2011-04-19 21:16:21
Wczoraj wierni kościoła katolickiego, protestanckiego oraz greckiego kościoła prawosławnego rozpoczęli Wielki Tydzień, który jest okresem szczególnych przygotowań do Świąt Wielkanocnych. W tym roku podobnie, jak i w ubiegłym data rozpoczęcia świąt jest wspólna dla wszystkich wyżej wymienionych kościołów. Zazwyczaj datę rozpoczęcia świąt w Grecji oraz Europie dzieli okres tygodnia, przy czym mniej więcej raz na cztery lata okres Wielkanocy wypada w tym samym terminie.
Czas Wielkiego Tygodnia (Megali Evdomada) to okres, w którym zgodnie z tradycją Grecy nie spożywają mięsa, oleju oraz produktów mlecznych. Każdy dzień tego tygodnia poświęcony jest na przygotowania do obchodów zmartwychwstania Jezusa.
Wierni udają się do kościoła i całują ikonę Chrystusa.
Dzień żałoby podczas którego wedle tradycji przyrządzane jest wielkanocne ciasto “koulouraki” (z oliwą i jajami) spożywane w nocy z soboty na niedzielę.
Specjalne nabożeństwo, na którym święcona jest oliwa. Tego dnia powinny być ukończone wszelkie prace domowe związane z przygotowaniami do Świąt Wielkanocnych.
Rano wierni udają się do kościoła, aby pokłonić się przed Chrystusem na krzyżu. Kobiety farbują jajka na kolor czerwony, który ma symbolizować krew Chrystusa. Wypiekany jest również chleb Wielkanocny - Tsoureki.
Ikona Chrystusa zdejmowana jest z krzyża i owijana w przygotowany dzień wcześniej całun symbolizujący grób Pański (epitaphios). W późnych godzinach nocnych przez większość wiosek i miast Krety przechodzą procesje niosące ten symboliczny grób. Na całej długości trasy ludzie sypią kwiaty na epitaphios. Na czele procesji idą muzycy lub chór poprzedzający mieszkańców śpiewających hymny. Na Krecie szczególny wymiar ma Epitafia organizowana w Heraklionie, gdzie procesje z czterech różnych kościołów zbierają się w na centralnym skrzyżowaniu na Placu Linos. Smutny rytmiczny dźwięk bębnów orkiestry, ludzie wypełniający szczelnie ulice, kobiety i mężczyźni ubrani w tradycyjne stroje tworzą niesamowitą kompozycję skąpaną w słodkim zapachu wody różanej oraz kwiatów sypanych na epitaphios.
Tego dnia w kościołach przystrojonych kwiatami odprawiane są poranne msze. Przygotowana jest pieczeń jagnięca spożywana w czasie Niedzieli Wielkanocnej. Kobiety przygotowują placki z serem zwane kalitsounia. Na Krecie dzieci przygotowują kukłę Judasza, która spalana jest potem na ognisku.
Wielkanocna niedziela jest dniem, kiedy ludzie odwiedzają się w domach, spożywają wspólnie jagnięcinę z rożna, kokoretsi (jagnięce wątroby owinięte w jelita a następnie grillowane) oraz kalitsounia (kreteńskie ciasteczka serowo-cynamonowe).
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz