Mistrz ciasta filo z Rethymno

data_2020-11-18 19:38:07 2020-11-18 19:38:07

Ciasto filo w kuchni greckiej znajduje zastosowanie w przygotowaniu różnego rodzaju wypieków zarówno słodkich jak baklava albo słonych jak choćby spanakopita. 86-letni Giorgos Hatziparaskos to jeden z nielicznych już w Grecji mistrzów ciasta filo, który ma swoja pracownię w Rethymno. Swoje ciasto nadal wytwarza ręcznie w taki sam sposób od dziesiątek lat. Na filmie zobaczycie jak mistrz cierpliwie tworzy klasyczne filo oraz trudne do pomylenia ciasto stosowane do wypieku kadaifi. To takie charakterystyczne cienkie „włosy”.

Mieliśmy okazję poznać Giorgosa i jego żonę gdy wiele lat temu zupełnie przypadkiem podczas włóczęgi po Rethymno natrafiliśmy na jego warsztat. Na żywo obserwowaliśmy jak mistrz najpierw robi charakterystyczny balon z ciasta a później cierpliwie naciąga filo do rozmiarów stołu. Baklava, którą zostaliśmy tam poczęstowani była chyba najlepsza jaką jedliśmy na Krecie. Jeśli będziecie w przyszłości w Rethymno to warto odnaleźć jego warsztat aby na własne oczy przekonać się jaką sztuką jest wykonanie takiego ciasta. A teraz zapraszamy Was do obejrzenia powyższego filmu.

Gosia,  data_2020-11-18 19:38:07 2020-11-18 19:38:07
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Regina Sidor
2020-11-18 19:00:33

Amazing !!!

1
Darek Pepłoński
2020-11-18 19:13:12

Wspaniałe, a wiecie czyja muzyka jest na końcu filmu;)?

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2020-11-18 19:43:01

Darek Pepłoński Theodorakis?

 Darek Pepłoński
Darek Pepłoński
2020-11-18 20:33:35

Aldona Pandowska pasował by;)

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2020-11-18 20:36:04

Darek Pepłoński Ale to on?Strzeliłam w ciemno.

 Darek Pepłoński
Darek Pepłoński
2020-11-18 20:37:06

Aldona Pandowska szukałem ale nie znalazłem, ale fakt pasował by;)

1
Karolina Kamadulska
2020-11-18 19:21:16

1
Aldona Pandowska
2020-11-18 19:43:27

Super.

1
Basia Gajda Matczak
2020-11-18 19:55:51

miałam przyjemność poznać i zjeść specjały

2
Andrzej Lewandowski
2020-11-18 20:39:53

Bylismy tam, mistrz

Eve Lina
2020-11-18 21:12:26

Wow też byłam

Asia Wieland
2020-11-18 22:27:11

mialam przyjemnosc ogladac tego pana i jego syna jak przygotowują ciasto :)

Joanna Asia Joasia
2020-11-19 14:48:56

Sławek Sławek

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157559660482551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera