2023-04-10 18:38:21
Początek tegorocznego sezonu turystycznego na Krecie jest bardzo dynamiczny. Tylko przez samo lotnisko w Heraklionie do końca marca przewinęło się ponad 30 tys. turystów. Jednak Heraklion posiada również drugie wrota przez które przyjmuje ruch turystyczny. To oczywiście port morski będący celem statków wycieczkowych oraz prywatnych łodzi. Wstępne szacunki zakładają, że drogą morską w tym roku do Heraklionu przybędzie ponad 300 000 osób. I właśnie z potencjałem tego portu władze stolicy Krety wiążą swoje dalekosiężne plany.
Jednym z najważniejszych celów gminy Heraklion na nadchodzące lata jest promocja miasta jako miejsca będącego atrakcją gastronomiczną. Z tego powodu w ramach współpracy Gminy Heraklion i Zarządu Portu ma powstać tu lokalny targ z kreteńskimi produktami. Dla gości wpływających do portu w Heraklionie byłby on pierwszym miejscem gdzie mogliby zetknąć się z bogactwem kulinarnym Krety. Na targu turyści, którzy zsiądą z pokładów statków, mogliby od razu spróbować specjałów, z których słynie wyspa. W dalszej perspektywie ma to spowodować poszerzenie rynku zbytu produktów kulinarnych.
Z pewnością jest to ciekawy pomysł, ponieważ pasażerowie statków wycieczkowych często zupełnie nie znają lokalnych produktów z miejsc, do których zawijają wycieczkowce. Dokładniejszemu poznaniu lokalnych smaków nie sprzyja również zbyt krótki czas jaki mogą spędzić na wyspie. Dzięki targowi goście mieliby okazję nie tylko do szybkich degustacji, ale również do dokonania konkretnych zakupów.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/599909525516649