Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Kolokithokeftedes - zucchini pancakes

Kolokithokeftedes

Components

  • about 2 kg of zucchini (already harvested)
  • 250 g Kefalotyri cheese
  • 1 cup of grated onion
  • 6 tablespoons of finely chopped dill
  • 1 ⅓ cup of breadcrumbs
  • 3 eggs
  • salt pepper
  • oil for frying
  • flour for rolling

Κολοκυθοκεφτέδες

Zucchini pancakes are one of the most delicious Greek dishes. Although there is a recipe for kolokithokeftedes on our site for a long time, we decided to publish a slightly different version for these pancakes. The previous version was equally delicious, based on slightly different ingredients. Apart from zucchini, feta and potatoes were also used there. Although the following version of the recipe is without these additions, it is no less delicious. Kolokithokeftedes in this way we ate recently with our Cretan friends. Pancakes prepared in this way have tasted us so much that we asked for a recipe :)

Preparing them is always time-consuming, so it's best to make a larger portion at once. We know from experience that these pancakes really stand freezing, so some of them can be kept for cold months. It is also worth using the fact that summer zucchini is cheap and easily available.

From two kilos of large meaty courgettes we obtained 34 small pancakes. We have given the weight of vegetables after removing the part with the seeds. Kefalotyri cheese can be replaced with parmesan cheese.

1. Best to kolokithokeftedes will be very large courgettes, which have the thickest pulp. We start with cutting the vegetables and removing the seed part. Then zucchini grated on a small-mesh vegetable grater, sprinkle with salt and leave for about half an hour. After this time, we squeeze the juice properly.

2. Rub the onion and cephalothy cheese finely and add to the drained zucchini. The whole is supplemented with chopped koperekiem, eggs and bread crumbs. Season with salt and pepper and mix thoroughly. Remember that if you leave too much zucchini you will need to add a bit more breadcrumbs.

3. After thorough mixing, leave the whole thing in the fridge for about half an hour. We form small flat cakes. You can also form small balls but in this form you have to fry them in deep oil.

4. Eat each cake gently in flour. Fry in hot olive oil until brown.

5. After frying the pancakes can be drained from excess fat on paper towels. Kolokithokeftedes are served hot. Tastes best served with Greek yoghurt or tzatziki.

Καλή όρεξη!


Kolokithokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Veronika Tylec
Veronika Tylec
2017-09-05 19:35:36

Lilian A. Lu

 Daniel Polo
Daniel Polo
2017-09-06 06:29:15

Jagoda robimy :>

1
 Jagoda Bonk
Jagoda Bonk
2017-09-06 06:32:04

taaaak :D

 Majkel Dablju
Majkel Dablju
2017-09-06 08:42:04

Całkiem nieźle smakują też z wędzonym na zimno łososiem

 gość}
gość Jolanta
2018-08-29 10:36:07

pytanie

Witam, proszę o informację: czy trzeba mrozić przed smażeniem, czy gotowe i tylko odgrzewać?

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2018-08-29 13:15:47

odp. pytanie

Nie należy mrozić przed smażeniem. Wystarczy wymieszaną masę wstawić do lodówki na pół godziny.
Natomiast po usmażeniu i ostudzeniu możesz zamrozić kotlety jeśli chcesz przechowywać je dłuższy czas.

 gość}
gość marzi
2019-10-15 10:54:57

Co zamiast sera Kefalotyri ?

Dzień dobry,jaki ser można dodać zamiast sera Kefalotyri ?

Pozdrawiam

 

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2019-10-18 11:35:38

odp. Co zamiast sera Kefalotyri ?

Np. Parmezan, Grana Padano.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154814242097551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Stuffed peppers and tomatoes

Stuffed peppers and tomatoes

I have never had a good opinion about stuffed vegetables. I always associated them with a bland and not very tasty dish. Until I came across a Greek way to prepare stuffing. The proportions and its ingredients are excellent, so stuffed peppers for good has settled on our table. And the Greeks once again proved that they know how fantastic vegetables can be made. The dish needs a lot of ingredients, but the compilation tastes great, so you should not eliminate anything. If you get some stuffing, you can use it to stuff tomatoes. It will also be good, although the pepper works better due to the specific, distinctive taste. As in the case of other dishes in which feta occurs, do not use its Polish or German substitutes, because these cheeses taste completely different than the original Greek feta, which combined with a large amount of herbs clearly enliven the taste of the dish.

