Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Dorada from the oven with lemon and rosemary

Dorada from the oven

Components

  • 2 whole fresh sea breams
  • a few slices of lemon
  • olive oil
  • a few peeled cloves of garlic
  • 3 branches of fresh rosemary
  • salt, pepper, oregano

Τσιπούρες στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο

Dorada is a delicious fish popular in Mediterranean cuisine, including Greek cuisine. The skinny and delicate meat of this fish has only about 80 kcal and 1 g of fat per 100 g. The extraordinary taste of its juicy but dense meat makes them the easier way to prepare, the more we will be able to enjoy its qualities. The inspiration was always provided by Greek cuisine. Southerners know very well that fresh fish do not need too many treatments to taste great.

Preparing doradas from the oven is an uncomplicated and quick way to prepare it. The best and necessarily fresh fish is best for this purpose. It will be delicious for example with Greek baked potatoes. It is worth adding a glass of white wine to this combination, which perfectly complements this set.

1. Gingerbreads (unless you buy already cleaned), rinse and gently dry. We make a sharp knife after 2-3 incisions on both sides of the fish. Cut the garlic cloves and pieces of rosemary branches into the cuts.

2. Sieve the fish with salt, sprinkle with oregano, put on one larger rosemary twig and slices of lemon.

3. Place fish in an oil-filled ovenproof dish, pour a small amount of olive oil, sprinkle with sea salt and put in the oven preheated to 200 degrees for about 25 minutes.

4. The roasted fish meat will be white and the skin will become crispy. We serve counseling together with lemon and baked potatoes.

Καλή όρεξη!


Dorada from the oven

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.67
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.67 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 19:54:47

najprostsza ,z grylla z odrobiną rozmarynu,przepyszna ( że nie wspomne o Panoramie ,czy Gio-Ma :D

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:01:17

Z pewnością jak najbardziej z grilla również będzie super i jeszcze bardziej aromatyczna. W domowych (zimowych) warunkach polecamy jednak również nasz przepis. Jeśli lubisz ryby to nie będziesz rozczarowana :).
PS.
Ech Plakias :). My również bardzo ciepło wspominamy pobyt (a w zasadzie 4 tygodnie) w tej miejscowości.

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:03:50

trudno o doradę w moim mieście ;) zadowalam się najpyszniejszym u nas dorszem,uwielbiam ryby ,moja dieta mogłaby spokojnie opierac się na nich i innych owocach morza :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:11:15

Dana my doradę kupujemy zazwyczaj w Makro - niestety trzeba mieć do tego sklepu kartę. Natomiast przepis nie musi być koniecznie oparty o tę rybę. Spokojnie można zamienić na inną podobną świeżą patroszoną tuszkę ;)
Dorsza też lubimy. Robimy go zazwyczaj po prostu w mące (przepis poniżej - szybko i smacznie) lub w cieście

http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-ryby-i-owoce-morza/ryba-smazona-z-cytryna.html

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:12:43

dokładnie tak wyglądał wczoraj mój obiad :D :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:14:52

Super, fajnie że mamy takich kulinarnych sojuszników jak Ty :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:17:15

:) jak juz mówiłam,jestem uzależniona od Krety :) kuchnia pasją moją,a tam jestem w kulinarnym niebie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:46:07

Dana bardzo zdrowe uzależnienie i w pełni je popieramy (oraz podzielamy) :D

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:31:49

Zawsze zastanawia mnie to tradycyjne polewanie ryby sokiem z cytryny, w celu niby dodania smaku ??? ;) No nie wiem ... na moje kubki smakowe działa to wręcz odwrotnie. Nawet mam swoją cichą teorię, że polanie ryby cytryną ma złużyć zabiciu jej niesmaku :P
Mnie po prostu dobra ryba smakuje bez tego cytrynowego dodatku. Rozmaryn tak + dobrze posolić :) A jak ryba śmierdzi mułem, czy tranem, albo czymś takim ... po prostu nie jem ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:42:59

Z tą cytryną to na pewno po części jest tak jak piszesz. Jeśli ryba jest "słaba" to w ten sposób można ratować ją przed klientem. Jeśli więc w tawernie dostaje się tak sprawioną rybę to może być to nieco podejrzane. Jeśli jednak kawałki cytryny leżą na talerzu i są dodane jako opcjonalny dodatek to trzeba ją traktować jako przyprawę. My osobiście jako dwu osobowy skład CRETE mamy w tej kwestii nieco podzielone zdanie. Jedno z nas zdecydowanie lubi pokropić sobie rybę cytryną, a drugie ma zdanie że zależnie od dania.
Z drugiej strony oboje uwielbiamy rybę marynowaną w soli, cytrynie i świeżo mielonym pieprzu. Usmażona na patelni ma bardzo fajny i delikatny smak.
Prawda jest pewnie taka, że dużo zależy od osoby i jej smakowych preferencji ;)

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:45:21

Uff ... to dobrze, bo myślałem, że jestem w tym względzie jakiś nienormalny :P ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:54:12

Nie nie spokojnie jesteś całkowicie normalny. Męska część CRETE też właśnie preferuje dania bez cytryny (chyba że przepis wyraźnie stanowi inaczej i wyraźnie nakazuje jej stosowanie).
Grecy bardzo chętnie dodają cytrynę do różnorodnych dań, szczególnie nieco ciężkich smażonych. Pieczone ziemniaczki z cytryną - nic niespotykanego na Krecie. Smażony ser saganaki podany z cytryną - też częsty widok. Nawet dania typowo warzywne (jak np omdlały imam) bywają urozmaicane choćby odrobiną soku z cytryną.

