Baklava to jeden z najsłynniejszych i zarazem najsłodszych deserów znanym nie tylko w Grecji, ale i w Turcji, Bułgarii oraz innych krajach bałkańskich. Jeśli byliście na wakacjach, w tych krajach to pewnie mieliście okazję do jej spróbowania. Baklava jest na tyle popularna, że ustanowiono nawet jej święto, które obchodzimy właśnie dzisiaj, czyli 17 listopada. Ta kaloryczna bomba przygotowywana jest z ciasta filo, mieszanki orzechów i słodkiego syropu na bazie miodu. Jeśli nie obawiacie się kulinarnych wyzwań to możecie pokusić się o przygotowanie tego słodkiego przysmaku w domu. Przepis znajdziecie po kliknięciu
w ten link.
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz