Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Jakie są Wasze ulubione tradycyjne potrawy? Właśnie takie pytanie zadał swoim czytelnikom TasteAltas, czyli jeden z najpopularniejszych serwisów kulinarnych. Na podstawie zebranych odpowiedzi opublikowano ranking najlepszych tradycyjnych dań świata. Na liście tej oprócz wielu egzotycznych potraw znalazło się też dziewięć greckich potraw. Jak sądzicie, które ze znanych Wam pojawiły się w opisywanym zestawieniu?
Co ciekawe najwyższe miejsce wśród greckich dań w tym rankingu zajęły pyszne grillowane żeberka, czyli paidakia. Uplasowały się one na 15. miejscu, co z pewnością jest sporym zaskoczeniem, ponieważ paidakia nie są szczególnie popularnym daniem w turystycznych lokalach.
Kolejna potrawa jest za to znana większości osób odwiedzających Grecję. Nie będzie zaskoczeniem jeśli napiszemy, że to popularny pitagyros, który uplasował się na 31. miejscu. To jedno z najbardziej znanych greckich dań, które zaliczone jest do kanonu tamtejszego streetfoodu. Kawałki mięsa z warzywami oraz tzatikami podawane są w plackach pita, a obecnie częstym dodatkiem są też frytki.
36. miejsce należy do giouvetsi, które jest jednogarnkowym daniem przypominającym zapiekankę z mięsa, drobnego makaronu oraz aromatycznego sosu pomidorowego.
Kolejne greckie potrawy, które podawali w odpowiedziach czytelnicy TasteAtlas to dorsz smażony w cieście (41), tradycyjne greckie flaki czyli kokoretsi (51), które są nawijane na szpikulec i opiekane nad grillem. Popularne souvlaki zajęły 59. miejsce, a pyszna yemista, czyli faszerowane warzywa zajęły 61. miejsce. Ostatnie dwie potrawy, które pojawiły się w tym zestawieniu to stifado (87), które można przyrównać do gulaszu, oraz smażone kalmary (98).
Jak w tym rankingu wypadają kuchnie innych krajów? W zestawieniu pojawiło się aż 14 potraw z kuchni włoskiej, 12 z Japonii oraz 11 z Turcji. Z polskiej kuchni pojawiły się tylko dwa dania: pierogi ruskie (16) oraz kotlet schabowy (66).
Barbara gemista to też zdecydowanie jeden z naszych wyborów. Chętnie ją zamawiamy będąc na Krecie, ale również chętnie robimy ją sami w domu :)
1
Beata Niedźwiedź
2022-12-27 19:38:43
komentarz z
Jagniece żeberka to u mnie podstawa przy pobycie w greckiej tawernie. Kolejne to kleftiko (kawałki jagnieciny, warzywa pieczone w cieście filo lub pergaminie). I poprawcie mnie czy noga jagnięca w papirusie to też kleftiko? A w czadie zwiedzania oczywiście gyros pita, u mnie moze, zastąpić ciepły posiłek na cały dzień.
1
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka: https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158952674222551
Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
gość Jaca Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.
Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył.
Komentarze
komentarz z
Moja ulubiona to gemista(yemista)
komentarz z
Barbara gemista to też zdecydowanie jeden z naszych wyborów. Chętnie ją zamawiamy będąc na Krecie, ale również chętnie robimy ją sami w domu :)
komentarz z
Jagniece żeberka to u mnie podstawa przy pobycie w greckiej tawernie. Kolejne to kleftiko (kawałki jagnieciny, warzywa pieczone w cieście filo lub pergaminie). I poprawcie mnie czy noga jagnięca w papirusie to też kleftiko? A w czadie zwiedzania oczywiście gyros pita, u mnie moze, zastąpić ciepły posiłek na cały dzień.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158952674222551