Booking.com

Ser halloumi w końcu pod uniją ochroną

Z pewnością wiele osób zna i lubi ser halloumi. To świetny dodatek do czosnkowego pieczywa oraz dań warzywnych i sałatek. Jego smak oraz specyficzna konsystencja sprawiają, że jest to ser idealny do grillowania oraz smażenia na patelni. Pomimo wysokiej temperatury pięknie się rumieni i podpieka, ale jeszcze nie roztapia się. Mimo, że jest to ser pochodzenia cypryjskiego to jest on znany także w Grecji, gdzie właśnie tu część osób miało okazję spróbować go po raz pierwszy.

Ser halloumi

Od kilku lat jest on także dostępny w niektórych sklepach w Polsce a także innych krajach Europy. O ile jednak część tych produktów jest faktycznie wyprodukowana na Cyprze, to niestety oprócz oryginalnych wyrobów można było także kupić „halloumi”, które z oryginałem mają niewiele wspólnego. Te halloumi-podobe sery, w przeciwieństwie do oryginału, źle znosiły grillowanie roztapiając się zupełnie. Ich smak także znacząco odbiegał od oryginalnych cypryjskich wyrobów.

Tym bardziej cieszy nas informacja o tym, że Komisja Europejska zarejestrowała cypryjski ser halloumi jako produkt z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), co będzie stanowiło ochronę przed naśladownictwem i wykorzystywaniem tej nazwy przez producentów na terenie Unii Europejskiej.

Sałatka z serem halloumi

Chroniona nazwa pochodzenia oznacza, że jedynie halloumi wyprodukowane na Cyprze zgodnie ze specyfikacją będzie mogło używać tej nazwy. Na pewno przyniesie to cypryjskim producentom wyraźne korzyści gospodarcze. Co ciekawe ser halloumi będą mogli produkować mieszkańcy całego Cypru niezależnie od tego czy zamieszkują część grecką czy turecką, oczywiście o ile zarówno mleko, jak i ser spełnią standardy sanitarne oraz specyficzne warunki produkcji wedle tradycyjnej receptury.

Jest to niewątpliwie dobra decyzja. Przypomnijmy że od 2007 roku z podobnej ochrony korzysta także ser feta. Zanim to nastąpiło to na rynku można było nabyć wiele produktów używających tej nazwy, które jednak z oryginalnym produktem nie miały nic wspólnego.

Gosia,  data_2021-04-14 20:08:29 2021-04-14 20:08:29
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Irena Zygmunt Pampuch
Irena Zygmunt Pampuch
2021-04-15 04:12:27

 Dobi Gralinska
Dobi Gralinska
2021-04-17 20:35:03

Przepychota

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157869966467551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Czy w momencie przylotu ludzie są poddawani wyrywkowym testom na COVID (na lotnisku)? Z góry dziękuje za odpowiedź.
da się wytrzymać, wiadomo wakacje ale w nocy się śpi zwłaszcza o takiej porze
Mateusz Jankowski
Ciekawe kto przywozi skoro osoby nie mające w sobie preparatu są testowane
Pozdrowienia z Chanii
Pozdrawiam
Tyle co wróciliśmy miód i wino piliśmy
Parklot
CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera