Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
In the town of Agii Apostoli, only 3 kilometers west of Chania, there are several picturesque coves that create very atmospheric beaches. Two beaches, separated by a narrow headland, make a special impression. You can see it perfectly in the video below, prepared by Giannis Psaroudakis.
This place is eagerly visited not only by tourists, but also by the inhabitants of Chania. This should not come as a surprise, as this beach can be reached using public transport. If you would like to get here this way, you should choose bus line 21, which in the center of Chania passes, among others, through the 1866 Square in the center. More persistent and active people can get here without any problems by commuting by bike or just walking.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Moja ulubiona to Iguana :)
komentarz z
Nasza ulubiona
komentarz z
Jutro tam się wybieram
komentarz z
Delikatnie mówiąc nic specjalnego.
komentarz z
bede za tydzień
komentarz z
Byliśmy w czerwcu :-)
komentarz z
komentarz z
komentarz z
Moje ulubione miejsce! A najlepsza plaża to Iguana!
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158128739807551