Problemy z greckimi serami

Graviera oraz feta to dwa najbardziej znane i popularne greckie sery produkowane również na Krecie. Są one obecne przede wszystkim na greckich stołach, gdzie roczna konsumpcja tylko samej fety wynosi około 12 kg na osobę. Te dwa sery również zalicza się do grupy kluczowych towarów eksportowych. Niestety jednak ogólnoświatowy kryzys związany z gwałtownie rosnącymi kosztami energii i paliw oraz inflacja negatywnie odbija się także na produkcji tych lubianych serów.

Graviera

Już w tej chwili widoczne są poważne problemy z niedoborem graviery na półkach w lokalnych sklepach. Jednym z istotnych czynników wpływających negatywnie na produkcję serów jest malejąca produkcja mleka.

Zmniejszająca się produkcja mleka

Tym co ma najistotniejszy wpływ na wielkość produkcji mleka jest koszt paszy wykorzystywanej do dokarmiania zwierząt hodowlanych. W ostatnim czasie jej cena gwałtownie wzrosła zarówno w Grecji, jak i na rynkach światowych. Hodowcy bilansując koszty prowadzenia swoich gospodarstw nie są w stanie utrzymać dotychczasowego poziomu dokarmiania swoich zwierząt. W konsekwencji odbija się to negatywnie na wydajności stad i skutkuje mniejszą produkcją mleka.

Jak mówi prezes Spółdzielni Rolniczej Mylopotamos obecnie hodowcy skupiają się jedynie na utrzymaniu przy życiu swoich zwierząt. Niestety jednak nie brakuje takich, którzy już znacznie zmniejszyli liczebność stad. W tym momencie nie ma żadnych dobrych rozwiązań, rolnicy liczą na wsparcie państwa oraz ustalenie górnego pułapu na ceny paszy.

Feta

Niska produkcja serów

Oczywiście mała dostępność mleka skutkuje mniejszym potencjałem wytwórczym graviery na Krecie. Dodatkowo firmy z branży serowarskiej z Grecji kontynentalnej zaczęły skupować duże ilości mleka produkowanego na Krecie, co jeszcze bardziej pogarsza realia funkcjonowanie lokalnych producentów serów. Obecnie około 30% mleka wytwarzanego na wyspie jest z niej eksportowane. W połączeniu ze stale zwiększającymi się kosztami energii elektrycznej oraz paliw wszystko to spowodowało, że sytuacja branży zaczęła wymykać się spod kontroli.

Obecnie szacuje się, że aby zrównoważyć koszty produkcji, cena mleka w skupie powinna wynosić powyżej 1,3 euro za litr. Oznacza to, że przy takich kosztach cena graviery może być nawet 40% wyższa niż przed rokiem. Trudno przewidzieć jak bardzo wpłynęłoby to na poziom sprzedaży graviery, ale łatwo domyśleć się, że ilość konsumentów godzących się z tak wysoką ceną byłaby bardzo mała.

Nie mniejsze problemy dotykają również producentów fety. Spadek produkcji mleka, a w konsekwencji ryzyko niedoborów mlecznych i serowych oznaczają, że już teraz pojawiają się pesymistyczne prognozy dotyczące cen tego podstawowego dla Greków sera. Nie wykluczają one, że zimą feta może być sprzedawana po 15 € za kilogram.

Problemy w produkcji i dostępności tych serów w Grecji oznaczają również, że w krajach do których były one eksportowane także można spodziewać się znacznie wyższych cen oraz znacznie gorszej dostępności tych towarów. Oczywiście przewidywania ekspertów mogą się nie sprawdzić, jednak miejcie je w pamięci, jeśli za kilka miesięcy będziecie mieć problemy ze znalezieniem fety w naszych marketach lub będzie ona dostępna w niebotycznie wysokiej cenie.

Gosia i Piotrek,  data_2022-10-02 20:29:18 2022-10-02 20:29:18
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2022-10-02 19:01:11

Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2022-10-02 19:16:50

Dana Gołowacz Pytanie tylko kto i jak ma to zmienić? Sytuacja jest w zasadzie patowa. W Grecji chociaż inflacja jest mniejsza niż w Polsce, to ceny energii szaleją, a sytuacja na rynku szybko się zmienia.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2022-10-02 20:49:38

Łukasz Wrótniak Zajrzyj do MeliDeli na Świętokrzyskiej w Warszawie.

2022-10-02 19:23:25

CRETE - Kreta fakt!! Mniej zwierząt w miejscach w których wcześniej je widziałam...13 euro za kilo, tanio nie jest a i tak najmniej zarobi ten, który przy produkcji się narobi...Świat się kończy..

2022-10-02 20:46:04

CRETE - Kreta Pytanie przy okazji orientujecie sie lib ktoś inny gdzie stacjonarnie w Polsce można kupić Graviere i Mizithre najlepiej w okolicy Warszawy? Kiedyś udało mi sie kupić graviere w Lidlu lub biedronce ale to jednorazowa akcja

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158735744467551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Elly Mak: 
Halina Mankiewicz: Oj zjadłabym taką z piekarni
Hanna Marciniak: 
gość dodekanezowiec: To obraz podobieństwa między Polakami i Grekami. My mieliśmy swój 1864, oni 1866. A teraz cap Erdoganik koleżka Putlera straszy. 
Anna Galas: 
Maja Janiszewska: mój ulubiony
Aleksandra PM: Myślę, że u mnie w domu też schodzi 8 kg halloumi na głowę... Chleba może nie być, ale halloumi być musi.
Parklot
CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera