Tzatziki

Tzatziki

Składniki

  • jogurt grecki 200 ml
  • 1 nieduży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    (do smaku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • koperek lub mięta (opcjonalnie)

τζατζίκι

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Na ogół podawany jest do pita gyrosa, ale sprawdzi się także z grillowanymi i smażonymi warzywami, plackami warzywnymi czy też jako dodatek do mięs. Tzatziki zjadane w rozsądnych ilościach są zdrowe, gdyż czosnek i sok z cytryny to źródło przeciwutleniaczy, a białko, wapń i przyjazne bakterie zawarte w jogurcie greckim mają także ważne znaczenie dla organizmu.

Produkty do jego przygotowania są ogólnodostępne choć w naszym kraju raczej nie kupimy podstawowego składnika, czyli oryginalnego jogurtu greckiego. Przygotowując tzatziki w Polsce trzeba zadowolić się jogurtem typu greckiego, który niestety nieco odbiega smakiem od oryginału. Tradycyjny grecki jogurt powstaje z mleka owczego i ma charakterystyczną gęstą i kremową konsystencję, a jego smak jest w zasadzie nie do podrobienia - kto próbował ten wie. Kupując polski zamiennik trzeba zwrócić uwagę, aby w jego składzie nie znalazło się mleko w proszku, żelatyna, białka, stabilizatory czy też inne chemiczne “polepszacze”. Prawidłowy skład to mleko i żywe kultury bakterii.

Jeżeli nosicie się z zamiarem przygotowania tzatzików w domu to omijajcie też szerokim łukiem wszelkiego rodzaju gotowe mieszanki przypraw dostępne w naszych sklepach. Znajdziecie w nich różne dziwne składniki i trochę chemii, które absolutnie nie powinny znaleźć się w tym sosie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie sporządzenie tzatzików ze świeżych składników.

Mimo że w tzatzikach nie ma długiej listy składników i wydawać by się mogło, że nie ma tu pola do modyfikacji to jednak spotkaliśmy się z różnymi dodatkami jakimi Grecy ulepszają ich smak. Jako opcjonalne dodatki stosowane są posiekany koperek lub świeże listki mięty.

tzatziki

1. Nieobrany ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 20 minut.

2. Po tym czasie porządnie odciskamy sok i przekładamy ogórek do jogurtu.

3. Czosnek ucieramy z solą i dodajemy do jogurtu a następnie mieszając dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.

4. Do sosu można dodać kilka łodyżek posiekanego koperku lub listków mięty. Całość mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę.

tzatziki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.55
Liczba ocen: 10
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.55 na 5 (0) liczba ocen 10
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-06-27 18:12:39

Jak ja lubię ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:35:31

Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)

1
2015-06-27 18:42:15

Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść

2015-06-27 18:17:55

te przyjazne baterie to paluszki

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:24:20

Dzięki poprawione :)

2015-06-27 18:32:45

Bon appetit!

1
2015-06-27 19:07:49

Ja uwielbiam:))

2
2015-06-27 20:12:53

I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos

1
2015-06-27 20:35:58

Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!

1
2015-06-27 21:23:07

Ja det smaker herlig !

1
2015-06-28 05:25:09

Do sosu podaje się sok z cytryny??

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 06:53:45

Tak, Grecy dodają.

2015-06-28 07:20:27

To ja poproszę oryginalny przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 09:22:57

Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.

2018-04-29 17:51:25

Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 17:54:09

Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.

2
2018-04-29 18:09:56

CRETE - Kreta dokładnie

2018-04-29 18:10:05

CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 18:10:57

Maia Bańska Gdzie?

2018-04-29 18:24:36

CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)

1
2018-04-29 18:58:27

Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!

2018-04-29 19:29:18

Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!

1
Agata Aga
2018-04-29 19:31:19

Zgadza sie w Grecji idealne

1
2018-04-30 13:22:37

Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-30 19:19:11

Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.

2
2018-04-30 19:21:10

dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)

2
2018-04-30 13:24:42

Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy

2
2022-02-12 18:35:59

Jak ostatnio byliśmy na Krecie kelner, nakładając mi tzatziki, obiecywał, że dzięki temu komary mnie nie pogryzą

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2022-02-12 19:51:26

Małgorzata Lipiec Ciekawa teoria :D

2022-02-12 18:45:56

Tzatziki i pomidory krojone w wielkie kawałki. W życiu mi tak pomidory nie smakowały jak na Krecie

1
2022-02-12 19:02:58

Nam też smakowały pomidory i pomarańcze

2022-02-12 19:16:08

Irena Zygmunt Pampuch o tak, pomarańcze z Krety

1
2022-02-12 19:28:11

Małgorzata Lipiec

2022-02-13 12:22:43

Irena Zygmunt Pampuch a wiedzieliście że na Krete są sprowadzane do marketów pomidory z Polski

2022-02-12 19:03:34

1
2022-02-12 21:56:15

Tam wszystko smakuje lepiej

1
2022-02-15 09:03:02

Super przystawka

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551,10158404370957551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ser saganaki

Ser saganaki

Smażony ser saganaki to jedno z najbardziej popularnych meze, jakie można spotkać w greckich tawernach. To niezwykle smaczna, ale sycąca i słona przekąska. Zamawiając ją w tawernie lub przygotowując samemu trzeba także pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna.

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ
gość lechgal  Uwielbiam kreteńskie drogi za to, że są kręte, wąskie i czasem można się trochę pogubić. To właśnie sprawia, że krótki urlop staje się przygodą, którą długo, mile się wspomina i tęskni za powrotem. Jak ktoś potrzebuje idealnych dróg, niech jedzie na wypoczynek do Niemiec. Ja wolę egzotyczne wakacje na tajemniczych trasach Krety.
gość PiotrWie  A mnie denerwują narastające z roku na rok tłumy. Ale za to podoba mi się że nie zabudowali większości plaż wielkimi hotelami jak w Hiszpanii, na Cyprze czy choćby na Korfu.
gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera