Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Składniki

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 ząbek posiekany czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta cukru
  • pomidory (puszka 400g lub świeże obrane ze skóry i posiekane)
  • garść orzeszków piniowych
  • ósemki cytryny do podania

Πιλάφι με Τομάτα

Oryginalnie pilaw jest potrawą pochodzącą z dalekiego wschodu Europy, jednak obecnie jest on popularny w wielu różnych krajach. Mieszkańcy każdego z nich przyrządzają pilaw trochę inaczej, jednak sama idea jest wspólna. Także Grecy zaadoptowali to danie i mają kilka jego wersji.

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw:

  • garść rodzynek
  • ½ łyżeczki zmiażdżonych w moździerzu ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ⅓ łyżeczki cynamonu

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i cebulę. Po około 4-5 minutach, gdy cebula zmięknie dodajemy ryż i mieszając cały czas smażymy przez 2-3 minuty. Gdy ryż stanie się przezroczysty wlewamy bulion warzywny, dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przykrywamy szczelną pokrywką i zmniejszamy ogień do niewielkiego płomienia. Pilaw ma się gotować przez około 15 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. W trakcie nie powinno się mieszać potrawy. Z tego powodu warto przygotowywać to danie w garnku z grubym dnem, aby ryż nie przypalił się.

2. W tym czasie gdy ryż gotuje się wsypujemy na suchą patelnię garść orzeszków piniowych i podgrzewamy je aż się zrumienią. Raz na jakiś czas trzeba potrząsnąć patelnią, aby orzeszki nie przypaliły się.

3. Gdy ryż będzie już miękki, wyłączamy ogień, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, ostrożnie mieszamy i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem.

4. Pilaw podajemy skropiony sokiem z cytryny.

Grecki pilaw pomidorowy

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157984684577551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Briam z Paleochory

Briam z Paleochory

Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern.

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.

Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 
 Brak słów. Byłam pod koniec czerwca . Szkoda ludzi i wszystkiego co tam było.
 Very sad news… I hope the fire is soon under control…
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera