Podstawowe prawa konsumentów w greckich tawernach i restauracjach

data_2019-06-09 19:03:14 2019-06-09 19:03:14

Przy okazji nadchodzącego sezonu wakacyjnego Unia Ochrony Konsumentów na Krecie (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης) przypomina o prawach, jakie przysługują turystom oraz innym osobom korzystającym z usług obiektów gastronomicznych w Grecji. W kilku zwięzłych punktach zawarte zostały podstawowe aspekty, na jakie trzeba zwrócić uwagę będąc w tego typu miejscach.

Tawerna Oasis w Lentas

Chleb i oliwa w greckich tawernach
Chleb i oliwa to jeden z dodatków często pojawiających się na stołach w greckich tawernach
Jeśli nie zamawiałeś ich ani z nich nie korzystasz to nie powinieneś być obarczony dodatkową opłatą

Znając swoje prawa pamiętajcie jednak o zachowaniu zdrowego rozsądku. Każda osoba ma prawo do popełnienia błędów, które nie zawsze są wynikiem złej woli lub celowym działaniem. Ze swojej  strony wiemy, że najczęściej wystarczy grzeczne zwrócenie uwagi na zauważony problem lub pomyłkę. Warto być też wyrozumiałym dla nie zawsze dostępnych na Krecie elektronicznych form płatności. Niedziałająca sieć energetyczna lub słaby zasięg sieci internetowej lub telefonii komórkowej powodują, że nie zawsze tego typu operacje realizowane za pomocą karty mogą być zaksięgowane.

Unia Ochrony Konsumentów na Krecie to organizacja non-profit walcząca o prawa tamtejszych konsumentów. W ramach swoich działań świadczy ona bezpłatne usługi doradcze oraz ograniczone wsparcie prawne. Więcej informacji niestety tylko w języku greckim znajdziecie na stronie: http://enosikatanaloton.blogspot.com/

Więcej podstawowych informacji na temat wypoczynku w Grecji i na Krecie znajdziecie w naszym obszernym artykule pt "Turystyczny niezbędnik", który poświęcony jest właśnie tej tematyce

Piotrek,  data_2019-06-09 19:03:14 2019-06-09 19:03:14
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Ilona Mierzejewska
2019-06-09 17:26:14

Inga Mierzejewska

Katarzyna Posluszna
2019-06-09 19:44:10

Wiktoria Wysocka

1
 gość}
gość PiotrWie
2019-06-09 20:09:20

W co najmniej kilku z tych tawern gdzie jedliśmy bardzo dobre jedzenie nie było kart - szef zapraszał do kuchni, pokazywał co ma przygotowane, i się wybierało - cena potem była praktycznie ryczałtowa - posiłek dlo dwóch osób + pół litra wina lun dwa piwa - 20 euro. Nie napiszę gdzie - bo jeszcze ktoś doniesie i bedą ich ścigać za brak karty.

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2019-06-10 22:09:28

Oj tak oddalając się od cywilizacji można trafić na sporo takich miejsc, które zresztą pod względem kulinarnym i cenowym bywają wręcz cudowne. W takich tawernach można też znaleźć na stołach lokalną oliwę tradycyjne wlewaną do karafek. Czasami menu (o ile takowe jest) to po prostu kawałek kartki z nabazgranymi drukowanymi kulfonami lista z dzisiejszymi daniami jakie zostały przygotowane przez kuchnię. Często zdarza się też tak jak mówisz - kelner zaprasza na zaplecze i poprzez krótkie zwiedzanie pokazuje zawartość kolejnych garnków. Podoba się to bierzesz, a jak nie to może zdecydujesz się na coś innego. Zupełnym mistrzostwem była natomiast dla mnie jedna z tawern w dalszych okolicach Lentas gdzie otrzymałem krótką informację ... w miarę możliwości kucharz ugotuje Ci to co będziesz chciał, więc po prostu zamów coś ... no to zamówiłem i dostałem smakołyki palce lizać :). W jednej z tawern w Paleochorze nie mogliśmy doczekać się ośmiornicy gotowanej w czerwonym winie (kiedyś jedliśmy ją w tym miejscu i strasznie nam smakowała). Po kilku dniach nie wytrzymaliśmy i spytaliśmy się kiedy będą robić to danie. Od właściciela otrzymaliśmy odpowiedź, że jutro wieczorem ośmiornica w winie specjalnie dla nas zostanie zrobiona przez kucharzy. Zgodnie z tą obietnicą następnego dnia zajadaliśmy się tym daniem :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156259855557551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Kiedyś ponoć tak tu było
 Podobno z tego m.in powodu lokalne władze obawiajac się "zadeptania" zakazały tworzenia kampingów. Tak mówiła nam osoba z Kato Zakros.
 To, że nie ma dużo ludzi , to jego zaleta. Generalnie to zaleta całego Kato Zakros i okolic
 Nie zgodziłbym się z wypowiedzią o małej gęstości zamieszkania okolicy Kato Zakros. Na 30-to kilometrowym odcinku wschodniego wybrzeża Kreta znajdowały się cztery duże i bardzo duże miasta: od północy Itanos, Russolakos, Kato Zakros oraz Ambelos. Największe z nich, dzisiaj częściiwo leżące na dnie morza, Itanos i Russolakos, zbadane zostały tylko w minimalnym stopniu.
 Byliśmy w zeszłym roku. Robi wrażenie wielkość tego pałacu. Ale zwiedzanie go w godzinach przedpołudniowych, w pełnym słońcu wymaga sporo samozaparcia, dobrego nakrycia głowy i dużej ilości wody do picia. Byliśmy tam w czerwcu i prócz nas nie było nikogo. Z jednej strony szkoda, że to miejsce jest tak mało popularne, a z drugiej... Cisza i spokój okolicy urzeka.
 dzieki,wybieramy sie za 2 tygodnie,tylko wschod,baza w Ierapetra.
gość PiotrWie  My obecnie jesteśmy na Alonissos, wiem że nie jest to jakiś znaczący region uprawy oliwek ale patrząc po drzewach jest całkiem sporo owoców i wydaje nam się że tu jest jakiś inny gatunek - są widocznie większe niż na Krecie 
CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera