2019-06-09 19:03:14
On the occasion of the upcoming holiday season, the Consumer Protection Union of Crete (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης) recalls the rights enjoyed by tourists and other people using catering facilities in Greece. In several concise points are included the basic aspects to pay attention to in this type of places.
Bread and olive oil is one of the additions often appearing on tables in Greek taverns
If you did not order them or use them, you should not be charged an additional fee
Knowing your rights, however, remember to use common sense. Each person has the right to make mistakes that are not always the result of ill will or deliberate action. For our part, we know that it is usually enough to pay attention to the problem or mistake. It is also worth being forgiving for the electronic forms of payment that are not always available in Crete. A broken power network or poor coverage of the Internet or mobile telephony cause that not always such operations carried out with the help of the card can be booked.
Consumer Protection Union in Crete is a non-profit organization fighting for the rights of local consumers. As part of its activities, it provides free consultancy services and limited legal support. More information, unfortunately, only in Greek can be found at: http://enosikatanaloton.blogspot.com/
More basic information about leisure in Greece and Crete can be found in our extensive article entitled " Tourist Necessary ", which is devoted to this topic
Komentarze
komentarz z
Inga Mierzejewska
komentarz z
Wiktoria Wysocka
W co najmniej kilku z tych tawern gdzie jedliśmy bardzo dobre jedzenie nie było kart - szef zapraszał do kuchni, pokazywał co ma przygotowane, i się wybierało - cena potem była praktycznie ryczałtowa - posiłek dlo dwóch osób + pół litra wina lun dwa piwa - 20 euro. Nie napiszę gdzie - bo jeszcze ktoś doniesie i bedą ich ścigać za brak karty.
Oj tak oddalając się od cywilizacji można trafić na sporo takich miejsc, które zresztą pod względem kulinarnym i cenowym bywają wręcz cudowne. W takich tawernach można też znaleźć na stołach lokalną oliwę tradycyjne wlewaną do karafek. Czasami menu (o ile takowe jest) to po prostu kawałek kartki z nabazgranymi drukowanymi kulfonami lista z dzisiejszymi daniami jakie zostały przygotowane przez kuchnię. Często zdarza się też tak jak mówisz - kelner zaprasza na zaplecze i poprzez krótkie zwiedzanie pokazuje zawartość kolejnych garnków. Podoba się to bierzesz, a jak nie to może zdecydujesz się na coś innego. Zupełnym mistrzostwem była natomiast dla mnie jedna z tawern w dalszych okolicach Lentas gdzie otrzymałem krótką informację ... w miarę możliwości kucharz ugotuje Ci to co będziesz chciał, więc po prostu zamów coś ... no to zamówiłem i dostałem smakołyki palce lizać :). W jednej z tawern w Paleochorze nie mogliśmy doczekać się ośmiornicy gotowanej w czerwonym winie (kiedyś jedliśmy ją w tym miejscu i strasznie nam smakowała). Po kilku dniach nie wytrzymaliśmy i spytaliśmy się kiedy będą robić to danie. Od właściciela otrzymaliśmy odpowiedź, że jutro wieczorem ośmiornica w winie specjalnie dla nas zostanie zrobiona przez kucharzy. Zgodnie z tą obietnicą następnego dnia zajadaliśmy się tym daniem :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156259855557551