Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)

Ser Halloumi pochodzi z Cypru, gdzie jego przeciętne spożycie przez jednego mieszkańca wynosi 8 kg rocznie. Jest to biały, półtwardy ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, z mieszanki owczego oraz koziego, ewentualnie z dodatkiem mleka krowiego. Smak halloumi jest czasem wzbogacany dodatkiem mięty. Receptura jego wytwarzania jest niezmienna od stuleci. Cechą charakterystyczną jest dość elastyczna konsystencja oraz wysoka temperatura topnienia, która sprawia, że ser ten znakomicie znosi grillowanie czy smażenie. Jest on dość słony, gdyż 3% jego wagi stanowi sól, więc jeśli zamierzamy do potrawy użyć halloumi to raczej jej już nie dosalamy. Halloumi jest bardzo popularny w Grecji, na Bliskim Wschodzie, w Europie i w Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe my pierwszy raz jedliśmy na Krecie :D

Choć w naszych sklepach można także kupić ten ser to jednak przedtem warto zerknąć na jego etykietę i przeczytać gdzie został wyprodukowany. Jest to dość istotne ponieważ z racji jego rosnącej popularności niektóre kraje próbują go wytwarzać, jednak nie zawsze z dobrym efektem. Po wielokrotnych testach z czystym sumieniem możemy polecić w zasadzie tylko greckie produkty, ponieważ zachowują swoje właściwości. Inne potrafią po prostu roztopić się podczas próby zgrillowania. Trzeba  jednak wiedzieć, że najlepsze jakościowo halloumi pochodzą z Cypru.

Jak zgrillować halloumi?

Samo przygotowanie grillowanego halloumi jest proste i szybkie. Ser kroimy w plastry o szerokości około 1 centymetra i smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. Rozgrzewamy bardzo mocno żeliwną grillową patelnię do momentu aż odrobina oliwy umieszczona na niej zacznie dymić. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i kładziemy plastry sera. Grillujemy około 1 minuty z każdej strony. Powtarzamy proces griilowania do momentu aż na plastrach pojawią się wyraźne brązowe paski.

Tak zgrillowany ser możemy podać z pieczywem czosnkowym, bądź jako dodatek do dań warzywnych. Cypryjczycy opanowali do perfekcji łączenie halloumi z innymi składnikami i mają dziesiątki dań z tym serem. Podają go najczęściej z warzywami lub owocami, ale także jako dodatek do wieprzowiny czy jagnięciny. My ze swojej strony zachęcamy do przygotowania go z grillowanymi warzywami albo sałaty z grillowanym halloumi i cukinią. Jest przepyszna.


Halloumi

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-01-22 18:34:47

Pod koniec maja sprawdzę to u źródła ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:37:51

Cypr?

2016-01-22 18:43:57

Yes :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:47:47

Cypryjczycy przygotowują halloumi na mnóstwo różnych sposobów, więc testuj wszystko :)

2016-01-22 18:49:32

Odkładałem Cypr już od paru lat i w koncu zdecydowałem ... tylko na Kretę urlopu zabraknie :(

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:52:26

My także mamy w planach Cypr, póki co jednak Kreta prawie zawsze wygrywa.

2016-01-22 18:55:53

To tak jak u nas ;)
Nawet jak mieliśmy (chyba 2 lata temu) pojechać na Kefalonie, to "zrobili" tam trzęsienie ziemii i musieliśmy zamienić na Kretę :D

1
2016-01-22 18:41:57

Mniam

1
2016-01-22 18:57:11

Ser rewelacja! Szkoda że nie udało mi się przywieźć więcej tego serka, bo ograniczały mnie kg!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 19:00:22

W Polsce można kupić cypryjskie halloumi w sieci sklepów Kuchnie Świata i bywa też w Makro. Są też halloumi produkcji niemieckiej ale tych nie polecamy.

1
2016-01-22 19:28:39

Mieliśmy okazję spróbować będąc w zeszłym roku na Cyprze. Super jedzonko. Pozdrawiam RM

1
2022-11-12 18:13:20

Myślę, że u mnie w domu też schodzi 8 kg halloumi na głowę... Chleba może nie być, ale halloumi być musi.

1
2022-11-12 18:23:57

mój ulubiony

1
2022-11-12 18:29:28

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153366652592551,10158840418102551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Chociaż wiele osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu przybytków w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, w których roi się od miejscowych Greków. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Oczywiście wyboru dokonujcie z głową i rozsądnie, raczej odradzamy Wam różnego rodzaju hamburgerownie, lodziarnie oraz małą gastronomię opierającą się na kontynentalnych szybkich przysmakach. Jednak miejsca oferujące wytwory opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Właśnie tym sposobem odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta.

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ
gość lechgal  Uwielbiam kreteńskie drogi za to, że są kręte, wąskie i czasem można się trochę pogubić. To właśnie sprawia, że krótki urlop staje się przygodą, którą długo, mile się wspomina i tęskni za powrotem. Jak ktoś potrzebuje idealnych dróg, niech jedzie na wypoczynek do Niemiec. Ja wolę egzotyczne wakacje na tajemniczych trasach Krety.
gość PiotrWie  A mnie denerwują narastające z roku na rok tłumy. Ale za to podoba mi się że nie zabudowali większości plaż wielkimi hotelami jak w Hiszpanii, na Cyprze czy choćby na Korfu.
gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera