2021-03-03 18:52:12
Aczkolwiek ciężko znaleźć pozytywne aspekty ograniczeń wprowadzanych w czasie pandemii, to jednak jak pokazują ostatnie statystyki jest jedna dziedzina życia, która w Grecji zmieniła się zdecydowanie na plus. Jak pokazują ostatnie dane w okresie pandemii nastąpił znaczny wzrost popytu na świeże owoce, warzywa, który w sklepach osiągnął nawet wartości wyższe o 35-40% niż przed pandemią.
Znacznie lepiej sprzedają się też inne zdrowsze produkty spożywcze, a także te produkowane w sposób ekologiczny. Zwiększył się także popyt na mięso produkowane w sposób ekologiczny o 8%, co jest dużym odsetkiem w tym sektorze. Jednocześnie przedstawiciele rynku wyrażają przekonanie, że trend ten utrwali się w świadomości Greków, a zainteresowanie zdrowym odżywianiem będzie się utrzymywać po okresie pandemii, osiągając dalsze trendy wzrostowe. Zwiększone zapotrzebowanie na te produkty przełożyło się także na wzrost miejsc pracy w tym sektorze o około 10%.
Część osób zapewne ma ochotę powiedzieć, że te informacje to bzdura bo Grecy mają najzdrowszą kuchnię i jedzą dużo warzyw i owoców. Otóż takie przekonania na temat greckiej diety nie miały ostatnio wiele wspólnego z rzeczywistością, zwłaszcza w przypadku mieszkańców większych miast.
Już w 2019 roku pisaliśmy, że przez ostatnie lata wielu mieszkańców Grecji zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe. Badania statystyczne ELSTAT-u nie pozostawiały wówczas złudzeń. Wynikało z nich bowiem, że Grecy jedzą mniej warzyw i owoców nie tylko w porównaniu do innych krajów śródziemnomorskich, ale nawet mniej niż wynosiła wówczas średnia europejska. A oprócz zmian nawyków żywieniowych ostatnie dekady przyniosły także zmianę sposobu życia i znacznego zmniejszenia aktywności co bezpośrednio przyczyniło się do pogorszenia zdrowia Greków oraz rozwoju otyłości dziecięcej i jej skutków ubocznych.
Wygląda więc na to, że w tym kontekście częstsze zakupy w lokalnych warzywniakach i jedzenie warzyw oraz owoców może wyjść mieszkańcom Grecji tylko na dobre. Odstawienie przetworzonej żywności i przerzucenie się na bardziej naturalną dietę sprzyja budowaniu silniejszej odporności i zdrowszemu trybowi życia.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157787056777551