Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Halloumi cheese comes from Cyprus, where its average consumption per capita is 8 kg per year. It is a white, semi-hard cheese made from unpasteurised sheep's milk, from a mixture of sheep and goats, possibly with the addition of cow's milk. Halloumi taste is sometimes enriched with the addition of mint. The recipe for its production has been unchanged for centuries. A characteristic feature is a fairly elastic consistency and a high melting temperature, which makes the cheese perfectly tolerate barbecuing or frying. It is quite salty, because 3% of its weight is salt, so if we intend to use a halloumi for a dish, we do not give it anymore. Halloumi is very popular in Greece, the Middle East, Europe and the United States, but the best quality Halloumi must come from Cyprus.

Although you can also buy this cheese in our stores, however, before that it's worth to look at its label and read where it was made. This is quite important because, due to its growing popularity, some countries are trying to produce it, but not always with a good effect. After repeated tests with a clear conscience, we can only recommend Greek products because they retain their properties. Others can simply melt when trying to grill.

The preparation of grilled halloumi is simple and fast. Cut the cheese into slices approximately 1 centimeter wide and lubricate on both sides with olive oil. Warm up a cast iron grill pan until a little bit of oil placed on it starts to smoke. Then we reduce the fire a little and put the slices of cheese. We grill about 1 minute on each side. Repeat the griiling process until you see clear brown stripes on the slices.

We can serve grilled cheese with garlic bread or as an addition to vegetable dishes. Cypriots mastered the combination of halloumi with other ingredients and have dozens of dishes with this cheese. They serve it most often with vegetables or fruit, but also as an addition to pork or lamb.


halloumi

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:34:47

Pod koniec maja sprawdzę to u źródła ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:37:51

Cypr?

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:43:57

Yes :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:47:47

Cypryjczycy przygotowują halloumi na mnóstwo różnych sposobów, więc testuj wszystko :)

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:49:32

Odkładałem Cypr już od paru lat i w koncu zdecydowałem ... tylko na Kretę urlopu zabraknie :(

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:52:26

My także mamy w planach Cypr, póki co jednak Kreta prawie zawsze wygrywa.

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:55:53

To tak jak u nas ;)
Nawet jak mieliśmy (chyba 2 lata temu) pojechać na Kefalonie, to "zrobili" tam trzęsienie ziemii i musieliśmy zamienić na Kretę :D

1
 Magdalena Stępień
Magdalena Stępień
2016-01-22 18:41:57

Mniam

1
 Izabella Iwańska
Izabella Iwańska
2016-01-22 18:57:11

Ser rewelacja! Szkoda że nie udało mi się przywieźć więcej tego serka, bo ograniczały mnie kg!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 19:00:22

W Polsce można kupić cypryjskie halloumi w sieci sklepów Kuchnie Świata i bywa też w Makro. Są też halloumi produkcji niemieckiej ale tych nie polecamy.

1
 Ryszard Małgorzata Majchrzyk
Ryszard Małgorzata Majchrzyk
2016-01-22 19:28:39

Mieliśmy okazję spróbować będąc w zeszłym roku na Cyprze. Super jedzonko. Pozdrawiam RM

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153366652592551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Feta baked with filo

Feta baked with filo

The popular feta or mizithra are found not only in salty but also in sweet dishes. For example, let the feta, described here, baked in filo with honey and sesame. It is a quick and very simple snack.

Pancakes stuffed with spinach and feta cheese

Pancakes stuffed with spinach and feta cheese

Although many people avoid street food, we, for our part, encourage you to use such places in Greece. Your particular interest should be aroused by places where there are swarms of local Greeks. And do not worry about how this place looks like, the oilcloth on the tables and a collection of not-perfect-looking chairs can be a harbinger of tasty (albeit not always cheap) food. Of course, choose with your head and wisely, rather we advise against all kinds of hamburgers, ice cream shops and small gastronomy based on continental quick delicacies. However, places offering products based on fragments of local cuisine can turn out to be really interesting discoveries. This is how we discovered pancakes stuffed with spinach and feta cheese.

