2020-02-23 18:16:16
Na początku lutego naukowcy opublikowali wyniki badań nad wpływem diety śródziemnomorskiej na bakterie jelitowe u osób starszych. Wyniki dowodzą, że osoby starsze, które regularnie przestrzegały diety śródziemnomorskiej przez co najmniej rok, miały w swoich jelitach więcej dobrych i przyjaznych bakterii, co sprzyja zdrowemu starzeniu się.
Starzenie się jest powiązane nie tylko ze zmniejszeniem funkcji motorycznych ale i przewlekłym stanem zapalnym, który przyczynia się do stanu ogólnego osłabienia. W przypadku starszych osób, szeroko rozumiane zdrowie pogarszane jest dodatkowo mało zróżnicowaną dieta, która ma bezpośredni wpływ na “skład” bakterii jelitowych. Dieta śródziemnomorska zmniejsza zaś ilość mikroorganizmów sprzyjających stanom zapalnym, co zapobiega przedwczesnemu pogorszeniu funkcji motorycznych i poznawczych.
Naukowcy, kierowani przez dr Paula O'Toole'a ze School of Microbiology w Cork University College w Irlandii, przeanalizowali mikrobiom 612 osób w wieku od 65 do 79 lat pochodzących z pięciu europejskich krajów: z Francji, Włoch, Holandii, Polski i Wielkiej Brytanii.
Uczestnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy. Jedna stosowała zwykłą dietę, a druga śródziemnomorską. Czyli w jej jadłospisie znalazło się wiele owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych, oliwy z oliwek i ryb. Spożycie czerwonego mięsa oraz produktów mlecznych było niewielkie. Stan fizyczny i psychiczny badanych osób oceniano za pomocą testów dwukrotnie: na początku badania i po roku stosowania diety.
Po zakończeniu badania stwierdzono, że osoby starsze w grupie odżywiającej się dietą śródziemnomorską mają lepszy udział bakterii „dobrych” w jelitach, a także większą siłę fizyczną, poprawę funkcji mózgu (np. pamięci) i niższy poziom ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Zmianom mikrobiomu towarzyszyły także określone korzystne zmiany w profilach metabolicznych jelit co jest bardzo ważne dla poprawy ogólnego stanu zdrowia. Zgodnie z oczekiwaniami różnice w składzie flory jelitowej przed i po zakończeniu badania w grupie spożywającej dietę śródziemnomorską były znacząco różne od grupy kontrolnej. Zmiany te były spowodowane przede wszystkim wzrostem spożycia włókien, witamin i minerałów.
Badania te są w zasadzie naukowym potwierdzeniem tego, że stosowanie diety śródziemnomorskiej sprzyja długiemu życiu w dobrym zdrowiu. Przez dziesiątki lat szczególnie na Krecie nikogo nie dziwiły osoby 90-letnie oraz starsze, które były nadal sprawne i zdrowe. Nie sposób oczywiście opisać wszystkich wniosków jakie przedstawili naukowcy więc osoby zainteresowane tym tematem odsyłamy do publikacji naukowej:
https://gut.bmj.com/content/early/2020/01/31/gutjnl-2019-319654
Komentarze
komentarz z
Sałatka grecka nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Grecji. Uwielbiam ją.
komentarz z
Marta Wolny-Lis prawda
komentarz z
Marta Wolny-Lis To prawda
komentarz z
Prawda ☺
komentarz z
Tylko w Grecji najlepiej smakuje.
komentarz z
Χορτιάτη..........
komentarz z
Tak,poza Grecją już nie to samo
komentarz z
No i nie mam juz wyjścia, na Kretę czas sie przenieść :)
komentarz z
W takim razie pomyślę
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156869536827551