Czysty Poniedziałek - początek Wielkiego Postu

data_2018-02-19 19:43:25 2018-02-19 19:43:25

Wczoraj w Grecji i na Krecie miały miejsce ostatnie parady karnawałowe, zaś dzisiejszy dzień określany jest mianem "czystego poniedziałku" (Καθαρή Δευτέρα) lub też poniedziałkiem Wielkiego Postu. Jest to ruchome święto i w Grecji jest obchodzone w poniedziałek siódmego tygodnia poprzedzającego prawosławną Wielkanoc. W tym roku wypada ono właśnie dzisiaj - 19 lutego. Zwyczajowo dzień ten traktowany jest również jako znak symbolizujący początek sezonu wiosennego. Święto to jest dniem wolnym od pracy w Grecji oraz na Cyprze.

Chleb lagana

Cały pierwszy tydzień Wielkiego Postu jest często określany mianem "Czystego Tygodnia" i zgodnie z greckimi zwyczajami w tym tygodniu trzeba wyczyścić dokładnie dom. Jednak głównym sensem tego święta jest odmiana duchowa, wzajemne przebaczanie oraz rozpoczęcie okresu postu z czystym sumieniem. W miarę możliwości oraz pod warunkiem dobrej pogody święto to jest spędzane przez Greków na świeżym powietrzu. Powszechnym zwyczajem jest puszczanie latawców.

Tego dnia rozpoczyna się Wielki Post, więc na wspólnych posiłkach z rodziną i ze znajomymi spożywa się dania oparte na postnych składnikach, np.: skorupiakach, mięczakach oraz gotowanych warzywach. W niektórych rejonach Grecji jednym z popularnych dań pojawiających się w Czysty Poniedziałek jest pyszna zupa Fasolada. Tradycyjnie tego dnia w greckich domach spożywany jest także chleb lagana. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje to pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach. Jego sprzedaż rozpoczyna jeszcze w nocy, a nad ranem pod najlepszymi piekarniami ustawiają się gigantyczne kolejki.
Co roku piekarze też starają się upiec jak największe dekoracyjne lagany. W tym roku na długo zostanie zapamiętana 120-kilogramowa lagana, którą upiekli właściciele piekarni Stamatakis z miejscowości Vrysses.

Jeśli mielibyście ochotę na laganę to możecie też upiec ją samodzielnie, na naszej stronie znajdziecie wielokrotnie sprawdzony przez nas przepis.

Lagana z Vrysses120-kilogramowa lagana upieczona przez piekarzy z miejscowości Vrysses na Krecie

Gosia,  data_2018-02-19 19:43:25 2018-02-19 19:43:25
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155191468312551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Reasonable Price to clue wydatków .
 Może już zostawmy reklamowanie spokojnych zakątków na Krecie, bo już niedługo ich nie będzie
 Brawo
 Czyli i tak wychodzą na swoje a tłumy mniejsze.
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera