Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Składniki

Składniki na cienkie ciasto pizza o średnicy około 45 cm
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej 850)
  • pół łyżeczki soli (3 gramy)
  • pół łyżeczki cukru (3 gramy)
  • 150 g wody w temperaturze pokojowej
  • oliwa z oliwek do wysmarowania blach

Składniki na pizzę:
  • około 250 ml przecieru pomidorowego lub 2-3 pomidory
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, odrobina oliwy z oliwek
  • pomidory
  • pokruszone 200 g fety
  • opcjonalnie papryka
  • cebula
  • oliwki

Πίτσα

Pewnie część z Was będzie zdziwiona widząc przepis na pizze wśród przepisów na tradycyjne greckie dania. Wszak danie to wymyślili Włosi…. Otóż geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek. Mozarellę zastępują fetą lub innymi greckimi serami. Grecka pizza jest przez to lżejszym odpowiednikiem swojej włoskiej siostry, niemniej jednak jest równie pyszna :)

Przepis na ciasto podajemy taki jaki stosujemy zazwyczaj, wychodzi z niego fajne cienkie ciasto. Jeśli macie swój ulubiony przepis na spód pizzy to też możecie go zastosować. W tym wypadku naprawdę nie ma to większego znaczenia.

Przygotowanie ciasta

1. Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól cukier. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo dodajemy wodę.

2. Po wstępnym wymieszaniu ciasto pozostawiamy w misce i wyrabiamy je ręcznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

4. Blachę na której będziemy piec pizzę smarujemy dość obficie oliwą z oliwek i wykładamy na nią ciasto, które rozciągamy palcami na całą powierzchnię blachy. Powierzchnia ciasta powinna być wyrównana aby miało ono podobną grubość w każdym miejscu. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to można je natłuścić oliwą.

Przygotowanie składników

5. Sos pomidorowy można przygotować na podstawie przecieru domowej roboty bądź zrobić go na świeżo z 2-3 pomidorów. Jeśli dysponujemy takim domowym przecierem to dodajemy do niego sól, pieprz, nieco oliwy z oliwek, łyżkę oregano i bazylii.

6. Jeśli sos przyrządzamy na bazie świeżych pomidorów w to garnku przez kilkanaście minut dusimy pokrojone drobno obrane ze skóry pomidory razem z oliwą, solą, pieprzem oraz ziołami (oregano, bazylia). Przed wyłożeniem sosu na pizzę trzeba go koniecznie ostudzić. Nie powinien on być zbyt wodnisty.

7. Gotowy sos rozprowadzamy na cieście. Na wierzch kładziemy plastry pomidorów, pokrojoną w piórka cebulę, paski papryki. Posypujemy całość startą fetą i na wierzch kładziemy pokrojone oliwki.

8. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut. Jeśli jej boki będą łatwo odchodzić a spód będzie ładnie zarumieniony pizza będzie gotowa.


Grecka pizza z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość naleśniki
2016-10-23 01:20:04

https://www.nalesniki.eu/

Uwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar
 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera