Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Fasolada - perfect soup for the winter

fasolada

Components

  • 225 g dry white beans
  • 850 ml of water
  • 2 carrots
  • 2 stalks of celery
  • 2 onions
  • 2 cloves of garlic
  • 3 table spoons of olive oil
  • bay leaf
  • a pinch of dried thyme or fresh
  • a pinch of sugar
  • can of tomatoes in brine
  • salt pepper
  • a few chopped black olives (without seeds)
  • slightly chopped parsley (optional)

Φασολάδα

Fasoláda is a Greek bean soup considered one of the most popular soups of this country. Fantastically suited for winter days, because it is thick, warming and filling. Despite the fact that it is not cooked on meat, and its main ingredients are only vegetables, this soup is delicious, full of flavor and aroma. In our home, it has permanently entered the canon of favorite soups.

It takes a lot of time to prepare the beans, but its taste fully compensates for the length of preparing this soup. It is also worth remembering that dried bean grains are used for beans, which must be pre-soaked earlier. We serve the finished fasoláda with chopped black olives. Alternatively, you can sprinkle it with a bit of chopped parsley. We highly recommend it!

1. Fill beans with plenty of water and let them soak overnight. On the second day we pour water, rinse the beans under running cold water and pour water again in a pot.

2. Boil on high heat and boil for 10 minutes. After this time, reduce the heat, cover and cook for about half an hour.

3. At this time, we prepare vegetables. We slice the onion and garlic quite thickly, peeled carrot and celery stems cut into thin slices. Tomatoes from the can are mixed in a blender.

4. After half an hour, add the chopped vegetables, tomatoes, sugar, olive oil, thyme and bay leaf to the pot with the cooked beans. Fry the onions for glazing in olive oil and also add to the soup. Season with pepper. After boiling, cover the pot with a lid and slowly simmer until the beans are soft. On average it will take about an hour.

5. At the end, to taste, season the soup with salt. We have not used salt before, because its use would make the beans hard. Serve with chopped olives and possibly parsley. It will also taste great with feta.

Καλή όρεξη!


fasolada

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.96
Liczba ocen: 13
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.96 na 5 (0) liczba ocen 13
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Robert Much
Robert Much
2015-11-03 19:02:36

Ale smaka robicie ;) uwielbiam :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:06:09

Ta zupa jest fenomenalna. Dopiero co zjedliśmy garnek tej zupy i już mamy ochotę na powtórkę :)

 Teresa Pękacka
Teresa Pękacka
2015-11-03 19:13:05

Wiem ze jest fenomenalna ale teraz nie moge bo nie mam woreczka,,,,,,,,kiedys jadlam jak pracowalam w Grecji ......pozdrawiam .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:18:07

Cóż możemy Ci napisać, strasznie nam przykro z tego powodu.

 Jola Knaś
Jola Knaś
2015-11-03 19:22:39

Pyszna...polecam :)

1
 Grecja w gębie
Grecja w gębie
2015-11-03 20:25:18

P Y C H O L A D A ;)

2
 gość}
gość Magda
2016-12-04 17:51:05

"fasolada,najbardziej lubiana,poprawiająca nastrój potrawa w Grecji"

Ten powyższy cytat pochodzi z książki "Smakując Grecję "; dziś do domu wróciłam zamarznięta a tam czekała gorrrąca fasolada!  Pyszna! Szkoda,że człowiek żołądek ma taki mały! Zupa ugotowana wg waszego przepisu. Mniam mniam,  dziękuję

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153235271737551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

A simple tomato sauce Σάλτσα ντομάτας

A simple tomato sauce Σάλτσα ντομάτας

Each kitchen in the world has its own way to tomato sauce, but the most important difference is in the spices that the individual nations spice up the simplest and best of sauces. The variety of spices that are popular in a given region of the world is also landing in a tomato sauce every day. We love tomatoes in absolutely every form, so every day the sauce made from them reigns in different forms.

Fakes - lentil soup

Fakes - lentil soup

Fakes is a popular Greek soup prepared on the basis of lentils. It is quite dense and filling, so it is especially happy to be served during the fast preceding the Greek holidays. In our climate, it will definitely work during winter and autumn months.

Tomato with xinochondros

Tomato with xinochondros

Recently, we wrote about xinochondros, or a specific Cretan product made from wheat grains and sour milk. Today we will present the first method of using xinochondros in a very simple and surprisingly tasty tomato soup. Its bready and slightly sour taste makes it completely different from our soups.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Roman Niewidz: Muzeum w Rethymno z tego co pamiętam to tam bieda nie ma co oglądać. Przesadzaja z tymi cenami dobrze ze większość już dawno zaliczona
Artur Nowak: I dobrze. W końcu to nie majątek a utrzymać trzeba
gość PiotrWie: Niestety jak byliśmy minojskie wykopaliska były zamknięte na wielką kłódkę. Ale widoki z góry są warte podejścia, które nie jest trudne.
Julia Targosz: Byłam tam, pięknie jest
Gosia Gu: Chce tam wrócić! Mój raj na ziemi
Aneta Andzia: Będą oblegane
Gosia | crete.pl : Wbrew pozorom nie ma większej różnicy w cenie między wypożyczeniem auta a motocykla. Wszystko też zależy klasy jednośladu, od czasu wypożyczenia oraz miesiąca. W wysokim sezonie jest najdrożej, im dłuższy jest czas wypożyczenia tym stawka za dzień niższa. Czyli taka sama reguła jak w przypadku samochodu. W internecie znaleźliśmy wypożyczalnię w Rethymno, możesz sobie porównać ceny: https://motortours-crete. (...)
Monika Bartnik: Pięknie ❤Pięknie ❤Pięknie❤
Agnieszka Frącz: Super pomysł
Piotrek | www.crete.pl : Piotr na jednej z grup FB znalazłem dzisiejsze zdjęcie przedstawiające stan prac:
Jola Rozniewska: 
Jola Rozniewska: Dorotka to superek !nie martw się czas leci nieubłaganie szybko zleci ☺
Monika Stachowiak: Byłam ☺️
Dorota Tartas: A ja lecę we wrześniu i się nie mogę doczekac
Grażyna Nurzyńska - Wereda: Bylam tuu....
Piotrek | www.crete.pl : Piotr - ciężko powiedzieć. Sprawdzałem zarówno w opcji mobilnej jak i opcji stacjonarnej i w obu przypadkach pokazuje dostępność drogi. No nic myślę, że trzeba będzie poczekać na jakieś relacje z pierwszej ręki albo informacje z lokalnych gazeta.
gość PiotrWie: A może aplikacja działa "na żywo" tylko jak jesteś w określonej odległości od danego miejsca?
Piotrek | www.crete.pl : Hmmm dziwne. W google maps te oznaczenia dróg nieprzejezdnych są moim zdaniem trochę zwodnicze. Na pewno był okres kiedy Kourtaliotioko miało na mapach status drogi nieprzejezdnej. Kotsifou natomiast jest całkowicie dostępne i przez tę drogę był i jest kierowany prawie cały ruch samochodowy odbywający się w rejon Plakias. Myślę, że budowlańcy będą dążyć do tego aby przywrócić choćby częściową przepustowość. (...)
gość PiotrWie: Z ciekawości zadałem Google Maps trasę z Rethymno do Plakias. Ze zdziwieniem stwierdziłem że kieruje przez wąwóz Kourtaliko. Wygląda na to, że miejscowi nie używają nawigacji, a turystów nie ma wcale - aplikacja nie ma od kogo się dowiedzieć że nie ma drogi. By się upewnić sprawdziłem drogę przez wąwóz Kotsifou - też wg Google jest przejezdna.
Alicja Horoszko: Będę 6 kwietnia. Dobrze wiedzieć, że będę musieć jechać od drugiej strony
Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt