Więcej warzyw i owoców na greckim talerzu

data_2021-03-03 18:52:12 2021-03-03 18:52:12

Aczkolwiek ciężko znaleźć pozytywne aspekty ograniczeń wprowadzanych w czasie pandemii, to jednak jak pokazują ostatnie statystyki jest jedna dziedzina życia, która w Grecji zmieniła się zdecydowanie na plus. Jak pokazują ostatnie dane w okresie pandemii nastąpił znaczny wzrost popytu na świeże owoce, warzywa, który w sklepach osiągnął nawet wartości wyższe o 35-40% niż przed pandemią. 

Typowy kreteński warzywniakTypowy warzywniak na Krecie.

Znacznie lepiej sprzedają się też inne zdrowsze produkty spożywcze, a także te produkowane w sposób ekologiczny. Zwiększył się także popyt na mięso produkowane w sposób ekologiczny o 8%, co jest dużym odsetkiem w tym sektorze. Jednocześnie przedstawiciele rynku wyrażają przekonanie, że trend ten utrwali się w świadomości Greków, a zainteresowanie zdrowym odżywianiem będzie się utrzymywać po okresie pandemii, osiągając dalsze trendy wzrostowe. Zwiększone zapotrzebowanie na te produkty przełożyło się także na wzrost miejsc pracy w tym sektorze o około 10%.

Część osób zapewne ma ochotę powiedzieć, że te informacje to bzdura bo Grecy mają najzdrowszą kuchnię i jedzą dużo warzyw i owoców. Otóż takie przekonania na temat greckiej diety nie miały ostatnio wiele wspólnego z rzeczywistością, zwłaszcza w przypadku mieszkańców większych miast.

Już w 2019 roku pisaliśmy, że przez ostatnie lata wielu mieszkańców Grecji zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe. Badania statystyczne ELSTAT-u nie pozostawiały wówczas złudzeń. Wynikało z nich bowiem, że Grecy jedzą mniej warzyw i owoców nie tylko w porównaniu do innych krajów śródziemnomorskich, ale nawet mniej niż wynosiła wówczas średnia europejska. A oprócz zmian nawyków żywieniowych ostatnie dekady przyniosły także zmianę sposobu życia i znacznego zmniejszenia aktywności co bezpośrednio przyczyniło się do pogorszenia zdrowia Greków oraz rozwoju otyłości dziecięcej i jej skutków ubocznych.

Wygląda więc na to, że w tym kontekście częstsze zakupy w lokalnych warzywniakach i jedzenie warzyw oraz owoców może wyjść mieszkańcom Grecji tylko na dobre. Odstawienie przetworzonej żywności i przerzucenie się na bardziej naturalną dietę sprzyja budowaniu silniejszej odporności i zdrowszemu trybowi życia.

Gosia,  data_2021-03-03 18:52:12 2021-03-03 18:52:12
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157787056777551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Na majówkę
1.04 też pierwszy z Poznania ;)
Parklot
CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera