Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Tincture from the Cretan purée

Tincture tincture

Components

  • 1 part of powdered dried Cretan purée leaves
  • 2 parts of spirit (preferably 60%)
  • honey in a volume equal to the ml of the extract obtained

Cretan cleanse is a plant that has recently gained considerable publicity and popularity. It is worth mentioning that drinking the infusion from the dried leaves of this plant does not allow you to enjoy the fullness of its healing power. The vast majority of substances that are characterized by strong antiseptic and anticancer effects are not soluble in water. A much better way is to make a tincture based on about 60% alcohol. The recipe for its preparation can be found below.

1. Peel the leaves from the dried plant, then use a mortar to crush them into a relatively homogeneous dust.

2. Prepared leaves pour into a bottle in which we will make a tincture. Their amount should be about 1/3 of the volume of this vessel.

3. Next, pour alcohol into the bottle (about 60% spirit), the volume of which will be approximately twice as large as the volume of crushed leaves.

4. Leave the prepared mixture for a period of about one month, trying, however, once in a while to intensely stir the contents of the bottle.

5. After a month, the solution should be ready. Using a paper filter, or a very fine sieve, we separate the leaves from alcohol. The obtained liquid should have a deep green color and be fairly transparent.

6. In order not to consume so strong alcohol, whose taste and smell can not suit everyone, we recommend making a syrup. Its execution is very simple - just add an identical part of the honey to the purge extract. The ready mixture should be left to rest for a while, so that both components will merge well together. A spoonful of ready syrup should be consumed 2-3 times a day.

Καλή όρεξη!


Tincture tincture

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.25
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.25 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 18:27:49

Jeszcze trzeba wiedzieć jak jest czystek po grecku.Na Krecie nikt nie wiedział o co mi chodzi. Nazwa łacińska też im nic nie mówiła..☺

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-13 18:33:45

Z czystkiem na Krecie to ciekawa historia. Jeden z zielarzy nasze pytanie o tę roślinę zbył kompletną obojętnością, wzruszeniem ramion a na koniec wysłał nas w góry mówiąc, że tam rośnie tego od cholery. Tylko po co to zbierać ;). Ciekawe jednak, że Hiszpanie nie mają takich obiekcji i własnego czystka sadzą i zbierają na skalę przemysłową :D

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 18:37:25

Bo w Grecji i na Krecie króluje oregano

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-13 18:43:33

I ma rację. Żaden turecki czy inny się nie umywa do kreteńskiego.

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 18:48:46

O już na pewno turecki

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-13 18:52:39

Tak się prezentuje czystek kreteński wiosną :)

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 19:04:08

Może znajdę następnej wiosny.☺

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153953221207551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Frappe - sweet with milk (glykó me gála)

Frappe - sweet with milk (glykó me gála)

Frappe is easy to prepare and ideal for hot weather. To prepare it in home conditions, a shaker is enough for a simple jar. To make the coffee dissolve well in cold water, it is worth choosing the one that has the form of a small powder.

Retsina, and step towards the future

Retsina, and step towards the future

Restsina is one of the most characteristic drinks served in Greece. Opinions about its expressive taste are usually very divided and most often form part of the scheme that either hates or loves it. It is worth knowing that for some time, due to some producers, this image has undergone some changes. Conscientiously prepared retsina based on carefully grown grapes can be a wine that is not only delicious for most people but also a perfect complement to Greek dishes.

Tsikoudia - raki in Crete

Tsikoudia - raki in Crete

Crayfish is widely available in Crete and even in the smallest supermarket you can easily find this alcohol on the shelves. Typically, these are local "brands" that were distilled on site. Cretans are happy to treat tourists and guests with this drink. In traditional taverns, glasses of raki often appear after a meal.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Ja bym powiedział że jak na Kretę to całkiem nieźle - szedłeś może z Nidy do Rouvas?
Aneta Andzia: Tam jest tak cudownie cicho i niesamowucie gorąco
Artur Kiwa: Stanowczo czołówka najpiękniejszych miejsc na wyspie. Zejście do plaży średnio trudne ale słabo oznakowane, standard na Krecie można powiedzieć.
Bernadeta Rybak Knaś: Z tego roku wyspa Maratonisi Zakynthos
Iwona Jażdzewska: Obecne również przy hotelu Minos Mare w Platanes. Niestety morze wyrzucilo tu też jednego martwego zółwia
Nina Dahl: Mia Dahl Meisingset
Artur Nowak: Są też w Platanias na plaży przy Hotelu Silver Beach
gość Bogdan: Biskupem tytularnym Lappy był od 1939r. do swej śmierci w 1943r.polski biskup Michał Kozal. Zamordowali go Niemcy w Dachau zastrzykiem z fenolu.
Walentyna Swietochowska: Miłe wspomnienia!
Grażyna Nurzyńska Wereda: Piekne wspomnienia
Dorota Gonet: Na Krecie jest niewesoło...
Nie udawaj Greka: Ja niezmiennie polecam Wam w tawernie zamówić coś nieoczywistego i wegetariańskiego. :) Wybór jest ogromy. O" wilku sytym i owcy całej" chyba nie muszę wspominać... ;) http://nieudawajgreka.pl/grecja-pieklo-czy-raj-dla-wegetarian/
Specjalistka od wakacji: Szykuje się ciekawy sezon- z mocną sprzedażowo Turcją na pewno zmieni się układ zeszłorocznego zestawienia najpopularniejszych kierunków.
gość PiotrWie: Zapomniałem napisać że by dotrzeć do schroniska trzeba mieć samochód z dużym prześwitem, zwykłym nie dojedziesz. Proponuję po prostu wybrać inną górę - można podejść z Kapetaniany na Kofinas bądź wybrać Mount Selenę- górę nad samą Malią - szlak rozpoczyna się przy drodze z płaskowyżu Lassithi do Neapoli - tylko trzeba pamiętać że znakowany jest tylko kopczykami kamieni. (...)
gość PiotrWie: My podchodziliśmy, nie ma trawersów. Ale ostatnie pięćset metrów jest wspólne, podchodzi się środkiem szerokiego zbocza, ale coś zatrzymało tam Artura, nie wiem co.
Marta Szakalicka: Czy ktoś zaznajomiony z trasą może powiedzieć coś więcej o szlaku z Toubotos Prinos?
Marta Szakalicka: Mieliśmy w planach podejście jutro z Lakkos Mygreou. Teraz zastanawiamy się czy nie zrezygnować. Mamy wprawę w chodzeniu ale nie w zimowych warunkach :(
gość PiotrWie: Artur Kiwa, musiałeś zawrócić na ostatnim podejściu już za przełęczą pomiędzy Agathiasem a Psiloritisem ? Czy była totalna mgła czy za głęboki miękki śnieg? Bo logiczne się wydaje że jak ktoś przeszedł trawers Agathiasa to dalej może być tylko łatwiej - ale oczywiście to Ty tam byłeś i wiedziałeś co Ci kazało wrócić -ja mogę tylko spekulować. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Oj tak oddalając się od cywilizacji można trafić na sporo takich miejsc, które zresztą pod względem kulinarnym i cenowym bywają wręcz cudowne. W takich tawernach można też znaleźć na stołach lokalną oliwę tradycyjne wlewaną do karafek. Czasami menu (o ile takowe jest) to po prostu kawałek kartki z nabazgranymi drukowanymi kulfonami lista z dzisiejszymi daniami jakie zostały przygotowane przez kuchnię. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dokładnie tak. Tym bardziej, że podobno wczoraj wiał bardzo silny porywisty wiatr. Zresztą sami Grecy z EOS nie bez powodu wybrali drogę przez szczyt Aghatiasa. Widać była to dużo bezpieczniejsza droga niż przecinanie zbocza trawersem. Zupełnie inna sprawa, że nawet bez śniegu ten odcinek szlaku nie robi zbyt przyjemnego wrażenia.
gość PiotrWie: Jeśli ktoś chce teraz podejść na Psiloritis to najlepiej robić to od południa -  od schroniska Toubotos Prinos. Trawers Agathiasa przez zmrożony śnieg bez raków i czekana jest bardzo niebezpieczny a zarówno z Lakkos Mygreou jak z Nidy szlak prowadzi tamtędy. Jak widać nawet lokalsi woleli go ominąć.
Artur Kiwa: Wchodziłem 6 czerwca i musiałem się wycofać kilkadziesiąt metrów przed szczytem. Za dużo śniegu, za duże ryzyko. Nie spodziewałem się w czerwcu takiej ilości śniegu na szlaku.
Włodzimierz Gierat: Nie tylko w naszych gorach "rodacy" potrafią zrobić popisowkę.
gość PiotrWie: W co najmniej kilku z tych tawern gdzie jedliśmy bardzo dobre jedzenie nie było kart - szef zapraszał do kuchni, pokazywał co ma przygotowane, i się wybierało - cena potem była praktycznie ryczałtowa - posiłek dlo dwóch osób + pół litra wina lun dwa piwa - 20 euro. Nie napiszę gdzie - bo jeszcze ktoś doniesie i bedą ich ścigać za brak karty.
Katarzyna Posluszna: Wiktoria Wysocka
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt