Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Tirokroketes - greckie kulki serowe

Składniki

  • 100g sera feta
  • 130g sera gouda
  • 100g sera Cheddar, Regato lub kreteńskiej Graviery
  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • około 4 łyżek stołowych mleka
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina mąki do panierowania
  • olej do smażenia

Τυροκροκέτες

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

1. Przygotowanie kulek serowych zaczynamy od starcia serów na tarce i wymieszania ich misce razem z jajkiem, mąką, mlekiem i pieprzem. W razie potrzeby można dodać odrobinę mleka więcej. Ważne aby wszystkie składniki były połączone ze sobą i aby udało się z nich uformować zwartą kulkę. Z podanej wyżej ilości powinno wyjść około 16-18 kulek.

2. Przygotowaną masę wkładamy do lodówki na około 45-60 minut.

3. Z przygotowanej wcześniej masy formujemy kulki o średnicy mniej więcej 3-4 cm.

4. Każdą z nich obtaczamy w mące i otrząsamy jej nadmiar.

5. Smażymy je w głębokim oleju najlepiej w rondlu. Olej musi być bardzo gorący. Smażenie trwa bardzo krótko, wystarczy aby cheese balls’y nabrały złotego koloru.

6. Usmażone tirokroketes przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Podajemy ciepłe razem z ćwiartką cytryny.


Tirokroketes - greckie kulki serowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.94
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.94 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-06-08 20:22:54

Uwielbiam, tak jak saganaki pabierowane !!

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-08 20:26:40

Ser saganaki też bardzo dobry :)

1
2015-06-08 21:09:25

Przesmaczne!!!

1
2016-02-19 18:10:38

Smakotki byłam w Grecji i jadlam

1
2016-02-19 18:28:36

Pychota

1
2019-05-25 20:27:14

zna:)

1
2023-06-13 11:30:05

Love cheese balls

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152967595707551,10153414446307551,10156227453952551,637483638425904

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ
gość lechgal  Uwielbiam kreteńskie drogi za to, że są kręte, wąskie i czasem można się trochę pogubić. To właśnie sprawia, że krótki urlop staje się przygodą, którą długo, mile się wspomina i tęskni za powrotem. Jak ktoś potrzebuje idealnych dróg, niech jedzie na wypoczynek do Niemiec. Ja wolę egzotyczne wakacje na tajemniczych trasach Krety.
gość PiotrWie  A mnie denerwują narastające z roku na rok tłumy. Ale za to podoba mi się że nie zabudowali większości plaż wielkimi hotelami jak w Hiszpanii, na Cyprze czy choćby na Korfu.
gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera