2023-10-12 20:15:37
Oliwa często jest nazywana płynnym złotem. O ile do tej pory była to po prostu elegancka metafora to od tego roku dramatycznie rosnące ceny oliwy sprawią, że nabiera ona zupełnie innego wymiaru.
Kraje basenu Morza Śródziemnego to region, w którym produkowane jest aż 80% oliwy na świecie. Niestety w wyniku ekstremalnych zjawisk pogodowych tegoroczna produkcja oliwy będzie zmniejszona aż o 40% w porównaniu do ubiegłorocznej, która i tak była mniejsza. Sytuacja ta spowodowała gwałtowny wzrost cen wyczerpujących się już europejskich zeszłorocznych zapasów oliwy. Ostatnie ceny oliwy z ubiegłorocznych zbiorów kształtują się na poziomie 8,84 € za kilogram oliwy w Hiszpanii, oraz aż 12 € za kg oliwy we Włoszech. Oznacza to, że jest ceny te są najwyższe od ponad ćwierć wieku.
Jest niestety pewne, że w najbliższych miesiącach będzie trudno uzupełniać zapasy oliwy w gospodarstwach domowych, zwłaszcza w tych krajach, w których zużycie jej jest największe.
Kłopoty zaczęły się już pod koniec ubiegłego roku, gdy Hiszpania będąca największym producentem oliwy na świecie, już zeszłoroczne zbiory miała mniejsze o połowę. Teraz zaś zapowiedziała, że aby zaspokoić popyt, przynajmniej do czasu tegorocznych zbiorów, jest zmuszona importować oliwę z Chile z Ameryki Południowej.
Również Włochy będące drugim największym producentem oliwy miały w zeszłym roku problemy, gdyż drzewka zostały dotknięte chorobą, która zniszczyła dużą część upraw.
Według Międzynarodowej Rady ds. Oliwek oczekuje się, że w tym roku światowa produkcja oliwy spadnie do 2,4 mln ton, czyli znacznie poniżej światowego popytu wynoszącego obecnie około 3 mln ton.
Niestety dramatyczny spadek produkcji oliwy jest konsekwencją bardzo wysokich temperatur, jakie panowały latem w tym rejonie Europy oraz w konsekwencji przedłużającej się suszy. Drzewa oliwne zaowocowały dużo słabiej niż do tej pory, a dodatkowo wiele gajów oliwnych spłonęło podczas licznych pożarów, które pojawiły się podczas fali upałów.
Ekstremalne zjawiska pogodowe w Grecji, Włoszech, Portugalii, Turcji, a także w Maroku budzą dalsze obawy co do perspektyw rynku oliwy z oliwek. Niektóre kraje takie jak Turcja czy Tunezja czasowo wstrzymały nawet eksport swojej oliwy za granicę by obniżyć jej ceny na rynku krajowym.
W ubiegłym roku na Krecie osiągnięto produkcję 120-140 000 ton oliwy co było bardzo dobrym wynikiem po kilku wcześniejszych trudnych latach. Jednak w tym roku szacuje się, że produkcja kreteńskiej oliwy wyniesie zaledwie między 35 000 a 40 000 ton. Wstępne szacunki mówią, że oliwa z nowych zbiorów będzie sprzedawana przez producentów za ponad 9,5 € za kilogram w hurcie, ale na ukształtowanie się ceny trzeba poczekać do pierwszych dni listopada. W przypadku ceny dla konsumentów detalicznych przewiduje się, że 5-litrowa puszka oliwy może kosztować nawet 50 €. Warto też pamiętać, że cena greckiej oliwy zależy również od sytuacji na światowym rynku oliwy oraz stale wzrastającego popytu.
Obecna sytuacja na rynku i drastyczny wzrost cen sprawiają, że aż nierealne wydają się ceny sprzed 4 lat, gdy na Krecie oliwa w skupie osiągała cenę zaledwie 3,5 € za kilogram. Od 2-3 lat ceny zaczęły powoli rosnąć, ale najwyższy skok cenowy przyniosły dopiero ostatnie miesiące tego roku.
Cenowe szaleństwo oraz przewidywane niewielkie zbiory oliwek powodują, że przedsiębiorcy działający na rynku oliwy zaczynają obawiać się kradzieży zebranych owoców. Rozważane są różne sposoby zapewniające bezpieczeństwo upraw i zbiorów. Niektórzy myślą o sięgnięciu po cyfrowe zabezpieczenia polegające na umieszczania mikroczipów w zebranych oliwkach tak by w razie kradzieży możliwe było namierzenie skradzionego towaru.
Konsumenci oliwy w takiej sytuacji również są narażeni na oszustwa. W pogoni za zyskiem oraz ogólnym niedoborem oliwy z pewnością na rynku pojawi się sfałszowana oliwa. W nadchodzących miesiącach należy zatem zwracać szczególną uwagę na to co i u kogo kupujemy.
Opublikowane zostały nawet informacje dla konsumentów, by byli czujni na możliwe próby oszustwa. Pozwolimy sobie je również przytoczyć, ponieważ w Polsce oliwa zdobywa coraz więcej zwolenników i jest ona jednocześnie chętnie przywożona w wakacyjnych walizkach. W trakcie normalnych sezonów zdarzają się oszustwa typu sprzedaż innego oleju niż oliwa zabarwionego na podobny kolor lub oliwy o bardzo złych parametrach (np. oliwa typu pomace). Można się spodziewać, że w czasach gdy oliwy będzie mało i będzie miała ona bardzo wysoką cenę takich oszustw będzie znacznie więcej.
- W oliwę należy zaopatrywać się wyłącznie w legalnych punktach sprzedaży. Są one kontrolowane podczas inspekcji przeprowadzanych przez grecką Agencję Kontroli Jakości.
- Bardzo wnikliwie należy czytać etykiety na opakowaniach. Powinny być na niej zawarte informacje na temat kategorii oliwy (EXTRA VIRGIN itd.), numer zatwierdzenia jednostki normalizacyjnej (EL ----) oraz dane osoby prowadzącej działalność gospodarczą. Producenci dobrej oliwy umieszczają także informacje o kwasowości oliwy.
- Należy unikać kupowania oliwy od przypadkowych anonimowych przydrożnych sprzedawców. Szczególnie wyczulonym trzeba być na specjalne okazje i podejrzanie korzystne ceny zwłaszcza w miejscach, do których turyści jadą jednorazowo, na wycieczkę. Kupując oliwę na wakacjach na ogół przecież otwieracie ją dopiero w domu, gdy na reklamację jest już za późno.
- Również ostrożnie należy podchodzić do sprzedaży internetowej. Najlepiej szukać dobrych i sprawdzonych sprzedawców, którzy udostępniają informacje gwarantujące ich wiarygodność. My ze swojej strony możemy polecać sklep www.kreta24.pl, który od wielu lat sprowadza do Polski wysokiej jakości oliwy kupowane bezpośrednio od producentów – zazwyczaj małych rodzinnych firm na Krecie i pozostałej części Grecji.
Komentarze
komentarz z
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
komentarz z
Izabela Brzoska dokładnie , tak w sumie to zabawne :)
komentarz z
Izabela Brzoska i na nich "świeża" i najlepsza oliwa się nigdy nie kończy ;)
komentarz z
CRETE - Kreta W lipcu już były wysokie ceny za oliwę od rolnika, strach pomyśleć co turyści przy przydrożnych straganach kupowali i co kupują teraz. A kiedy czytam na grupach pytania, gdzie można kupić (obecnie)dobrą oliwę lub ,,nie za miliony " to z czystym sumieniem mogę polecić tylko miejscowe supermarkety, gdzie jeszcze są pozostałości towaru z zeszłego roku i z zeszłoroczną ceną.
komentarz z
Izabela Brzoska Zgadza się. Cena ostateczna dla detalicznego konsumenta jest jeszcze wyższa.
komentarz z
I na koniec pyk post na grupie z opisem w stylu: zakupy u pani Bogusi zrobione ;)
komentarz z
Tadeusz Gruszczynski to samo dotyczy miodów i ziół
komentarz z
Izabela Brzoska w samo sedno :) . Dodam , że ta oliwa straganowa kilka miesięcy po zbiorach nawet niekoniecznie pochodzi z Krety.
komentarz z
Izabela Brzoska no niestety. Tym bardziej, że niektóre z tych straganów owiane są na grupach wręcz legendą. Osobiście nie kupilibyśmy w takich miejscach oliwy.
komentarz z
CRETE - Kreta ... stragany i nie tylko, to temat rzeka, albo puszka Pandory
komentarz z
Izabela Brzoska skad? a „z kontowni”
komentarz z
Tadeusz Gruszczynski ...a później wracają turyści do swoich krajów, z walizkami po brzegi wypełnionymi oliwą najniższej jakości kupioną przez nich na straganie( i nie tylko), która wcześniej była kupiona przez ,,rolnika" hurtowo w fabryce. Uczciwe zakupy można zrobić na początku sezonu. Przy takiej ilości chętnych na ,,oliwę od rolnika" i dziesiątki tysięcy samochodów przejeżdżających dziennie przy popularnych trasach, sama się zastanawiam skąd ta oliwa, miody i zioła się biorą...
komentarz z
CRETE - Kreta ,,Bogusia" w tym raju nie jedno ma imię
komentarz z
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. Korekta nastąpi wyłącznie o wzrost kosztów związanych z pracą /ludzi do pracy brakuje/ oraz opakowaniami , tekturą do opakowań itp. Trzeba również pamiętać ,że pod koniec grudnia skończy się w Polsce opodatkowanie oliwy stawką VAT 0% , jeżeli rząd zostawi stawkę dotychczasową 5% korekta cen będzie nieznaczna , jeżeli stawka wzrośnie do poziomu innych krajów UE jak na przykład Czechy 19% Irlandia 23%, czy Dania 25% ceny wzrosną bardzo drastycznie. W tej chwili przystawce VAT 0% w Polsce oliwa jest najtańsza w UE.
komentarz z
Joanna W-ska z cenami okaże się za 2-3tygodnie zobaczymy. Nie sądzę aby oliwa "high phenolic" skoczyła drastycznie.
komentarz z
Tadeusz GruszczynskiWracamy z Keto Filip Z Konopi do picia oliwy wysokopolifenolowej. Jak kształtują się potencjalne ceny na ten rok 2023/24? Duży skok? Zamierzam oczywiście zdążyć zmieścić się w 0 Vat
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/708736747967259