Cheese balls - Tirokroketes

Cheese balls - Tirokroketes

Greek cheese balls fried in deep oil, probably some of you know from vacation journeys. The Greeks serve them with lemon, which emphasizes the taste of melted cheeses. The rich composition of the taste is thanks to the three cheeses from which they are made. Slightly spicy salty feta, sweet and soft Gouda and mature cheddar complement each other, but their flavor can be enriched by adding herbs, such as mint. This tasty snack is unfortunately a good calorie bomb, so if someone counts calories, Tirokroketes will not be a good choice.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Uwielbiam
Uwielbiam
Uwielbiam!
gość PiotrWie: Zakyntos jest zaćpana hotelami jak nieszczęście, na Krecie są cztery skupiska które należy omijać szerokim łukiem a da się znaleźć miejsca całkiem dzikie, ale są wyspy gdzie w ogóle nie ma hoteli - w 2019 byliśmy na Samotrace, jak ktoś chce zobaczyć wyspę bez turystyki zorganizowanej to polecam. A my mamy w planach wyspy gdzie jest całkiem pusto - np Ikarię czy Alonissos. Zobaczymy co nam z tego wyjdzie.
gość dodekanezowiec: A jak kiedyś gdzieś na forum napisałem, że Kreta bardziej "egzotyczna" od Zakynthos, to niektórzy się uczepili jak rzep psiego ogona że egzotyka to gdzieś daleko, że co tam za różnice, bo Zakynthos to Zatoka Wraku, ojej, och ach.  Dobrze - a co więcej? 
Przesłodka!
gość PiotrWie: Do klasztoru i na plażę Agios Nikitas najłatwiej dotrzec z Tsoutsouras - 40 min ścieżką do Maridaki, skąd niecała godzina do gaju palmowego, który jest nawet dalej niż klasztor. Gdy byliśmy ostatnio - 2015r. - w klasztorze mieszkał ostatni mnich, wiekowy i zgięty prawie do ziemi. Plaża była tak samo pusta - po kilku godzinach spaceru kąpiel była niesamowita.
❤Asterousia❤ mój ukochany kawałek Krety. Małe sprostowanie, Agios Nikitas to nie miejscowość nawet
Byłem i bardzo mi się podobało (-:
Gosia | crete.pl : Wbrew pozorom Polacy i Grecy mają bardzo wiele wspólnych cech.
gość dodekanezowiec: Czyli smutek i żal...
Kocham Hrakleio, to moje miejsce na ziemi ❤
gość PiotrWie: Niestety miasta na Krecie wszystkie zostały zniszczone przez trzęsienia ziemi i odbudowane mówiąc delikatnie bez stylu. Ogólnie nie jestem miłośnikiem miast, ale jeśli już to hiszpańskie jak Cordoba, Grenada czy Toledo , Włoskie - Palermo, Piza czy Florencja lub miasta pohanzeatyckie. (...)
Niestety, Heraklion nie zrobił na mnie wrażenia.
Planuję odwiedzić w lutym, bo jestem strasznie ciekawa jak wygląda miasto, gdy nie ma wielu turystów. Iraklio zimą to dobry pomysł?
Heraklion jest tętniącym życiem, prawdziwy kreteńskim miastem. Wystarczy zejść z deptaka. Uwielbiam.
Love lion square it means bougatsa and coffee with my Greek family
Wszędzie śmieci i zdemolowane rudery dookoła. Poza deptakiem i Mariną nie ma tam nic, więc nie wiem o czym mówicie
Byłam pierwszy raz we wrześniu i myślę,że nie ostatni
Mam sentyment do tego miasta. Uwielbiam wracać. Nie jest to Rethimno, nie jest to Chania, ale Iraklio też ma to coś
Byłam kilka razy. Moim sercem Heraklionie jest Muzeum Archeeologiczne
Przejechaliśmy kawał drogi aby tam dotrzeć ale było warto
Bardzo lubię Heraklion, zawsze wracamy tam chętnie, wcale nie dlatego że lotnisko blisko bo zwykle latamy do Chanii
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera