2017-02-24 19:32:09
Bywalcy Krety wiedzą, że oliwa jest podstawą tamtejszej kuchni i sposobu odżywania jej mieszkańców. Pojawia się ona jako składnik większości lokalnych dań, którym nadaje niepowtarzalny charakter. Oliwki dojrzewają na Krecie w pełnym słońcu i w naturalnych warunkach co przekłada się na smak uzyskanej z nich oliwy. Dlatego ta kreteńska jest zdecydowanie smaczniejsza w porównaniu do oliw produkowanych w innych krajach. Należy też pamiętać o tym, że oliwa to nie wino, więc najlepsza i najbardziej wartościowa jest ta świeża. Oliwa długo przechowywana traci swoje drogocenne właściwości.
Jesienią, gdy oliwki są już dojrzałe, Kreteńczycy rozpoczynają zbiory i tłoczenie oliwy. Jak to wygląda w praktyce możecie zobaczyć na najnowszym filmie prezentowanego wielokrotnie przez nas Nikosa Sarantosa, który zabrał swoją kamerę na ostatnie zbiory.
Komentarze
komentarz z
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154309614557551