Briam

Briam

Briam is a simple Greek vegetable casserole prepared according to traditional recipes based on potatoes, eggplants and courgettes with the addition of tomatoes, garlic and parsley, very much oiled with olive oil. This recipe has many modifications that differ in the addition of ingredients or the way of preparation.

Baked potatoes with oregano and lemon

Baked potatoes with oregano and lemon

Baked lightly crunchy potatoes are very popular in Greek houses. It is an excellent addition to various dishes of meat or fish. For their preparation we need three basic ingredients that are added to most Greek dishes: olive oil, lemon juice and oregano. Slowly baked potatoes absorb a lemon aroma that is slightly palpable while eating.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Artur Wilkos: Nawet bankomat znalezli.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Paweł Langner: Warto się tam pojawić wieczorem.. Polecamy
Aneta Okoniewska: 
Klaudia Kaszubowska: Czy to są pewne informacje na 100%? Szukam hotelu od 4 lipca dlatego chce być pewna
Tomasz Garbala: Ludzie pierdolić ta krete nad polskim morzem tez jest zajebiście
Marzena Badowicz: Dopuki Polska nie wpuści turystów z zagranicy nie może oczekiwać że inni pozwolą Polakom przylecieć do nich
Łukasz Spławiec: Przeciez to bez sensu. W takim razie mozna by poleciec np do niemiec a pozniej do grecji bez problemu bo niemcy sa na liscie
Mariusz Ratajczak: No ale jak to?
Rafał Faliszewski: Kasa i tylko kasa tu nie chodzi o nic innego, a Wy jak zwsze
Agnieszka Domanska: W Polsce mala liczba zgonow i zachorowan i nie moga wyjechac a na liscie masa krajow gdzie liczba zgonow znacznie wyzsza... Dziwne zawsze Polska wypchana na bok.... Czego nas juz to nie dziwi...
Andrzej Malik: Jak będą jasne i klarowne decyzje to tak.Jeżeli biznes weźmie górę nad zdrowym rozsądkiem to ja dziękuję za taki wypoczynek. Grecja jest moim ulubionym miejscem na wypoczynek, ale nie za wszelką cenę.
Kinga Lademann: Czyżby oszacowali koszty
Joanna Andrzejewska: Moja ostatnia domena: nie chcesz?- nie jedź! Będzie więcej miejsca dla mnie
gość Arturrro: Bardzo się cieszę, aczkolwiek jeszcze czekam na tzw. reżim sanitarny, czyli co tam Grecy wymyślą. Natomiast czy tylko ja mam odczucie, że to jest jeden wielki kabaret? Wystarczy, aby linie lotnicze lub touroperator przekierował lot z Katowic na Kraków :).
Marta Alina: Niemożliwe, przecież Polska przoduje w walce z wirusem i naszych rozwiązań zazdroszczą nam inne kraje, przynajmniej tak twierdzi tvp...
Karolina Antoniak: Monika Matysko
Oliwia Majka: Zaneta Warszawska chyba jednak nie polecimy
Agnieszka Oska: A co w wypadku pozytywnego ,,wyrywkowego” testu ? Rozumiem, że nikt nic nie wie w tej kwestii
Tomasz Marazewski: Za chwilę żaden kraj nie wpuści Polaków,dopuki rządzą trolle to tak będzie
Agnieszka Fułat: Szkoda :(
France Carlier Busin: Je ne vous connais pas mais vous apparaissez souvent sur mon Facebook !
Dorota Rajnsz: A co z Anglia bo nie moge jej odnaleźć?
Lidia Flinta: 7 dni kwarantanny? To jaki sens takich wakacji ... ciekawe, co dalej będą kombinować. Boją się wirusa z jednej strony, a z drugiej utraty turystów...
Mirosław Stodolski: Niech zabiorą turystów z Wuhan pozdrawiam serdecznie wszystkich panów którzy zdecydowali o tej decyzji

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt