Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Podstawowe prawa konsumentów w greckich tawernach i restauracjach
2019-06-09 19:03:14
Przy okazji nadchodzącego sezonu wakacyjnego Unia Ochrony Konsumentów na Krecie (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης) przypomina o prawach, jakie przysługują turystom oraz innym osobom korzystającym z usług obiektów gastronomicznych w Grecji. W kilku zwięzłych punktach zawarte zostały podstawowe aspekty, na jakie trzeba zwrócić uwagę będąc w tego typu miejscach.
Każdy obiekt jest zobligowany do posiadania menu wraz z wyszczególnieniem cen. Musi być ono udostępnione gościom obiektu jeszcze przed złożeniem przez nich zamówienia. Menu powinno być także wyłożone na przynajmniej dwóch stolikach nie zajętych przez gości.
Warto podkreślić, że cennik musi być dostępny w języku greckim. Dodanie tłumaczeń w językach obcych jest całkowicie dobrowolne. Jako konsumenci nie możecie wymagać obecności cennika w języku angielskim czy też polskim.
Cennik lub menu musi być także dostępne przed wejściem do obiektu.
W menu muszą być podawane całkowite koszty poszczególnych dań, które będą zgodne z kwotami znajdującymi się na rachunku.
Przy poszczególnych daniach musi znaleźć się stosowna informacja (κατεψυγμένο, frozen) w przypadku gdy ryby lub owoce morza stanowiące jeden z składników były wcześniej zamrożone. Specjalnemu oznaczeniu (προμαγειρεμένο, pre-cooked) podlegają również te potrawy, które serwowane są jako dania wstępnie przygotowane.
Sałatki serwowane w danej restauracji czy też tawernie muszą posiadać szczegółowy wykaz składników.
Jeśli w daniu wykorzystywany jest olej lub też oliwa to jego nazwa musi być wyszczególniona w składnikach.
Chociaż na Krecie wydaje się to dosyć nieoczywiste to w świetle prawa w każdym obiekcie musi być dostępna możliwość płatności w formie elektronicznej.
Na rachunku nie mogą się znajdować żadne dodatkowe opłaty obejmujące takie choćby pozycje jak usługi (σέρβις, service). Uwaga ta dotyczy również podawanego zwyczajowo chleba i oliwy. Jeśli nie chcesz nie musisz z niego korzystać i w takich przypadkach nie możesz być obarczony opłatą za niego. Zostaw jednak napiwek jeśli chcesz docenić pracę personelu, który obsługiwał Twój stolik. Zwyczajowo napiwek wynosi 10% wartości zamówienia.
Organizacja ta zachęca również do tego aby za każdym razem prosić o rachunek. Jeśli nie zostanie on wydany to przysługuje nam prawo do niepłacenia za zrealizowane zamówienie.
Chleb i oliwa to jeden z dodatków często pojawiających się na stołach w greckich tawernach Jeśli nie zamawiałeś ich ani z nich nie korzystasz to nie powinieneś być obarczony dodatkową opłatą
Znając swoje prawa pamiętajcie jednak o zachowaniu zdrowego rozsądku. Każda osoba ma prawo do popełnienia błędów, które nie zawsze są wynikiem złej woli lub celowym działaniem. Ze swojej strony wiemy, że najczęściej wystarczy grzeczne zwrócenie uwagi na zauważony problem lub pomyłkę. Warto być też wyrozumiałym dla nie zawsze dostępnych na Krecie elektronicznych form płatności. Niedziałająca sieć energetyczna lub słaby zasięg sieci internetowej lub telefonii komórkowej powodują, że nie zawsze tego typu operacje realizowane za pomocą karty mogą być zaksięgowane.
Unia Ochrony Konsumentów na Krecie to organizacja non-profit walcząca o prawa tamtejszych konsumentów. W ramach swoich działań świadczy ona bezpłatne usługi doradcze oraz ograniczone wsparcie prawne. Więcej informacji niestety tylko w języku greckim znajdziecie na stronie: http://enosikatanaloton.blogspot.com/
Więcej podstawowych informacji na temat wypoczynku w Grecji i na Krecie znajdziecie w naszym obszernym artykule pt "Turystyczny niezbędnik", który poświęcony jest właśnie tej tematyce
W co najmniej kilku z tych tawern gdzie jedliśmy bardzo dobre jedzenie nie było kart - szef zapraszał do kuchni, pokazywał co ma przygotowane, i się wybierało - cena potem była praktycznie ryczałtowa - posiłek dlo dwóch osób + pół litra wina lun dwa piwa - 20 euro. Nie napiszę gdzie - bo jeszcze ktoś doniesie i bedą ich ścigać za brak karty.
Piotrek | www.crete.pl
2019-06-10 22:09:28
Oj tak oddalając się od cywilizacji można trafić na sporo takich miejsc, które zresztą pod względem kulinarnym i cenowym bywają wręcz cudowne. W takich tawernach można też znaleźć na stołach lokalną oliwę tradycyjne wlewaną do karafek. Czasami menu (o ile takowe jest) to po prostu kawałek kartki z nabazgranymi drukowanymi kulfonami lista z dzisiejszymi daniami jakie zostały przygotowane przez kuchnię. Często zdarza się też tak jak mówisz - kelner zaprasza na zaplecze i poprzez krótkie zwiedzanie pokazuje zawartość kolejnych garnków. Podoba się to bierzesz, a jak nie to może zdecydujesz się na coś innego. Zupełnym mistrzostwem była natomiast dla mnie jedna z tawern w dalszych okolicach Lentas gdzie otrzymałem krótką informację ... w miarę możliwości kucharz ugotuje Ci to co będziesz chciał, więc po prostu zamów coś ... no to zamówiłem i dostałem smakołyki palce lizać :). W jednej z tawern w Paleochorze nie mogliśmy doczekać się ośmiornicy gotowanej w czerwonym winie (kiedyś jedliśmy ją w tym miejscu i strasznie nam smakowała). Po kilku dniach nie wytrzymaliśmy i spytaliśmy się kiedy będą robić to danie. Od właściciela otrzymaliśmy odpowiedź, że jutro wieczorem ośmiornica w winie specjalnie dla nas zostanie zrobiona przez kucharzy. Zgodnie z tą obietnicą następnego dnia zajadaliśmy się tym daniem :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka: https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156259855557551
Cóż jeżdżą jak wariaci, nie przestrzegają przepisów, a ci co jeżdżą poprawnie to tylko poganiają, trąbią i stresują
To co widziałem na wyspie tylko w ubiegłym roku, nie nadaje się do opisywania tutaj. Kreteńskie drogi, to dramat a BOAK jest osobną kategorią szaleństwa.
Komentarze
komentarz z
Inga Mierzejewska
komentarz z
Wiktoria Wysocka
W co najmniej kilku z tych tawern gdzie jedliśmy bardzo dobre jedzenie nie było kart - szef zapraszał do kuchni, pokazywał co ma przygotowane, i się wybierało - cena potem była praktycznie ryczałtowa - posiłek dlo dwóch osób + pół litra wina lun dwa piwa - 20 euro. Nie napiszę gdzie - bo jeszcze ktoś doniesie i bedą ich ścigać za brak karty.
Oj tak oddalając się od cywilizacji można trafić na sporo takich miejsc, które zresztą pod względem kulinarnym i cenowym bywają wręcz cudowne. W takich tawernach można też znaleźć na stołach lokalną oliwę tradycyjne wlewaną do karafek. Czasami menu (o ile takowe jest) to po prostu kawałek kartki z nabazgranymi drukowanymi kulfonami lista z dzisiejszymi daniami jakie zostały przygotowane przez kuchnię. Często zdarza się też tak jak mówisz - kelner zaprasza na zaplecze i poprzez krótkie zwiedzanie pokazuje zawartość kolejnych garnków. Podoba się to bierzesz, a jak nie to może zdecydujesz się na coś innego. Zupełnym mistrzostwem była natomiast dla mnie jedna z tawern w dalszych okolicach Lentas gdzie otrzymałem krótką informację ... w miarę możliwości kucharz ugotuje Ci to co będziesz chciał, więc po prostu zamów coś ... no to zamówiłem i dostałem smakołyki palce lizać :). W jednej z tawern w Paleochorze nie mogliśmy doczekać się ośmiornicy gotowanej w czerwonym winie (kiedyś jedliśmy ją w tym miejscu i strasznie nam smakowała). Po kilku dniach nie wytrzymaliśmy i spytaliśmy się kiedy będą robić to danie. Od właściciela otrzymaliśmy odpowiedź, że jutro wieczorem ośmiornica w winie specjalnie dla nas zostanie zrobiona przez kucharzy. Zgodnie z tą obietnicą następnego dnia zajadaliśmy się tym daniem :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156259855557551