2014-09-19 08:17:59
Dzisiejszego wieczora o godzinie 18.00 w centrum Sitii rozpocznie się 3. edycja Festiwalu Promocji Lokalnych Produktów pochodzących z rejonu tego miasta. Już na pierwszy dzień przewidzianych jest wiele ciekawych imprez, które będą trwały do późnych godzin nocnych. Warto wspomnieć choćby o spotkaniu zorganizowanym przez gospodynie pochodzące z Zakros, dzięki którym będzie można poznać sposób przygotowania oraz oczywiście spróbować typowe kreteńskie i greckie wypieki. W kolejnych godzinach osoby skupione wokół Klubu Kulturalnego Sitia postarają się przybliżyć sposób wykonania rakomelo, czyli jednego z bardziej znanych lokalnych alkoholi. Poza degustacją w ramach imprezy przewidziana jest również prelekcja na temat dobroczynnych właściwości picia tego trunku.
Kolejne dwa dni tego festiwalu to równie bogaty program, na który składają się różnego rodzaju imprezy, prelekcje, wykłady oraz wycieczki połączone ze zwiedzaniem lokalnych zakładów. Wspólnym elementem spajającym wszystkie dni festiwalu są wieczory, które poświęcone będą poznawaniu specyfiki kreteńskiej kuchni. W sobotę pod okiem szefa Manolisa Kornarosa prowadzone będą zajęcia pozwalające na zgłębienie lokalnych przepisów. Poznana wiedza może się przydać już następnego dnia, gdyż na niedzielny wieczór przewidziane jest rozegranie kulinarnego konkursu na najlepiej przygotowane tradycyjne danie.
Jak dla nas każdy dzień tego festiwalu zapowiada się smakowicie, jeśli spędzacie ten weekend na Krecie to pamiętajcie o tym, aby zarezerwować sobie jeden z wieczorów na wizytę w mieście Sitia. Przy okazji będziecie mieć doskonałą okazję na zwiedzanie dzikiego kreteńskiego wschodu. Więcej informacji o festiwalu wraz z pełnym programem znajdziecie w greckiej broszurze dostępnej pod poniższym adresem: http://sitia-products.gr/festival2014en.pdf
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz