtek i cukru stopniowo przekładamy ubitą pianę z białek i każdorazowo delikatnie mieszamy łopatką.

4. Do rondla wlewamy mleko, resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem się mleka zmniejszamy ogień, dodajemy powoli semolinę oraz ekstrakt z wanilii. Stale mieszamy trzepaczką, aby masa była kremowa i bez grudek. Na koniec zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy.

5. Łączymy ze sobą dwie mieszanki przygotowane powyżej: mleko z semoliną oraz wymieszaną wcześniej pianę z białek z pianą z żółtek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

6. Topimy masło i zaczynamy przygotowanie ciasta filo. Dno oraz boki blachy wykładamy 5 warstwami ciasta, każdą warstwę smarując osobno roztopionym masłem. Na ciasto wykładamy przygotowaną wcześniej masę, wygładzamy jej powierzchnię i składamy brzegi ciasta filo do środka. Na wierzchu kładziemy kolejne cztery warstwy filo każdą z nich smarując masłem.



7. Wierzchnie warstwy filo można delikatnie naciąć ostrym nożem w kwadraty dzięki czemu łatwiej będzie pokroić galaktoboureko po upieczeniu. Nie jest to jednak niezbędne, ponieważ po nasączeniu syropem chrupkie filo nasiąka i staje się dość miękkie.

8. Galaktoboureko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez około godzinę. Ważne, aby filo było złote. W razie potrzeby można nieco przedłużyć czas pieczenia.

9. Po upieczeniu gorące jeszcze galaktoboureko należy nasączyć powoli przygotowanym wcześniej i ostudzonym syropem. Po polaniu deser należy pozostawić najlepiej na noc, tak aby syrop został dobrze wchłonięty. Galaktoboureko można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Καλή όρεξη!


Galaktoboureko3

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.4
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.4 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Bogusia Kyrcz
2016-04-10 17:44:19

Uwielbiam :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 17:45:24

Tak jak my.... :)

1
Walentyna Swietochowska
2016-04-10 18:23:12

Jadłam,rzeczywiście bardzo slodkie

1
Emilia ZW
2016-04-10 19:01:50

Patryk coś 4u

Izabela Bijak
2016-04-10 19:35:39

Ja też uwielbiam-nie potrafiłam sobie odmówić nigdy tego słodkiego dodatku :((

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:41:10

Oj tak ciężko jest sobie odmówić, szczególnie będąc w na miejscu w Grecji.

1
Karolina Wąsiewicz
2016-04-10 19:43:30

Przepyszne! Uwielbiam wszystkie te słodkości, spanakpoite♡ baklave♡ kateifi♡ coś jak spanakopita ale z jabłkami albo ze szpinakiem ale w rulonikach♡
Piękny talerzyk♡♡

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:50:21

My też uwielbiamy greckie słodkości. Lata wprawy spowodowały, że nawet już nie czujemy nadmiaru słodkości. A talerzyk dziękujemy :) długo polowaliśmy na taką "skorupkę" :D

1
 gość}
gość Paula
2020-07-15 20:56:08

Cóż...

Zrobiłam, jak na przepisie ale nie smakuje ono tak, jak prawdziwe galaktoboureko powinno.... Przykro mi, ale to byl przepis wyłącznie na jeden raz 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153541398537551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar
 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera