Pewnie część z Was będzie zdziwiona widząc przepis na pizze wśród przepisów na tradycyjne greckie dania. Wszak danie to wymyślili Włosi…. Otóż geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek. Mozarellę zastępują fetą lub innymi greckimi serami. Grecka pizza jest przez to lżejszym odpowiednikiem swojej włoskiej siostry, niemniej jednak jest równie pyszna :)
Przepis na ciasto podajemy taki jaki stosujemy zazwyczaj, wychodzi z niego fajne cienkie ciasto. Jeśli macie swój ulubiony przepis na spód pizzy to też możecie go zastosować. W tym wypadku naprawdę nie ma to większego znaczenia.
1. Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól cukier. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo dodajemy wodę.
2. Po wstępnym wymieszaniu ciasto pozostawiamy w misce i wyrabiamy je ręcznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
4. Blachę na której będziemy piec pizzę smarujemy dość obficie oliwą z oliwek i wykładamy na nią ciasto, które rozciągamy palcami na całą powierzchnię blachy. Powierzchnia ciasta powinna być wyrównana aby miało ono podobną grubość w każdym miejscu. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to można je natłuścić oliwą.
5. Sos pomidorowy można przygotować na podstawie przecieru domowej roboty bądź zrobić go na świeżo z 2-3 pomidorów. Jeśli dysponujemy takim domowym przecierem to dodajemy do niego sól, pieprz, nieco oliwy z oliwek, łyżkę oregano i bazylii.
6. Jeśli sos przyrządzamy na bazie świeżych pomidorów w to garnku przez kilkanaście minut dusimy pokrojone drobno obrane ze skóry pomidory razem z oliwą, solą, pieprzem oraz ziołami (oregano, bazylia). Przed wyłożeniem sosu na pizzę trzeba go koniecznie ostudzić. Nie powinien on być zbyt wodnisty.
7. Gotowy sos rozprowadzamy na cieście. Na wierzch kładziemy plastry pomidorów, pokrojoną w piórka cebulę, paski papryki. Posypujemy całość startą fetą i na wierzch kładziemy pokrojone oliwki.
8. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut. Jeśli jej boki będą łatwo odchodzić a spód będzie ładnie zarumieniony pizza będzie gotowa.
Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.
Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.
Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.
Komentarze
https://www.nalesniki.eu/
Uwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam :D
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz