2023-02-27 19:33:51
Jeszcze wczoraj trwały szalone zabawy karnawałowe, za to dzisiejszy dzień w Grecji jest zupełnie odmienny. Jest to tak zwany Czysty Poniedziałek (Καθαρή Δευτέρα), który wyznacza początek 40-dniowego postu. Jest to ruchome święto, które obchodzi się w poniedziałek siódmego tygodnia poprzedzającego prawosławną Wielkanoc. Święto to jest dniem wolnym od pracy w Grecji oraz na Cyprze.
Cały pierwszy tydzień Wielkiego Postu jest często określany mianem "Czystego Tygodnia" i zgodnie z greckimi zwyczajami w tym tygodniu trzeba wyczyścić dokładnie dom. Jednak głównym sensem tego święta jest oczyszczenie i odmiana duchowa, wzajemne przebaczanie oraz rozpoczęcie okresu postu z czystym sumieniem. W miarę możliwości oraz pod warunkiem dobrej pogody święto to Grecy spędzają na świeżym powietrzu puszczając latawce.
Na wspólnych posiłkach z rodziną i ze znajomymi pojawiają się dania oparte na postnych składnikach, np.: skorupiakach, mięczakach, chlebie lagana oraz gotowanych warzywach. W niektórych rejonach Grecji jednym z popularnych dań pojawiających się w Czysty Poniedziałek jest zupa fasolada.
Do jednej z tradycji Czystego Poniedziałku zalicza się pieczenie chleba lagana, który jest podstawą wielkopostnego stołu. Chociaż wiele gospodyń domowych wciąż samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.
Ten płaski, podłużny i posypany ziarnami sezamu chleb jest przygotowany bez zakwasu przy użyciu mąki i wody. Historia lagana ma swoje początki jeszcze w starożytności. Wzmianki o tym pieczywie pojawiają się w sztukach tworzonych przez przez starożytnych pisarzy Horacego i Arystofanesa (wystawianych około 400 lat p.n.e.). W tamtym czasie Grecy spożywali przaśne pieczywo zwane laganon i to właśnie ono jest prawdopodobnie przodkiem obecnego świątecznego chleba spożywanego w Czysty Poniedziałek.
Mimo dużego nakładu pracy oraz całonocnych przygotowań by tradycyjne lagany były dostępne w sklepach od świtu Czystego Poniedziałku, nie brakuje piekarzy, którzy przygotowują specjalne lagany rekordowych rozmiarów.
W tym roku jeden z największych wypieków został przygotowany przez 6 osób w piekarni Theoharisa Dimitroulakisa znajdującej się w Nea Chora w Chanii. Lagana, którą przygotował ma 1,9 metra wysokości oraz 4,2 metra szerokości. Do przygotowania tej lagany zużyto 50 kg mąki oraz 28 l wody, a jej ostateczna waga po upieczeniu wyniosła 70 kilogramów. Cały proces wyrabiania i pieczenia chleba tych rozmiarów zajął 3 godziny. Dimitroulakis piecze tak wielkie lagany już od 26 lat, więc można powiedzieć że to jego prywatna tradycja. Tak wielkie wypieki są zawsze wystawiane przed wejściem do piekarni, a ich zdjęcia pojawiają się w serwisach informacyjnych. Dimitroulakis zapytany o to co zrobi ze swoją ogromną laganą, zapowiedział, że rozda chleb potrzebującym.
Źródło zdjęcia: zarpanews.gr
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/576088777898724