Bougatsa

Bougatsa

Składniki

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki semoliny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 650ml mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 16 arkuszy ciasta filo
  • około 70 g stopionego masła
  • cukier puder
  • zmielony cynamon

Μπουγάτσα

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Decydując się na kupno gotowego ciasta filo trzeba zwrócić uwagę aby był to odpowiedni rodzaj. W sklepach zazwyczaj są dostępne trzy rodzaje tego ciasta: słone, neutralne i słodkie. Do wypieku bougatsy nadają się tylko dwa ostatnie. Słone filo zupełnie nie nadaje się do bougatsy gdyż jego smak nie komponuje się z nadzieniem i czyni ten deser niejadalnym.

Grecy generalnie formują bougatsę w prostokątne placki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby filo z nadzieniem uformować w ruloniki, lub wykorzystać blachę wyłożoną ciastem filo. Jeśli nadzienie wyszło nieco za rzadkie to ta ostatnia metoda jest najmniej ryzykowna, bo środek nie rozleje się podczas przekładania.

I jeszcze mała uwaga odnośnie nadzienia: nie warto dodawać więcej semoliny do mleka niż jest to uwzględnione w proporcjach. Gotowa masa powinna być kremowa. Jej konsystencja nie może być zbyt sztywna, gdyż podczas pieczenia może zgęstnieć za bardzo. Po upieczeniu powinna ona być sprężysta i przypominać stężały budyń. Bougatsę można przechowywać w lodówce przez kilka dni, jednak każdorazowo przed podaniem należy ją odgrzać w piekarniku i posypać cynamonem oraz cukrem pudrem.

1. Mleko, semolinę, mąkę kukurydzianą, cukier, jaja i esencję waniliową ubijamy w misce aż składniki połączą się, a masa będzie gładka. Następnie całość przelewamy do rondla i gotujemy na średnim ogniu mieszając dopóki masa nie zgęstnieje.

2. Rondel zdejmujemy z ognia i ponownie ubijamy krem aby wygładzić grudki. Przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Cztery arkusze ciasta smarujemy po kolei masłem i układamy jeden na drugim. Na środek nakładamy połowę nadzienia i zawijamy rogi ciasta do środka aby postał płaski kwadratowy/prostokątny placek. Powstały placek odwracamy i zawijamy w kolejne 4 arkusze filo (każdy posmarowany masłem) i kładziemy na płaską blachę. To samo powtarzamy z pozostałymi arkuszami filo i resztą nadzienia. Powstałe w ten sposób kwadratowe placki kładziemy na blasze do pieczenia.

4. Metoda ta może wydawać się mało zrozumiała, dlatego przed przystąpieniem do pracy warto zobaczyć jeden z dostępnych filmików na YouTube, na którym widać jak to robią Grecy:

5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy bougatsę przez około 20 minut, aż filo będzie złote.

6. Po upieczeniu posypujemy bougatsę cukrem pudrem oraz cynamonem i kroimy na niewielkie kawałki.


Bougatsa

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Alicja
2020-09-29 12:21:03

selimona

Można prosić o podanie co to jest selimona ?  

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2020-09-29 12:30:48

Nie selimona tylko  s e m o l i n a. To taki rodzaj kaszki albo grubej mąki z pszenicy durum. Zajrzyj tu: semolina zdjęcia

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar
 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera