Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.
1. Przygotowanie kulek serowych zaczynamy od starcia serów na tarce i wymieszania ich misce razem z jajkiem, mąką, mlekiem i pieprzem. W razie potrzeby można dodać odrobinę mleka więcej. Ważne aby wszystkie składniki były połączone ze sobą i aby udało się z nich uformować zwartą kulkę. Z podanej wyżej ilości powinno wyjść około 16-18 kulek.
2. Przygotowaną masę wkładamy do lodówki na około 45-60 minut.
3. Z przygotowanej wcześniej masy formujemy kulki o średnicy mniej więcej 3-4 cm.
4. Każdą z nich obtaczamy w mące i otrząsamy jej nadmiar.
5. Smażymy je w głębokim oleju najlepiej w rondlu. Olej musi być bardzo gorący. Smażenie trwa bardzo krótko, wystarczy aby cheese balls’y nabrały złotego koloru.
6. Usmażone tirokroketes przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Podajemy ciepłe razem z ćwiartką cytryny.
Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.
Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.
Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.
Komentarze
komentarz z
Uwielbiam, tak jak saganaki pabierowane !!
komentarz z
Ser saganaki też bardzo dobry :)
komentarz z
Przesmaczne!!!
komentarz z
Smakotki byłam w Grecji i jadlam
komentarz z
Pychota
komentarz z
zna:)
komentarz z
Love cheese balls
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152967595707551,10153414446307551,10156227453952551,637483638425904