Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Na ogół podawany jest do pita gyrosa, ale sprawdzi się także z grillowanymi i smażonymi warzywami, plackami warzywnymi czy też jako dodatek do mięs. Tzatziki zjadane w rozsądnych ilościach są zdrowe, gdyż czosnek i sok z cytryny to źródło przeciwutleniaczy, a białko, wapń i przyjazne bakterie zawarte w jogurcie greckim mają także ważne znaczenie dla organizmu.
Produkty do jego przygotowania są ogólnodostępne choć w naszym kraju raczej nie kupimy podstawowego składnika, czyli oryginalnego jogurtu greckiego. Przygotowując tzatziki w Polsce trzeba zadowolić się jogurtem typu greckiego, który niestety nieco odbiega smakiem od oryginału. Tradycyjny grecki jogurt powstaje z mleka owczego i ma charakterystyczną gęstą i kremową konsystencję, a jego smak jest w zasadzie nie do podrobienia - kto próbował ten wie. Kupując polski zamiennik trzeba zwrócić uwagę, aby w jego składzie nie znalazło się mleko w proszku, żelatyna, białka, stabilizatory czy też inne chemiczne “polepszacze”. Prawidłowy skład to mleko i żywe kultury bakterii.
Jeżeli nosicie się z zamiarem przygotowania tzatzików w domu to omijajcie też szerokim łukiem wszelkiego rodzaju gotowe mieszanki przypraw dostępne w naszych sklepach. Znajdziecie w nich różne dziwne składniki i trochę chemii, które absolutnie nie powinny znaleźć się w tym sosie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie sporządzenie tzatzików ze świeżych składników.
Mimo że w tzatzikach nie ma długiej listy składników i wydawać by się mogło, że nie ma tu pola do modyfikacji to jednak spotkaliśmy się z różnymi dodatkami jakimi Grecy ulepszają ich smak. Jako opcjonalne dodatki stosowane są posiekany koperek lub świeże listki mięty.
1. Nieobrany ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 20 minut.
2. Po tym czasie porządnie odciskamy sok i przekładamy ogórek do jogurtu.
3. Czosnek ucieramy z solą i dodajemy do jogurtu a następnie mieszając dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.
4. Do sosu można dodać kilka łodyżek posiekanego koperku lub listków mięty. Całość mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Smażony ser saganaki to jedno z najbardziej popularnych meze, jakie można spotkać w greckich tawernach. To niezwykle smaczna, ale sycąca i słona przekąska. Zamawiając ją w tawernie lub przygotowując samemu trzeba także pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna.
Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.
Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.
Komentarze
komentarz z
Jak ja lubię ;)
komentarz z
Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)
komentarz z
Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść
komentarz z
te przyjazne baterie to paluszki
komentarz z
Dzięki poprawione :)
komentarz z
Bon appetit!
komentarz z
Ja uwielbiam:))
komentarz z
I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos
komentarz z
Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!
komentarz z
Ja det smaker herlig !
komentarz z
Do sosu podaje się sok z cytryny??
komentarz z
Tak, Grecy dodają.
komentarz z
To ja poproszę oryginalny przepis
komentarz z
Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.
komentarz z
Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.
komentarz z
Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.
komentarz z
CRETE - Kreta dokładnie
komentarz z
CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)
komentarz z
Maia Bańska Gdzie?
komentarz z
CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)
komentarz z
Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!
komentarz z
Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!
komentarz z
Zgadza sie w Grecji idealne
komentarz z
Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.
komentarz z
Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.
komentarz z
dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)
komentarz z
Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy
komentarz z
Jak ostatnio byliśmy na Krecie kelner, nakładając mi tzatziki, obiecywał, że dzięki temu komary mnie nie pogryzą
komentarz z
Małgorzata Lipiec Ciekawa teoria :D
komentarz z
Tzatziki i pomidory krojone w wielkie kawałki. W życiu mi tak pomidory nie smakowały jak na Krecie
komentarz z
Nam też smakowały pomidory i pomarańcze
komentarz z
Irena Zygmunt Pampuch o tak, pomarańcze z Krety
komentarz z
Małgorzata Lipiec
komentarz z
Irena Zygmunt Pampuch a wiedzieliście że na Krete są sprowadzane do marketów pomidory z Polski
komentarz z
komentarz z
Tam wszystko smakuje lepiej
komentarz z
Super przystawka
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551,10158404370957551