Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Już tylko godziny dzielą do początku piątego Festiwalu Sfakian Pie (Σφακιανής Πίτας), który rozpoczyna się dziś o 20.30 w Chora Sfakion na południu Krety. Gospodarze przywitają gości bogatym tradycyjnym jedzeniem, winem, raki i dużą ilością słynnych sfakijskich placków. Podczas festiwalu ucztującym towarzyszyć będzie muzyka Giorgosa Magellakisa, który wystąpi ze swoim zespołem. Jeśli zatem ktoś z Was jest teraz w okolicach Chora Sfakion to gorąco zachęcamy do tego aby wziąć dziś udział w tym wydarzeniu. Szykuje się bowiem niesamowita i pyszna impreza w gorącej kreteńskiej atmosferze. Festiwal ten organizowany jest przez Stowarzyszenie Kultury Sfakia i w tym roku pierwszy raz odbędzie się w nowym porcie Chora Sfakion.
Pod poniższym linkiem znajdziecie kilka zdjęć z ubiegłorocznego festiwalu.
Przypominamy też, że Σφακιανής Πίτας to tradycyjna potrawa regionu Sfakia, od którego pochodzi nazwa dania. Jest to po prostu placek, który jest zagniatany razem z serem mizithra lub anthotyros i po usmażeniu polewany miodem....
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Tomasz 'Ragaboy' Osiecki o tym słynnym placku Ci wspominałam kiedyś
komentarz z
Najsmaczniejsze piecze Giannis Ortanoudakis w Anopolis
komentarz z
Sfakian Pie - uwielbiam
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156406244302551