2
 Donata Chmielewska
Donata Chmielewska
2015-11-30 20:43:27

Uwielbiam, jest pyszna , kupuję bardzo często w lidlu z rozmarynem jeszcze nie próbowałam ale następnym razem muszę wypróbować , cytrynka musi być jak najbardziej

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:59:29

Tylko warto nie przesadzić z ilością rozmarynu. Zbyt duża ilość może zbytnio zdominować danie. Świeże dają zazwyczaj dosyć mocny żywiczny (leśny) aromat. W tej kwestii trzeba wyrobić sobie swoją własną miarkę. Na początek lepiej dać odrobinę za mało ;)

2
 Małgorzata Jakubowska
Małgorzata Jakubowska
2015-12-01 13:03:12

Moja ulubiona ryba!!!

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153274141002551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Baked fish from the island of Spetse

Baked fish from the island of Spetse

This is one of our favorite recipes for Greek fish dishes. It comes from the tiny island of Spetse located on the Halkidiki peninsula. It's an extremely delicious and quite simple dish that does not require the addition of sophisticated ingredients. Originally the Greeks sprinkle the fish with breadcrumbs at the end of baking. However, I do not do it, but instead adds Cretan fish soup to the sauce and a sprig of fresh rosemary. There are quite a lot of ways to make this dish, so I think that this small modification will not hurt, and I do not commit barbarism against this recipe.

Fish in batter

Fish in batter

Small pieces of fish dipped in batter and fried in deep oil is a delicious and quick way to prepare fish in an unusual way in our country. In Greece, this dish is very popular and served, for example, with skordalią - Greek garlic sauce. The dough draws all the smells from the fish and emphasizes the delicacy of the meat. Fish with white thick meat such as monkfish, cod or ordinary miruna are the best for frying.

Cod fried in batter

Cod fried in batter

Cod fried in dough served with skordalia - garlic paste - is a dish usually served in Greece on Independence Day. Traditionally, it is made of salted cod, because in the interior of the Greek land it was difficult to find raw fresh fish. In Poland, you probably will not buy this fish in this form so all you need is fresh, regular Atlantic cod. Thick pieces of meat will be the best to make this dish. An additional advantage of cod is its low calorific value, as well as low fat content, which makes this fish perfectly suitable for frying.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Syla Sylaba: Piękna moja Kreta....właśnie teraz miałam tam być
Aneta Kotowicz: Cudowne miejsce....
gość PiotrWie: Może tez tak być że wielu nie chodzących po szlakach mieszkańców Krety uważa że E4 to nazwa kazdego szlaku pieszego a nie tego konkretnego - w związku z tym autor mógł mieć na myśli jakiekolwiek szlaki turystyczne.
Piotrek | www.crete.pl : Niestety nie było to uszczegółowione w artykule, ale domyślam się, że może chodzi o część odcinków o których Ty piszesz. Niestety ciężko znaleźć jakieś sensowne informacje jak wygląda przebieg granic regionu Messary. (...)
gość PiotrWie: Piotrze czy mógłbyś konkretniej napisac o który odcinek E4 chodzi? Region Messary jest położony na południe od gór Idajskich więc tradycyjny przebieg E4 tam nie przebiega - przychodzi z północnego - wschodu w góry idajskie, idzie przez Las Rouvas na Nidę , dalej na szczyt Psiloritisa i schodzi do Fourfouras i dalej idzie Doliną Amari do Spili.
Marzena Gwiździel: Piękne miejsce ,polecam!
Sylwia Świetlik: Jedno z najpiękniejszych miejsc, jakie widziałam. To były Pierwsze wakacje mojej córeczki...miała niespełna roczek. Przemiło wspominam. I te widoki ❤️
Sylwia Dawidek: 
Patrycja Kostrzewa: Piękne miejsce
Grazyna Glik: Lato 2019
Ania Kl: Byłam widziałam cudo
Agnieszka Dobierska: Najlepsze wspomnienia pod słońcem
Żaneta Firlej-Bogus: 
Daria Tosta: 
Grzegorz Edyta Rybaccy: Byliśmy 2 razy,przepiękne miejsce polecam każdemu kto jeszcze nie był ☺️
Go Sia: Cudowne wspomnienia❤
Ela Mirosz: Cudowne wspomnienia, warto zobaczyć to miasto i wyspę Spinalonga
Kat Baw: Milo powspominac, kiedy wracamy Kacper Bawor Kuba Bawor
Magdalena Kołacz: Cudowne wspomnienia
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: miałam tu być w tym roku po 10 latach ... niestety życie napisało inny scenariusz
Arleta Kowalska: Cudowne miejsce ❤️
Kamila Surowa: Piękna
Agnieszka Swietochowska-Bubel: Kocham Kręte ♥️
Paulina Paulcia: Piękne miasto
Roma Kapałka: Polecam

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt