Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Baklava (Μπακλαβάς)

Przekierowano ze strony: Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava

Składniki

    na niedużą dwuwarstwową baklavę:
  • około 200 g ciasta filo
  • około 70 g stopionego masła
    nadzienie:
  • około 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • około ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • około ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu
  • łyżka stopionego masła
    syrop:
  • około 150 ml wody
  • sok z całej pomarańczy
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru (około 100 gram)
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 goździki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Różnica między sposobami przygotowania tego deseru w poszczególnych krajach w zasadzie sprowadza się do niewielkich modyfikacji w składzie nadzienia oraz syropu. W różnych krajach oprócz orzechów włoskich dodawane są migdały, pistacje, a nawet orzechy włoskie. W syropie w zależności od regionu może znaleźć się miód, skórka z cytryny bądź pomarańczy albo woda różana. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Większość dań do przygotowania których stosowane jest ciasto filo ma formę warstwowego przekładańca, baklava do wyjątków nie należy. Kilka warstw orzechów wymieszanych z korzennymi przyprawami, cieniutkie filo, całość nasączona aromatycznym syropem to recepta na stworzenie pysznego deseru.

1. Przygotowanie baklavy zaczynamy od nadzienia. Orzechy siekamy, mieszamy z przyprawami, cukrem i stopionym masłem.

2. Roztapiamy masło i smarujemy nim formę do pieczenia. Przygotowując dania z ciasta filo roztapiam masło porcjami, z tego względu podana przeze mnie ilość 70 g w składnikach jest raczej orientacyjna.

3. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy kilka płatów filo każdy z nich po kolei smarując masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Wiele osób radzi aby podczas wykładania kolejnych płatów filo resztę ciasta przykrywać wilgotną ściereczką, ponieważ ma ono tendencję do wysychania. Ja nigdy tego nie robię, ponieważ kolejne płaty i warstwy nakładam w szybkim tempie.

4. Po nałożeniu 5-6 płatów filo na spodzie naczynia rozprowadzamy na nich połowę przygotowanego wcześniej orzechowego nadzienia. Na warstwę orzechów kładziemy kolejne 2 płaty i smarujemy masłem każdy z nich, po czym nakładamy resztę orzechów. Na wierzch nakładamy resztę ciasta filo i na każdy płat starannie nanosimy masło.

5. Wierzchnie warstwy filo nacinamy nożem w romby, dzięki czemu po upieczeniu baklavę będzie można pokroić w łatwy sposób. Należy tylko uważać, by nie przeciąć spodnich warstw.

6. Baklavę pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze około 150 stopni bez termoobiegu, przez około 50-60 minut. Ważne aby ciasto było zrumienione i chrupiące.

7. W trakcie pieczenia baklavy należy przygotować syrop, którym ją nasączymy po upieczeniu. Wodę, miód, cukier, sok, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po przygotowaniu syropu trzeba go ostudzić.

8. Gorącą upieczoną baklavę polewamy równomiernie ostudzonym syropem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce tak, aby ciasto wchłonęło w siebie syrop.


baklava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Teresa Zeglin
Teresa Zeglin
2015-10-09 17:59:47

Tak, robiłam kilka razy...:).

4
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-10-09 18:01:21

(Y) Brawo!

 Bożena Kakowska
Bożena Kakowska
2015-10-09 18:00:44

Bardzo słodka i baaaardzo pyszna! Najlepsza na ciepło. Właśnie taką jadłam na Krecie.

1
 Dżoana JF
Dżoana JF
2015-10-09 18:03:10

Uwielbiam :-)

3
 Magdalena Gułaś
Magdalena Gułaś
2015-10-09 18:48:21

Uwielbiam :-)

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2015-10-09 19:50:50

Jeszcze tydzien temu jadlam takie pysznosci na Krecie ;) trudno przejsc obojetnie obok takiego deseru ;)

1
 Kinga Stróżyk-Wiatrowska
Kinga Stróżyk-Wiatrowska
2015-10-09 20:09:39

Uwielbiam

2
 Paulina Blaszka
Paulina Blaszka
2015-10-09 21:58:06

Sii

1
 Agnieszka Kasperczak
Agnieszka Kasperczak
2015-10-10 00:06:18

Oczywiście. Robi się ja banalnie

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153199217232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje

Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje

Pod nazwą Glyka tou koutaliou kryją się owoce w bardzo słodkim syropie przygotowywane w tradycyjny sposób w greckich domach. Dobrze wykonane pozwalają zachować kształt, kolor, zapach i smak owoców. Obecnie jednak tradycja przygotowywania tych słodkości powoli zanika, bowiem można je kupić gotowe co pozwala zaoszczędzić czas potrzebny na ich przygotowanie.

Górskie oregano z Krety

Górskie oregano z Krety

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano oraz górskim oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Jedną z największych nowości, które w ostatnich dwóch latach pojawiły się na polskim rynku, są oliwy polifenolowe pochodzące z Krety i Grecji. W ubiegłym roku pisaliśmy o nich dwukrotnie, jednak nadal są to produkty mało znane i rozpoznawalne w Polsce. Dla nas temat ten stał się bardzo interesujący, więc postanowiliśmy przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. Publikujemy zatem kolejne informacje na temat oliw polifenolowych, koncentrując się w tym artykule przede wszystkim na doskonałej oliwie Eliama Gold wyprodukowanej przez firmę Elli’s Farm na Krecie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Małgorzata Lipiec: Wcale mnie to nie dziwi
Gosia | crete.pl : Chyba chodzi o to: Pozostałości zimy na Skinakas
gość PiotrWie: Też mi się tak wydawało. Ale pamiętasz tę zaspę z przetarta drogą?
Gosia | crete.pl : Podobno obserwatorium działa od maja do listopada, przeciętnie 6-7 miesięcy w roku. Naukowcy chyba musieliby zimą tam nocować przy takiej ilości śniegu.
Gosia | crete.pl : Nie no indywidualny to indywidualny. Sam sobie organizuje podróż, miejscówki i wyżywienie. Nie ma czegoś takiego jak turysta indywidualny All Inclusive. Jeśli ktoś jedzie do molochu hotelowego to mała szansa, że z niego wyjdzie choćby nawet na kawę poza stołówką hotelową. A nie daj boże jeszcze przepadnie mu kolacja. Zdarzają się wyjątki ale relatywnie za mało. (...)
gość PiotrWie: Molochy należą do korporacji, najczęściej międzynarodowych,  zatrudniają pracowników sezonowych spoza Krety i często spoza Grecji,  zaopatrują się w dużych hurtowniach nie lokalnie. (...)
gość Arturrro: Rezerwacje indywidualne tez są rożne, w moim przypadku zazwyczaj właściciel chciał zaliczkę. Zresztą klient indywidualny to nie tylko turysta mieszkający w apartamenciku czy małym hoteliku i jedzący "na mieście" ale i podróżujący do molochu hotelowego. (...)
gość PiotrWie: Jak kilka lat temu opublikowaliście zdjęcie wielkiej zaspy przed obserwatorium Skinakas gdzie droga była przeprowadzona przez kilkumetrową warstwę śniegu myślałem że zima tamta część drogi jest utrzymywana - a na tym filmie jak dobrze poznałem utrzymana droga kończy się zdecydowanie poniżej, nie orientujesz sie czy obserwatorium działa w zimie czy od jakiegoś miesiąca ( tamto zdjęcie było z kwietnia 2017 )
gość PiotrWie: Rezerwacji od turystów indywidualnych może być sporo bo w przeważającej większości są to rezerwacje zwrotne nie wymagające zaliczki - sam przed kilkoma tygodniami odwołałem rezerwację na marzec na Cyprze . Gorzej z imprezami zorganiowanymi- bo tam jest opłata rezerwacyjna. (...)
Gosia | crete.pl : Tak jak pisałam wyżej: czas pokaże jak te nastroje przełożą się na rzeczywistość. Wszystko zależy od decyzji poszczególnych krajów i ile z nich zdecyduje się wpuszczać bez dodatkowych wymogów. Póki co lista jest krótka. Oczywiście że ludzie czekają z nowymi rezerwacjami. Władować pieniądze jest łatwo, trudniej odzyskać. W poprzednim art. pisałam że to będzie lato lastów i chyba wszyscy się tego spodziewają. (...)
gość Arturrro: Bardziej obawiałbym się wizji bankructw przy kolejnym nieudanym sezonie, co przełoży się na wpływy do budżetu i w konsekwencji na finansowanie Służby Zdrowia w ogóle. Nie liczyłbym, że turyści z Europy Zachodniej będą aż tacy wylewni i będą wydawać na testy, szczególnie gdy trafią się kraje które tych testów wymagać nie będą. (...)
gość PiotrWie: Zgadzam się że będzie mniej turystów - ale myślę że bardziej obawiają się wizji takiej fali jak w Czechach czy Słowacji - szczególnie w kraju który ma o połowę mniej łóżek szpitalnych niż Polska.
Artur Zielnik: Jeżeli zasady wjazdu do Grecji będą takie jak powiedział minister (szczepienie lub test) to nie byłbym takim optymistą co do turystyki w roku 2021.
gość PiotrWie: Niestety w tym roku bez testów lub szczepienia prawdopodobnie tylko do Tanzanii lub na Madagaskar. Tamtejsi kacycy ogłosili że nie ma tam koronawirusa bo pomodlili się i wirus został zabrany. A ludzie umierają na zapalenie płuc - w końcu przecież zawsze umierali.
Michał Ef: Niech wprowadzą jeszcze nakaz noszenia kurtki zimowej w lecie.
Barbara B-c: Ciekawe czy będzie dużo chętnych
Irena Zygmunt Pampuch: 
Iwona Dygas: Jedno z ciekawszych, w jakich bylam.
Malgorzata Straszydlo: 
Joanna Głębicka: Byłam. Polecam
Maria Konieczny: Oj tak
gość PiotrWie: W Aghia Roumeli byliśmy wielokrotnie, kilka razy spaliśmy, najbardziej wspominamy dojście na przełomie kwietnia i maja 2012 gdy mostek na trasie od Loutro zniosła powódź i w rzeczce stały trzy krzesła z jakiejś tawerny obciążone kamieniami by nie odpłynęły. (...)
Rafał Nocuń: Ruiny zamku tureckiego na górze mają swój klimat, no i widok super. Co prawda zejście po stronie morza to raczej mało bezpieczny zjazd po kamieniach ale też ma swój urok..
Adam Marciniec: Polecam zostac na noc a najlepiej na kilka dni. Niebo noca w Agia Roumeli jest zjawiskowe
Ann Claydon: So so special
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera