2024-02-05 19:29:54
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do możliwości zwiedzania winiarni, czy fabryk produkujących oliwę na terenie Grecji. Wycieczka w jedno z takich miejsc to cenne doświadczenie, dzięki któremu można poznać proces produkcji lokalnych specjałów. A wycieczka połączona z możliwością degustacji i zakupu wina lub oliwy bezpośrednio od producenta to już w ogóle przyjemne z pożytecznym.
Osoby, które lubią poznawać Grecję od tej strony, z pewnością zainteresują nowe plany greckiego Ministerstwa Turystyki. Urząd ten ogłosił w tym tygodniu, że rozpoczyna procedury certyfikacji fabryk serów, które chcą rozpocząć tego typu działalność skierowaną do turystów. Udostępnienie fabryk serów do zwiedzania to kolejny krok w kierunku powiązania produkcji i rolnictwa z doświadczeniem turystycznym.
Fabryki sera otwarte do zwiedzania mają otrzymać specjalny certyfikat wskazujący, że przestrzegają one określonych norm dotyczących działalności przedsiębiorstw w Grecji. Certyfikat Visitable Cheese Factory będzie odpowiednikiem etykiet przyznawanych winiarniom, browarom czy tłoczniom oliwy.
Etykiety te mają być wydawane przez regionalne służby turystyczne działające pod egidą Ministerstwa Turystyki. Fabryki posiadające certyfikat Visitable Cheese Factory będą mogły prowadzić degustacje, organizować prezentacje i inne wydarzenia, a także rozpowszechniać materiały informacyjne promujące spożycie greckich serów. Działalność ta ma na celu wzmacnianie tożsamości kulinarnej Grecji oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów z chronioną nazwą pochodzenia oraz produktów z chronionym oznaczeniem geograficznym.
Aby zakwalifikować się do programu, fabryki produkujące ser będą musiały spełnić kilka warunków do których należy m.in. posiadanie recepcji i poczekalni dla gości. Tego typu miejsce będzie musiało posiadać również specjalną strefę wyposażoną do degustacji oraz punkt promocji i sprzedaży.
Komentarze
komentarz z
Ja i mój kot kochamy gravierę
komentarz z
Jola Ostraszewska Ja też
komentarz z
Jola Ostraszewska Ja mam greckiego kota, ser i oliwki.
komentarz z
Kefalotiri, najlepiej macerowane w oliwie, oczywiście gravierę
komentarz z
Nie pamiętam nazwy, ale był lekko żółty, twardy,o smaku słodkawo orzechowym.
komentarz z
A krétai Feta nagyon finom.
komentarz z
Uwielbiam graviere mizyhytre kiefalotiro tirozuli pychotka
komentarz z
Feta wiadomo
komentarz z
Uwielbiam greckie sery. Kefalotiri, graviera, mizitra, talagani, metsovone, formela, feta można by wymieniać bez końca:)
komentarz z
Lubię twarde sery . Zawsze kupuje jako prezent dla siebie z wakacji.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/776551387852461