Dziś, czyli na początku siódmego tygodnia poprzedzającego Wielkanoc, w Grecji obchodzony jest "Czysty Poniedziałek" (Καθαρή Δευτέρα). Tego dnia puszczane są latawce, gospodynie w domu czyszczą naczynia ciepłą wodą oraz popiołem, a na posiłki spożywane są tylko dania bezmięsne. Jednym z bardziej charakterystycznych symboli tego święta jest spożywane w tym dniu przaśne pieczywo zwane lagana (λαγάνα). Tradycja wypieku tego płaskiego chleba z dodatkiem nasion sezamu jest wciąż silnie kultywowana w Grecji i na Cyprze. Chociaż wiele gospodyń domowych wciąż samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.
Obecnie tradycja spożywania tego pieczywa nawiązuje bezpośrednio do historii Izrealitów uciekających z Egiptu oraz chleba jaki był przez nich jedzony. W rzeczywistości jednak historia lagana ma swoje początki jeszcze w starożytności Wzmianki o tym pieczywie pojawiają się w sztukach tworzonych przez przez starożytnych pisarzy Horacego i Arystofanesa (wystawianych około 400 lat p.n.e.). W tamtym czasie Grecy spożywali przaśne pieczywo zwane laganon i to właśnie ono jest prawdopodobnie przodkiem obecnego świątecznego chleba spożywanego w Czysty Poniedziałek.
Jeśli mielibyście ochotę samodzielnie sporządzić takie pieczywo to przepis na nie pojawi się na www.CRETE.pl już wkrótce.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz