Kreta Reiseführer

Die beste polnische Website, die der griechischen Insel Kreta und zu einem kleinen Teil des kontinentalen Griechenlands gewidmet ist. Sie finden nützliche Informationen zum Besuch von Kreta , die über das Angebot optionaler Touren hinausgehen. Auf der Website finden Sie auch Beschreibungen der interessantesten Orte, die wir besuchten, als wir diese größte griechische Insel besuchten. Der Inhalt ergänzt die aktuellen Nachrichten, Fotos und Rezepte der griechischen Küche.

Filo Konditor aus Rethymno

Filoteig in der griechischen Küche wird zur Herstellung verschiedener Arten von Backwaren verwendet, sowohl süß wie Baklava als auch salzig wie Spanakopita. Der 86-jährige Giorgos Hatziparaskos ist einer der wenigen Meister des Phyllo-Teigs in Griechenland, der sein Atelier in Rethymno hat . Sie macht ihren Teig seit Jahrzehnten auf die gleiche Weise von Hand. Im Video sehen Sie, wie der Meister geduldig das klassische Filo und den schwer zu verwirrenden Teig kreiert, der zum Backen von Kadaifi verwendet wird. Es ist so charakteristisch dünnes "Haar".

Wir hatten die Gelegenheit, Giorgos und seine Frau kennenzulernen, als wir vor vielen Jahren zufällig auf seiner Wanderung durch Rethymno auf seine Werkstatt stießen. Wir haben live gesehen, wie der Meister zuerst einen charakteristischen Teigballon macht und dann das Filo geduldig auf die Größe des Tisches streckt. Das Baklava, mit dem wir dort behandelt wurden, war wahrscheinlich das beste, das wir auf Kreta hatten. Wenn Sie in Zukunft in Rethymno sein werden, lohnt es sich, seine Werkstatt zu finden, um selbst zu sehen, was Kunst ist, um einen solchen Kuchen zu machen. Und jetzt laden wir Sie ein, den obigen Film anzuschauen.

Gosia,  data_2020-11-18 19:38:07 2020-11-18 19:38:07
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Weitere Nachrichten von diesem Monat »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Regina Sidor
Regina Sidor
2020-11-18 19:00:33

Amazing !!!

1
 Darek Pepłoński
Darek Pepłoński
2020-11-18 19:13:12

Wspaniałe, a wiecie czyja muzyka jest na końcu filmu;)?

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2020-11-18 19:43:01

Darek Pepłoński Theodorakis?

 Darek Pepłoński
Darek Pepłoński
2020-11-18 20:33:35

Aldona Pandowska pasował by;)

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2020-11-18 20:36:04

Darek Pepłoński Ale to on?Strzeliłam w ciemno.

 Darek Pepłoński
Darek Pepłoński
2020-11-18 20:37:06

Aldona Pandowska szukałem ale nie znalazłem, ale fakt pasował by;)

1
 Karolina Kamadulska
Karolina Kamadulska
2020-11-18 19:21:16

1
 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2020-11-18 19:43:27

Super.

1
 Basia Gajda Matczak
Basia Gajda Matczak
2020-11-18 19:55:51

miałam przyjemność poznać i zjeść specjały

2
 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2020-11-18 20:39:53

Bylismy tam, mistrz

 Eve Lina
Eve Lina
2020-11-18 21:12:26

Wow też byłam

 Asia Wieland
Asia Wieland
2020-11-18 22:27:11

mialam przyjemnosc ogladac tego pana i jego syna jak przygotowują ciasto :)

 Joanna Asia Joasia
Joanna Asia Joasia
2020-11-19 14:48:56

Sławek Sławek

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157559660482551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Na szczęście byłam wczoraj
Ufff, udało się zobaczyć (i przeżyć wędrówkę)
Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić
gość PiotrWie : W czwartek to samo zjawisko oglądaliśmy na Astipalei 
W Norwegii na wybrzeżu, najczęściej latem gdy zapowiadana jest słoneczna pogoda mamy podobne mgły, ale to mgły adwekcyjne, gdzie jest odwrotnie, chłodne morze i ciepłe powietrze. Potrafi takie dziadostwo przyjść z morza na cały dzień, a kilometrów dalej w głąb lądu świeci słoneczko
gość PiotrWie : Nie trzeba iść eksponowanym klifem. Jest inna droga, która jeszcze jakieś 8 lat temu była opisana na kamieniu jako Easy to Loutro, nie rozumiem czemu ktoś ten napis zamalował. Jakieś kilkaset metrów od plaży Marmara odchodzi prosto w górę dróga do Livaniany, krętymi naturalnymi schodami. Dochodzi do drogi Loutro - Livaniany i jest zdecydowanie łatwiejszy od oficjalnego szlaku. (...)
Zawsze doradzamy osobom wybierajacym się na Kretę: - Bądź realistą. Oceniaj swoje możliwości. Zerknij w swoją metrykę urodzenia i kartę zdrowia. Wąwóz Samaria i niektóre piesze trasy są groźne ( szczególnie w upale), strome, kamieniste.
Parklot
CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera