Ciasto filo w kuchni greckiej znajduje zastosowanie w przygotowaniu różnego rodzaju wypieków zarówno słodkich jak baklava albo słonych jak choćby spanakopita. 86-letni Giorgos Hatziparaskos to jeden z nielicznych już w Grecji mistrzów ciasta filo, który ma swoja pracownię w Rethymno. Swoje ciasto nadal wytwarza ręcznie w taki sam sposób od dziesiątek lat. Na filmie zobaczycie jak mistrz cierpliwie tworzy klasyczne filo oraz trudne do pomylenia ciasto stosowane do wypieku kadaifi. To takie charakterystyczne cienkie „włosy”.
Mieliśmy okazję poznać Giorgosa i jego żonę gdy wiele lat temu zupełnie przypadkiem podczas włóczęgi po Rethymno natrafiliśmy na jego warsztat. Na żywo obserwowaliśmy jak mistrz najpierw robi charakterystyczny balon z ciasta a później cierpliwie naciąga filo do rozmiarów stołu. Baklava, którą zostaliśmy tam poczęstowani była chyba najlepsza jaką jedliśmy na Krecie. Jeśli będziecie w przyszłości w Rethymno to warto odnaleźć jego warsztat aby na własne oczy przekonać się jaką sztuką jest wykonanie takiego ciasta. A teraz zapraszamy Was do obejrzenia powyższego filmu.
Komentarze
komentarz z
Amazing !!!
komentarz z
Wspaniałe, a wiecie czyja muzyka jest na końcu filmu;)?
komentarz z
Darek Pepłoński Theodorakis?
komentarz z
Aldona Pandowska pasował by;)
komentarz z
Darek Pepłoński Ale to on?Strzeliłam w ciemno.
komentarz z
Aldona Pandowska szukałem ale nie znalazłem, ale fakt pasował by;)
komentarz z
komentarz z
Super.
komentarz z
miałam przyjemność poznać i zjeść specjały
komentarz z
Bylismy tam, mistrz
komentarz z
Wow też byłam
komentarz z
mialam przyjemnosc ogladac tego pana i jego syna jak przygotowują ciasto :)
komentarz z
Sławek Sławek
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157559660482551