Dobry rok dla greckich producentów oliwy

26 listopada wypada Światowy Dzień Drzewa Oliwnego, a drzewo oliwne jak żadne inne najbardziej kojarzy nam się z Kretą. Gaje oliwne są prawie wszędzie, a co ciekawe na wyspie oprócz względnie młodych drzewek znajdziecie też takie, które rosną tu nawet kilka tysięcy lat. Na dokładkę mimo tak leciwego wieku są one nadal w dobrej kondycji i wciąż owocują. Niewyobrażalne jest to jakie czasy pamiętają te drzewka.

Płynne złoto, czyli oliwa, którą wytwarzają tutejsi rolnicy to główny produkt eksportowy wyspy. To również niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Kreteńska oliwa od kilku lat zdobywa coraz większą popularność za granicą i przebija się do świadomości konsumentów, jako jedna z najlepszych oliw na świecie. Znakomite parametry, jakie są w stanie uzyskać lokalni producenci, przekładają się na niepowtarzalny smak oliwy a także jej właściwości zdrowotne.

Dobry rok dla greckich producentów oliwy

Ostatnie lata nie były jednak zbyt łaskawe dla producentów oliwy na Krecie. Liczne choroby atakujące drzewka oliwne oraz wyjątkowo niesprzyjające warunki atmosferyczne rok po roku powodowały dotkliwe straty w produkcji oliwy. Jednak rok 2022 zapowiada się jako jeden z najlepszych na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat pod względem produkcji, ilości plonów i cen producentów. Już teraz określa się go złotym rokiem i to pomimo niesprzyjających okoliczności takich jak wzrost kosztów cen energii, globalnej inflacji czy problemów ze znalezieniem siły roboczej.

W tym roku wzrostowi popularności oliwy greckiej sprzyjają również zewnętrzne okoliczności. Hiszpania, do której należy palma pierwszeństwa, jeśli chodzi o wielkość produkcji oliwy, w 2022 roku będzie miała ze względu na suszę prawdopodobnie najgorsze od dekady zbiory. Ostrożna prognozy szacują spadek produkcji hiszpańskiej oliwy na poziomie 28% w porównaniu do poprzedniego sezonu. Jednak te najbardziej pesymistyczne prognozy mówią nawet o 50% spadku. Duże ograniczenie produkcji oliwy zaliczają również pozostałe kraje basenu Morza Śródziemnego, z wyjątkiem Turcji.

Dobry rok dla producentów oliwy

W efekcie zainteresowanie grecką, a zwłaszcza kreteńską, oliwą jest ogromne, a jej ceny zaczęły rosnąć. Przykładowe ceny na Peloponezie za oliwę z pierwszego tłoczenia o kwasowości 0,3 wahają się między 4,2 a 4,9 euro za kilogram, choć zdarzają się również producenci sprzedający oliwę po 5,2 euro za kilogram. Na Krecie gdzie do tej pory oliwa była bardzo tania, ceny oscylują między 4,3 a 4,5 €. Przedstawiciele firm z Hiszpanii i Włoch przebywają obecnie w różnych regionach wyspy i nawiązują kontakty handlowe. Muszą bowiem zapewnić odpowiednie ilości oliwy w swoich krajach.

O ile dotąd wysoka produkcja oliwy w Hiszpanii zapewniała jej samowystarczalność, to w przypadku Włoch grecka oliwa od wielu lat regularnie trafia na tamtejsze stoły. Mimo że Włosi są w pierwszej trójce światowych producentów oliwy to jednak chętnie sięgają po produkty greckie oraz hiszpańskie. Jak dotąd największym dostawcą oliwy dla Włoch była Hiszpania. W ubiegłym roku wartość hiszpańskiego eksportu wyniosła 898,35 mln euro. Grecja jest zaś drugim co do wielkości dostawcą oliwy z oliwek do Włoch. Według najnowszych dostępnych danych w 2021 roku blisko 2/3 wartości całkowitego eksportu greckiej oliwy i ponad 75% całkowitego wolumenu trafiło na rynek włoski. 

Obecnie na Krecie zebrano około 25% oliwek, a główne zbiory właśnie się zaczynają. Szacunki zakładają, że w tym sezonie produkcja sięgnie 100 000 ton oliwy, co oznacza 20% wzrost w porównaniu do ostatnich lat. Dodatkowo sprzyjające w końcu okoliczności pozwolą producentom uzyskać wyjątkowo dobre parametry oliwy. Wielce prawdopodobne jest więc to że tegoroczny sezon zakończy się rekordem nie tylko jeśli chodzi o ilość produkcji, ale rekordowe będą ceny oraz jakość oliwy.

W tym samym czasie grecki rząd stara się ułatwić rolnikom zatrudnianie zagranicznych pracowników. Jedną z największych bolączek rolników jest bowiem brak rąk do tej ciężkiej pracy. Po obecnych zmianach przepisów pracownicy zatrudnieni do pomocy w pracach rolniczych będą mogli przebywać w Grecji łącznie nawet przez 6 miesięcy.

Gosia,  data_2022-11-26 20:23:48 2022-11-26 20:23:48
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Elly Mak
Elly Mak
2022-11-26 20:07:29

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158897610242551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Mariola Dudzinska: 
Piotr Matulewicz: Super+
Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Parklot
CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera