2011-01-19 21:45:24
Jednym z naszych ulubionych dań (a w zasadzie przystawek – meze) jakie poznaliśmy na Krecie stała się Feta z pieca (feta from oven). Przygotowanie jej jest banalne i bardzo szybkie, a efekt końcowy za każdym razem powala nas na kolana. Feta z pieca serwowana z greckimi ziemniaczkami to świetny sposób na bardziej nietypowy obiad lub kolację. Sposobów przygotowania fety z pieca jest co najmniej kilka. My trzymamy się jednego wielokrotnie wypróbowanego, którego opis znajdziecie poniżej. Podejrzewamy, że danie to jest dosyć kaloryczne, jednakże w tym przypadku wcale nas to nie obchodzi.
Podstawowym i niezbędnym składnikiem jest oczywiście feta. Koniecznie musi być to oryginalna grecka feta, bo podrabiane „feto podobne” sery nie sprawdzą się. Drugim składnikiem, który stanowi o niepowtarzalnym smaku jest odpowiednia kompozycja przypraw. Takie mieszanki przypraw można bez problemu kupić na wyspach greckich i to jest jeden z tych genialnych produktów, jakie zawsze przywozimy z Grecji. Nie mając takiej oryginalnej przyprawy można od biedy zastosować oregano, suszoną pietruszkę i tymianek ale z góry uprzedzamy że “to nie będzie to”.
Pozostałe potrzebne składniki to cebula pokrojona w pół-talarki, czerwona papryka pokrojona w paski oraz bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek.
Fetę można zapiekać w specjalnym naczyniu lub w wersji prostszej (oba sposoby są wykorzystywane w kreteńskich tawernach) zawiniętą w folię aluminiową.
Ale po kolei: na kawałku folii aluminiowej kładziemy trochę cebuli i kilka pasków papryki. Na tej konstrukcji układamy fetę. Na jej wierzchu kładziemy ponownie cebulę i paprykę. Całość posypujemy solidnie przyprawami do fety i polewamy sowicie oliwą. Następnie zawijamy szczelnie folię i wkładamy taką “paczuszkę” do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na około 15 minut.
Po tym czasie feta jest gotowa.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz