Szansa na lepsze jedzenie w hotelach?

Piękne plaże, czyste morze oraz przewidywalna pogoda to jedne z głównych czynników przyciągających turystów na Kretę. Od kilku lat śmiało można dodać do tych zalet również kreteńską kuchnię. Badania potwierdzające wysoką wartość tamtejszej diety oraz wynikającą z niej długowieczność mieszkańców tego rejonu Grecji sprawiają, że coraz więcej osób wypoczywających na Krecie chce, aby dania serwowane przez hotelowe restauracje były oparte na produktach wytwarzanych przez lokalnych producentów żywności. Wiele osób jest wręcz znudzonych uniwersalną "europejską" kuchnią serwowaną w większości dużych hoteli oferujących pobyty typu All Inclusive.

Hotel Chryssana
Jednym z przedstawicieli hoteli oferujących dania kuchni greckiej jest Hotel Chryssana Beach położony w Kolimbari.

Tendencja ta została również zauważona przez organizacje zrzeszające lokalnych przedsiębiorców. Izba Heraklion od 3 lat organizuje cykliczną imprezę PAGKRITIO, która ma umożliwić zwiększenie kontaktu między producentami żywności a przedstawicielami branży turystycznej. Tegoroczna impreza została wsparta organizacyjnie przez Kreteńskie Zrzeszenie Hotelarzy, co dobitnie świadczy o tym, że przedstawiciele tej branży zauważają zmianę wymagań stawianych im przez osoby wypoczywające w ich obiektach.

Cel tej imprezy bardzo trafnie podsumował wiceprezes Izby Heraklion, Thomas Fortetsanakis (Θωμάς Φορτετσανάκης): "Ważne jest, aby zrozumieć, że współpraca między wszystkimi sektorami lokalnej gospodarki przyniesie korzyści dla wszystkich przedsiębiorstw". Naszym zdaniem to bardzo trafne spostrzeżenie, które w pełni popieramy. Mamy nadzieję, że zmiana upodobań turystów wypoczywających na Krecie, będzie również zauważona przez hotele należące do międzynarodowych sieci. Fajnie byłoby gdyby również w ofercie polskich biur podróży pojawiło się więcej hoteli, których kuchnia bazuje na posiłkach tworzonych według lokalnych przepisów w oparciu o składniki pozyskane na Krecie. Dałoby to szansę na poznanie lokalnej kuchni tym turystom, którzy jedzą posiłki głównie w hotelowych stołówkach.

Piotrek,  data_2014-03-31 18:51:12 2014-03-31 18:51:12
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Fajny filmik,ale się rozmarzyłam
super film
po prostu.......:( zanik mózgu ...
gość PiotrWie: Jak we wschodniej to trochę zależy gdzie będziesz - jak w okolicy Agios Nikolaos to wąwóz Kritsa, koło Irapetry jest wąwóz Pefki czy Moni Kapsa, ew. trudniejszy Sarakiniko , jak całkiem na wschodzie to Zakres czy Xerocampos.
To nie jest nietrudny wąwóz. Przeszłam ich tu kilka i ten był całkiem wymagający, w dwie strony można się zmęczyć. Dodatkowo słońca i brak wody do uzupełnienia. Respekt przed dziką Kretą!
Nieodpowiedzialni ...Wczoraj widzialam film z trekkingu na YT. Na szczęście skończyło się na obiciach,potłuczeniach,wymęczeniu..gość zyje .. Poszedł sam na szlak Agia Roumeli - Sougia ..Przeszedł część...Bezzapasu wody,prowiantu,map,przygotowania,informacji w hotelu...Skrajna nieodpowiedzialność...Potem znajdują kości takich na szlaku...
kali orexi
Parklot
CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera