Wraz z początkiem tego roku w Grecji w życie weszły przepisy zaostrzające sposób serwowania oliwy w greckich tawernach i restauracjach. Wedle tych wytycznych powinna być ona podawana w oryginalnie zapakowanych jednorazowych pojemnikach. W ostatnim czasie w Chanii były prowadzone kontrole mające na celu sprawdzenie jak właściciele lokali respektowali te przepisy. W dużym stopniu potwierdziły one nasze wakacyjne spostrzeżenia. Tylko niektóre spośród kontrolowanych firm spełniały normy zgodne z najnowszym prawem.
Wedle słów zastępcy burmistrza Chanii, Eftichi Kontaxaki (Ευτύχη Κονταξάκη) do tej pory na przedsiębiorców nie nakładano żadnych kar. Kontrolerzy skupiali się głównie na informowaniu o obowiązujących przepisach oraz dawali właścicielom tawern zalecenia, w jaki sposób mogą się do nich dostosować. Burmistrz podkreślił jednak, że ponowne kontrole potwierdziły, że większości przypadków działania te nie zachęciły właścicieli lokali do przestrzegania przepisów.
W najbliższym czasie planowane jest przejście do drugiej fazy kontroli, kiedy urzędnicy odpowiedzialni za sprawdzanie sposobu serwowania oliwy będą nakładać na właścicieli tawern kary pieniężne.
No cóż naszym zdaniem, jedynym efektem tak drastycznych działań będzie to, że podobnie jak w innych wielu tawernach oliwa przestanie być serwowana gościom. Właśnie taki sposób respektowania przepisów obserwowaliśmy w tym roku w wielu tawernach znajdujących się w bardziej turystycznych miejscach, które szczególnie narażone są na wizyty kontrolerów.
Komentarze
komentarz z
z czego wynika ten przepis? czy to nie więcej śmieci i plastiku na który ostatnio jest taka nagonka?!
komentarz z
Główną przyczyną zmiany przepisów było to że często w wielorazowych i brudnych pojemnikach była podawana stara oliwa. Nowe przepisy miały więc teoretycznie chronić klientów tawern.
komentarz z
też tak pomyślałam ale nie byłam pewna, kurcze pewnie będzie jak piszecie że oliwa przestanie być serwowana, lub będzie ona po prostu płatna i droga, szkoda
komentarz z
Marta, już tak jest w wielu miejscach w których byliśmy w tym roku. Po prostu nie podają oliwy. Nasi czytelnicy pisali też że w niektórych miejscach za oliwę trzeba było płacić.
komentarz z
:/
komentarz z
Lepiej dopłacić niż spożywać przeterminowaną.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155752955372551