Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Tomato with xinochondros

Tomato with xinochondros

Components

  • 3-4 ripe tomatoes
  • half a cup of oil
  • 1 xinochondros cup
  • salt, pepper to taste
  • 3-4 glasses of water

Ξινόχοντρος σούπα με ντομάτα

Recently, we wrote about xinochondros, or a specific Cretan product made from wheat grains and sour milk. Prepared and properly dried in the sun can be stored for many months without losing quality. It is above all a great addition to various types of soups, sauces, goulash etc. dishes.

Today we will present the first method of using xinochondros in a very simple and surprisingly tasty tomato soup. At the outset, it is worth emphasizing that it is a little labor-and time-consuming dish. What's more, the list of ingredients is really short and simple at the same time. In addition to grated tomatoes and xinochondros, only water, olive oil and some salt and pepper will be needed to make this soup.

Xinochondros plays one of the main roles in this dish, so this soup can not be prepared without this ingredient. So if you are intrigued by this recipe, there is nothing else but to buy a packet of xinochonrdos during your holidays in Crete. They are available in a large part of large grocery stores. This way you will be able to prepare your own Cretan tomatoes after returning to Poland. What we sincerely encourage because its bread and slightly sour flavor makes it completely different from our soups.

1. Pour water into a pot and put it to boil. During this time, the tomatoes are grated on a grater rejecting the skin.

2. Put boiled tomatoes, xinochondros, olive oil and spices to taste in boiling water.

3. Then reduce the heat and stir occasionally, cooking together about 50-60 minutes. After this time, xinochondros will separate and soften, and the soup is ready.


Tomato with xinochondros

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155725506377551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spaghetti with tomato sauce and mastic

Spaghetti with tomato sauce and mastic

Tomato sauce for spaghetti by adding mastic takes on a different taste. Of course, this is not a traditional Greek dish, addition of the recently fashionable mastic makes this dish a part of the canon of contemporary Greek cuisine. Of course, to prepare them, it is necessary to have several crystals of this resin, because without this addition it will be a simple tomato sauce.

Fakes - lentil soup

Fakes - lentil soup

Fakes is a popular Greek soup prepared on the basis of lentils. It is quite dense and filling, so it is especially happy to be served during the fast preceding the Greek holidays. In our climate, it will definitely work during winter and autumn months.

Fasolada - perfect soup for the winter

Fasolada - perfect soup for the winter

Fasoláda is a Greek bean soup considered one of the most popular soups of this country. Fantastically suited for winter days, because it is thick, warming and filling. Despite the fact that it is not cooked on meat, and its main ingredients are only vegetables, this soup is delicious, full of flavor and aroma. In our home, it has permanently entered the canon of favorite soups.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adaś Es: Miód na moje uszy
Anna Zalewska: 2 lata temu byliśmy na Korfu w połowie czerwca. Było za zimno na cykady. Jakoś tak głucho było...
Maryla Paturalska: Pierwszego dnia mogą być irytujące, ale potem się ich nie słyszy☺
Anna Przywecka: Inne komentarze, również od turystów z UK to takie, ze nie było english breakfast
Joanna Rozwadowska: Idioci
Wojtek Kedziora: No i co z tego....wypoczywamy....u nas jest tak samo....
Aneta Osiecka: Nie ma bardziej relaksującego dźwięku niż cykady, uwielbiam
Monika Piętas: Cykady z Rodos
Anna Zgliczynska: Jak Grecja to muszą być cykady
Marta Wolny-Lis: Na Korfu w tym roku też nie odpuszaly. Uwielbiam ten dźwięk, nieodzownie kojarzy mi się z błogim relaksem na najpiękniejszych wyspach świata
Marcin Krasnowski: No cóż.... każdy kraj ma swoje "Sebixy i Karyny" ;)
Grzegorz Pęczek: Niech jadą na Grenlandię będzie lepiej
Roy Feuillade: This is a lovely noise you know your in Crete
Asia Wieland: Uwielbiam cykady, kwintesencja Grecji
Robert Wita: :)
Banan Z Drewna: https://youtu.be/vZV74UHjwRw
Gosia Ja: Cykady ❤ uwielbiam
Sylwia Kulak: Byłam na Krecie . Fajne odczucie słyszeć ich odgłos ale na dłuższą metę na pewno było by to uciążliwe ... przynajmniej jak dla mnie. Na szczęście mój pokój znajdował się dalej :)
Wojciech Zalewski: Słuchał bym ich na okrągło. Uwielbiam ten odgłos
Basia Skye: taak,turyści bywają baardzo wymagający.W restauracji, greckiej zresztą,pani zgłosiła skargę, że w oliwkach są pestki..
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: uwielbiam i z tym dźwiękiem kojarzę Kretę ☺ wrócę, aby móc posłuchać ❤
Justyna Grundas: Paskuda ale niegroźne
Ewa Kaczmarek: Tydzień temu wróciłam z Grecji i właśnie z tego rejonu
Tomasz Wojdak: Szkoda że w O Polsce nie ma takiego hałasu
Dana Gołowacz: bez cykad Kreta nie była by sobą :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt