26 listopada wypada Światowy Dzień Drzewa Oliwnego, a drzewo oliwne jak żadne inne najbardziej kojarzy nam się z Kretą. Gaje oliwne są prawie wszędzie, a co ciekawe na wyspie oprócz względnie młodych drzewek znajdziecie też takie, które rosną tu nawet kilka tysięcy lat. Na dokładkę mimo tak leciwego wieku są one nadal w dobrej kondycji i wciąż owocują. Niewyobrażalne jest to jakie czasy pamiętają te drzewka.
Płynne złoto, czyli oliwa, którą wytwarzają tutejsi rolnicy to główny produkt eksportowy wyspy. To również niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Kreteńska oliwa od kilku lat zdobywa coraz większą popularność za granicą i przebija się do świadomości konsumentów, jako jedna z najlepszych oliw na świecie. Znakomite parametry, jakie są w stanie uzyskać lokalni producenci, przekładają się na niepowtarzalny smak oliwy a także jej właściwości zdrowotne.