2021-04-14 20:08:29
Z pewnością wiele osób zna i lubi ser halloumi. To świetny dodatek do czosnkowego pieczywa oraz dań warzywnych i sałatek. Jego smak oraz specyficzna konsystencja sprawiają, że jest to ser idealny do grillowania oraz smażenia na patelni. Pomimo wysokiej temperatury pięknie się rumieni i podpieka, ale jeszcze nie roztapia się. Mimo, że jest to ser pochodzenia cypryjskiego to jest on znany także w Grecji, gdzie właśnie tu część osób miało okazję spróbować go po raz pierwszy.
Od kilku lat jest on także dostępny w niektórych sklepach w Polsce a także innych krajach Europy. O ile jednak część tych produktów jest faktycznie wyprodukowana na Cyprze, to niestety oprócz oryginalnych wyrobów można było także kupić „halloumi”, które z oryginałem mają niewiele wspólnego. Te halloumi-podobe sery, w przeciwieństwie do oryginału, źle znosiły grillowanie roztapiając się zupełnie. Ich smak także znacząco odbiegał od oryginalnych cypryjskich wyrobów.
Tym bardziej cieszy nas informacja o tym, że Komisja Europejska zarejestrowała cypryjski ser halloumi jako produkt z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), co będzie stanowiło ochronę przed naśladownictwem i wykorzystywaniem tej nazwy przez producentów na terenie Unii Europejskiej.
Chroniona nazwa pochodzenia oznacza, że jedynie halloumi wyprodukowane na Cyprze zgodnie ze specyfikacją będzie mogło używać tej nazwy. Na pewno przyniesie to cypryjskim producentom wyraźne korzyści gospodarcze. Co ciekawe ser halloumi będą mogli produkować mieszkańcy całego Cypru niezależnie od tego czy zamieszkują część grecką czy turecką, oczywiście o ile zarówno mleko, jak i ser spełnią standardy sanitarne oraz specyficzne warunki produkcji wedle tradycyjnej receptury.
Jest to niewątpliwie dobra decyzja. Przypomnijmy że od 2007 roku z podobnej ochrony korzysta także ser feta. Zanim to nastąpiło to na rynku można było nabyć wiele produktów używających tej nazwy, które jednak z oryginalnym produktem nie miały nic wspólnego.
Komentarze
komentarz z
komentarz z
Przepychota
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157869966467551