2014-11-14 20:36:39
Tegoroczne zbiory oliwek na Krecie zapowiadają się bardzo dobrze. W większości przypadków jakość owoców oraz ich ilość nie daje powodów do narzekania. Cena skupu również spełnia oczekiwania rolników i co ważne od kilku miesięcy zauważalnie wzrasta. Koszt kilograma tegorocznej oliwy, w zależności od regionu Krety, wyceniany jest na kwotę od 2,8 do 3€. Najwyższe ceny notowane były w zachodniej części wyspy w rejonie miejscowości Kolimbari.
Na początku października pisaliśmy Wam o tym, że słabe zbiory oliwek w Hiszpanii będą mieć duży wpływ na tegoroczne ceny skupu oliwy. Już w tej chwili widać wyraźne wzrosty kosztu skupu, gdyż jeszcze dwa miesiące temu przeciętna cena kilograma oliwy w Grecji była niższa nawet o 40 centów. Patrząc przez pryzmat notowań oliwy w innych krajach południowej Europy można być niemal pewnym, że obecna wzrostowa tendencja zostanie utrzymana. Niestety z perspektywy detalicznego konsumenta musimy się pogodzić z tym, że najprawdopodobniej znajdzie to również odzwierciedlenie w wyższych cenach wpisanych na sklepowych etykietach.
Na pocieszenie warto odnotować, że oliwa uzyskiwana z dotychczas zebranych owoców cechowała się bardzo dobrą jakością, a jej kwasowość mieści się w przedziale od 0,3 do 0,6. Przeciętna wartość tego istotnego parametru utrzymuje się na poziomie około 0,5%, co trzeba uznać za dosyć dobry wynik (maksymalna wartość dla oliw extra virgin to 0,8%).
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz