Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.
Komentarze
komentarz z
??? Revitokeftedes to kotleciki z cieciorki- czy naprawdę to danie jest takie popularne w Grecji- ja nigdy nie jadłam w greckim fast foodzie.Pitty z fotografii nie mają nic wspólnego z pittą arabską z kieszonką. Ciasto jest zagniatane z olejem ,placki są mniejsze, nie nadziewa się ich-tylko okręca nadzienie--polecam.Na Krecie do girosa z pittą dodaje się jogurt ,a nie tzatzyki jak w innych częściach Krety
komentarz z
Książki kucharskie i internet są pełne przepisów na chlebki pita. Zachęcamy do znalezienia swojego ulubionego.
komentarz z
Pysznee:p
komentarz z
Ja mieszkam na stałe w Grecji- teraz na Krecie ponad 20 lat i pewnie o tych pittach wystarczająco wiem bez książek kucharskich
komentarz z
W takim razie tylko pozazdrościć :>
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152789661427551