Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Dorada from the oven with lemon and rosemary

Dorada from the oven

Components

  • 2 whole fresh sea breams
  • a few slices of lemon
  • olive oil
  • a few peeled cloves of garlic
  • 3 branches of fresh rosemary
  • salt, pepper, oregano

Τσιπούρες στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο

Dorada is a delicious fish popular in Mediterranean cuisine, including Greek cuisine. The skinny and delicate meat of this fish has only about 80 kcal and 1 g of fat per 100 g. The extraordinary taste of its juicy but dense meat makes them the easier way to prepare, the more we will be able to enjoy its qualities. The inspiration was always provided by Greek cuisine. Southerners know very well that fresh fish do not need too many treatments to taste great.

Preparing doradas from the oven is an uncomplicated and quick way to prepare it. The best and necessarily fresh fish is best for this purpose. It will be delicious for example with Greek baked potatoes. It is worth adding a glass of white wine to this combination, which perfectly complements this set.

1. Gingerbreads (unless you buy already cleaned), rinse and gently dry. We make a sharp knife after 2-3 incisions on both sides of the fish. Cut the garlic cloves and pieces of rosemary branches into the cuts.

2. Sieve the fish with salt, sprinkle with oregano, put on one larger rosemary twig and slices of lemon.

3. Place fish in an oil-filled ovenproof dish, pour a small amount of olive oil, sprinkle with sea salt and put in the oven preheated to 200 degrees for about 25 minutes.

4. The roasted fish meat will be white and the skin will become crispy. We serve counseling together with lemon and baked potatoes.

Καλή όρεξη!


Dorada from the oven

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 19:54:47

najprostsza ,z grylla z odrobiną rozmarynu,przepyszna ( że nie wspomne o Panoramie ,czy Gio-Ma :D

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:01:17

Z pewnością jak najbardziej z grilla również będzie super i jeszcze bardziej aromatyczna. W domowych (zimowych) warunkach polecamy jednak również nasz przepis. Jeśli lubisz ryby to nie będziesz rozczarowana :).
PS.
Ech Plakias :). My również bardzo ciepło wspominamy pobyt (a w zasadzie 4 tygodnie) w tej miejscowości.

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:03:50

trudno o doradę w moim mieście ;) zadowalam się najpyszniejszym u nas dorszem,uwielbiam ryby ,moja dieta mogłaby spokojnie opierac się na nich i innych owocach morza :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:11:15

Dana my doradę kupujemy zazwyczaj w Makro - niestety trzeba mieć do tego sklepu kartę. Natomiast przepis nie musi być koniecznie oparty o tę rybę. Spokojnie można zamienić na inną podobną świeżą patroszoną tuszkę ;)
Dorsza też lubimy. Robimy go zazwyczaj po prostu w mące (przepis poniżej - szybko i smacznie) lub w cieście

http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-ryby-i-owoce-morza/ryba-smazona-z-cytryna.html

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:12:43

dokładnie tak wyglądał wczoraj mój obiad :D :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:14:52

Super, fajnie że mamy takich kulinarnych sojuszników jak Ty :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:17:15

:) jak juz mówiłam,jestem uzależniona od Krety :) kuchnia pasją moją,a tam jestem w kulinarnym niebie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:46:07

Dana bardzo zdrowe uzależnienie i w pełni je popieramy (oraz podzielamy) :D

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:31:49

Zawsze zastanawia mnie to tradycyjne polewanie ryby sokiem z cytryny, w celu niby dodania smaku ??? ;) No nie wiem ... na moje kubki smakowe działa to wręcz odwrotnie. Nawet mam swoją cichą teorię, że polanie ryby cytryną ma złużyć zabiciu jej niesmaku :P
Mnie po prostu dobra ryba smakuje bez tego cytrynowego dodatku. Rozmaryn tak + dobrze posolić :) A jak ryba śmierdzi mułem, czy tranem, albo czymś takim ... po prostu nie jem ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:42:59

Z tą cytryną to na pewno po części jest tak jak piszesz. Jeśli ryba jest "słaba" to w ten sposób można ratować ją przed klientem. Jeśli więc w tawernie dostaje się tak sprawioną rybę to może być to nieco podejrzane. Jeśli jednak kawałki cytryny leżą na talerzu i są dodane jako opcjonalny dodatek to trzeba ją traktować jako przyprawę. My osobiście jako dwu osobowy skład CRETE mamy w tej kwestii nieco podzielone zdanie. Jedno z nas zdecydowanie lubi pokropić sobie rybę cytryną, a drugie ma zdanie że zależnie od dania.
Z drugiej strony oboje uwielbiamy rybę marynowaną w soli, cytrynie i świeżo mielonym pieprzu. Usmażona na patelni ma bardzo fajny i delikatny smak.
Prawda jest pewnie taka, że dużo zależy od osoby i jej smakowych preferencji ;)

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:45:21

Uff ... to dobrze, bo myślałem, że jestem w tym względzie jakiś nienormalny :P ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:54:12

Nie nie spokojnie jesteś całkowicie normalny. Męska część CRETE też właśnie preferuje dania bez cytryny (chyba że przepis wyraźnie stanowi inaczej i wyraźnie nakazuje jej stosowanie).
Grecy bardzo chętnie dodają cytrynę do różnorodnych dań, szczególnie nieco ciężkich smażonych. Pieczone ziemniaczki z cytryną - nic niespotykanego na Krecie. Smażony ser saganaki podany z cytryną - też częsty widok. Nawet dania typowo warzywne (jak np omdlały imam) bywają urozmaicane choćby odrobiną soku z cytryną.

2
 Donata Chmielewska
Donata Chmielewska
2015-11-30 20:43:27

Uwielbiam, jest pyszna , kupuję bardzo często w lidlu z rozmarynem jeszcze nie próbowałam ale następnym razem muszę wypróbować , cytrynka musi być jak najbardziej

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:59:29

Tylko warto nie przesadzić z ilością rozmarynu. Zbyt duża ilość może zbytnio zdominować danie. Świeże dają zazwyczaj dosyć mocny żywiczny (leśny) aromat. W tej kwestii trzeba wyrobić sobie swoją własną miarkę. Na początek lepiej dać odrobinę za mało ;)

2
 Małgorzata Jakubowska
Małgorzata Jakubowska
2015-12-01 13:03:12

Moja ulubiona ryba!!!

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153274141002551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fish in batter

Fish in batter

Small pieces of fish dipped in batter and fried in deep oil is a delicious and quick way to prepare fish in an unusual way in our country. In Greece, this dish is very popular and served, for example, with skordalią - Greek garlic sauce. The dough draws all the smells from the fish and emphasizes the delicacy of the meat. Fish with white thick meat such as monkfish, cod or ordinary miruna are the best for frying.

Baked fish from the island of Spetse

Baked fish from the island of Spetse

This is one of our favorite recipes for Greek fish dishes. It comes from the tiny island of Spetse located on the Halkidiki peninsula. It's an extremely delicious and quite simple dish that does not require the addition of sophisticated ingredients. Originally the Greeks sprinkle the fish with breadcrumbs at the end of baking. However, I do not do it, but instead adds Cretan fish soup to the sauce and a sprig of fresh rosemary. There are quite a lot of ways to make this dish, so I think that this small modification will not hurt, and I do not commit barbarism against this recipe.

Squid fried in deep oil

Squid fried in deep oil

In Greek taverns, one of the most popular appetizers is fried squid. The tastiest and softest will be small specimens, so if there is an opportunity, it is best to order them. However, it is worth remembering that for a seafood feast, go to a good tavern rather than one of the "pubs" located near the tourist promenade, because then the chances of getting rubbery and unpalatable calamari grow.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki! My życzymy Ci udanego wypoczynku we Włoszech :)
gość PiotrWie: Też oczywiście dołączam się do życzeń - tym razem nie z Krety tylko z Włoch - ale tylko dlatego że z wnukami - na Krecie byliśmy na przełomie kwietnia i maja, nie było upałów. We wrześniu znowu Grecja - ale tym razem Samotraka - po raz pierwszy od 2014 będziemy tylko raz na Krecie.
Tadeusz Gruszczynski: Gosia i Piotrek gratulacje , to kawał dobrej roboty. Tematy się nie kończą, więc życzę kolejnych lat !
Ewima Mi: Warszawa jest cieplejsz, dziś było 39 i także jutro i w poprzednich dniach też było cieplej niż w Grecji.
Nowak Kayarzuna: A teraz mocno wieje, ulga od wysokich temperatur. Śpimy z przyjemnością przy otwartych oknach
Patrycja Jurczyk: Gratulacje! Wytrwałości na następne 10 - lecia
Katerina Kate: 100 lat
Beata Waszkowska: Gratulacje
Wojtek Orzech: 10 lat temu pierwszy raz odwiedziłem najlepsza wyspę. Pamietam jak czytałem o niej na crete.pl, kolejnych dziesiątek !
Kinga Wierciak-Nowak: Gratulacje i wszystkiego dobrego! Chętnie czytam Wasze teksty. Pozdrawiam!
Wioleta Placek: Dziękuję, że jesteście i za to co robicie. Bardzo lubię czytać Wasze teksty i korzystać z informacji w nich zawartych. Kocham Kretę i w tym roku byłam na niej trzeci raz.
Iwona Kasperek: 
Jolanta Jankowska-łącka: A ja odkryłam Was niedawno, ale już zdążyłam polubić i doceniam. Właśnie wróciłam z Krety, gdzie jeździmy od wielu lat szukając miejsc spokojnych, oddalonych od turystycznego zgiełku.
Magda Dolińska: Super, tak trzymać!! Życzę Wam kolejnych "dziesiątek" ☺️
Aldona Szczepaniak: Super, gratuluję wytrwałości tym bardziej, że nie robicie tego w celach komercyjnych
Dana Gołowacz: Gratuluję Wam tych 10 lat i życzę kolejnych 10 -tek
Mira Racka: W tej chwili w Plakias 36.
Kasia Gwiazda: Rok temu jak byliśmy to cały czas było 36 stopni
Ewa Szumowska: W majoweczkę było super
Robert Majewski: Na jutro w Legnicy, zapowiadają 36°
Sylwia Podralska: Tak. Na Majorce, niby przyzwyczajeni do upalow, ale ciagle ciezko jest. Jesli termometr pokazuje 38 stopni i wilgotnosc 88%,to nic tylko do wody
Basia Skye: a w kwietniu było tak fajnie..
Sonia Wróbel: Wczoraj pokonaliśmy trasę wąwozu. Zdecydowanie trudniejsza od Wąeozu Imbros.W dwoch miejscach były drabinki . Należy wziąść duży zapas wody,bo na ostatnich 3 km nie było żadnego źródełka. Trudy wynagradza wyjątkowa przyroda: orły ,jaszurki a nawet węże +oszałamiający zapach szałwi i tymianku.
Jaromir Kaliński: Ciekawe czy mandaty poszły dla turystów czy chodź jeden dla lokalsow. Na Zakhyntos policja nawet nie chciał przyjąć zawiadomienia bo dotyczyła ziomka z wyspy.... taka grecka solidarnosc
Andrzej Cygan: Zupełna racja , popieram
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt