2023-11-14 20:05:25
Kilka tygodni temu w Chanii odbyła się konferencja EURECA-PRO, na której przedstawiono wyniki badań dotyczących diety śródziemnomorskiej i korzyści zdrowotnych z jej stosowania. Na podstawie danych gromadzonych przez aż 25 lat stwierdzono, że regiony, w których dieta śródziemnomorska odgrywa wiodącą rolę, charakteryzują się niższym wskaźnikiem umieralności i występowania chorób przewlekłych. Na szczycie listy miejsc z najniższą śmiertelnością z powodu chorób serca znalazła się Kreta.
Konferencja została zorganizowana przez Politechnikę Kreteńską i wzięło w niej udział ponad 200 naukowców, specjalistów i ekspertów zajmujących się tematyką odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji z wielu krajów Europy.
Tematykę korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej oraz wyniki długofalowych badań przedstawiła p. Antonii Trichopoulou, zwana „matką diety śródziemnomorskiej”. Jest ona emerytowanym profesorem Wydziału Medycyny Uniwersytetu Ateńskiego i prezesem Hellenic Health Foundation. Jej obszarem specjalizacji jest wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie.
Trichopoulou najpierw przedstawiła obszerną analizę składu diety śródziemnomorskiej oraz błędnych przekonań dotyczącymi jakości poszczególnych jej elementów. Trichopoulou podkreślała, że w układaniu odpowiednich proporcji składników diety konieczne jest rozróżnianie warzyw zielonych od skrobiowych bo w codziennym spożyciu ich ilość musi być inna.
Następnie Trichopoulou przedstawiła obszerne badania dotyczące niskiego współczynnika śmiertelności na obszarach, których mieszkańcy zasadniczo przestrzegają zasad diety śródziemnomorskiej. W badaniach prowadzonych przez 25 lat w wielu krajach Europy regionem, który charakteryzował się najniższymi wskaźnikami umieralności z powodu chorób serca, była Kreta. Zajęcie najwyższego miejsca na tej liście stanowi chyba najlepszy dowód skuteczności stosowania kuchni śródziemnomorskiej.
To jednak nie jedyna korzyść ze stosowania tej diety. Na obszarach, na których ludzie odżywiają się zgodnie z regułami tej diety występuje też mniej chorób przewlekłych, mniej przypadków nowotworów, a co za tym idzie wzrasta średnia długość życia.
Tu można powołać się na opublikowane niedawno wyniki Eurostatu. W 2021 roku średnia długość życia w Grecji wynosiła 80,2 lat, czyli mniej więcej tyle samo, co średnia w Unii Europejskiej (80,1 lat). W przypadku kobiet średnia długość życia była również o 5,5 roku dłuższa niż w przypadku mężczyzn.
Jednak w Grecji daje się zauważyć występowanie sporych różnic w długości życia kobiet i mężczyzn w zależności od zamieszkiwanego regionu. Przykładowo w Tracji, Macedonii, Grecji Środkowej i Peloponezie Zachodnim średnia długość życia mężczyzn waha się od 76,4 do 77,6 lat, a w przypadku kobiet między 83 a 83,4 lat.
Na Wyspach Jońskich średnia długość życia mężczyzn wynosi 78,1 lat, a kobiet 83,4 lat. Z danych dotyczących Krety wynika, że mężczyźni dożywają średnio 79,1 lat, a kobiety 83,4 lat.
Dłużej żyją tylko mieszkańcy rejonu północno-wschodniego Morza Egejskiego: mężczyźni dożywają 80,5 lat, a kobiety 85,4 lat.
Niestety pomimo zauważalnych i potwierdzonych korzyści zdrowotnych ze stosowania diety śródziemnomorskiej, profesor Trichopoulou podkreślała również na konferencji, że obecnie daje się zauważyć dystansowanie się nowego pokolenia od tego stylu życia i wszystkich jego konsekwencji. Pomimo, że dieta ta jest uznawana na całym świecie jako bardzo zdrowa, to wydaje się, że w określonych grupach wiekowych ustępuje popularnością innym stylom odżywiania. Wygląda więc na to, że z biegiem czasu pozytywne statystyki długości życia, które zostały wypracowane przez poprzednie pokolenia, mogą nie być utrzymane przez współczesnych młodszych mieszkańców Krety.
Komentarze
komentarz z
Det ved vi godt
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/727745746066359