Kreta Reiseführer

Die beste polnische Website, die der griechischen Insel Kreta und zu einem kleinen Teil des kontinentalen Griechenlands gewidmet ist. Sie finden nützliche Informationen zum Besuch von Kreta , die über das Angebot optionaler Touren hinausgehen. Auf der Website finden Sie auch Beschreibungen der interessantesten Orte, die wir besuchten, als wir diese größte griechische Insel besuchten. Der Inhalt ergänzt die aktuellen Nachrichten, Fotos und Rezepte der griechischen Küche.

Gebratener Fisch mit Zitrone

Gebratener Fisch mit Zitrone

Zutaten

  • 2-3 Fischfilets
  • etwa 3 Esslöffel Olivenöl
  • Saft von 1 Zitrone
  • Salz, Pfeffer
  • 1 Zitrone in acht geschnitten

αρι τηγανιτο με λεμονι

Griechische Küche ist mit Einfachheit verbunden. Zutaten, die Griechen brauchen, um eine schmackhafte Mahlzeit zuzubereiten, sind immer nur so viel wie nötig. Das ist das Rezept für gebratenen Fisch in einer Zitronenmarinade. Es ist ohne unnötige Muffins, die nur den Geschmack verdunkeln und unnötige Kalorien hinzufügen. Zumal frischer Fisch, der in Kreta Standard ist, keine unnötigen Zusatzstoffe benötigt. Ein ähnliches Motto wird auch von Italienern und Bewohnern anderer Länder im Mittelmeerraum angeführt.
Dieses Rezept kann sowohl für High-End-Fische wie Thunfisch, Schwertfisch oder Lachs, aber auch zum Beispiel Rotbarsch verwendet werden.

1. Die getrockneten Filets in eine flache Schüssel geben, mit Salz und frisch gemahlenem Pfeffer bestreuen und mit einem Löffel Olivenöl und Zitronensaft bestreuen. Nach dem Abdecken mindestens eine Stunde in einen Kühlschrank stellen.

2. Wärmen Sie das restliche Öl in einer Pfanne und braten Sie den Fisch darauf je nach Dicke des Filets von 3 bis 8 Minuten auf jeder Seite. Der Fisch muss weich sein, darf aber nicht frittiert werden, da er zu trocken ist.

3. Nach dem Braten wird der Fisch auf Handtücher mit überflüssigem Fett abgelassen und mit heißem bestreutem Zitronensaft serviert.

4. Eine gute Ergänzung wird Skordalia oder Tzatziki sowie gebratene oder gekochte Kartoffeln sein.

Gebratener Fisch mit Zitrone

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość PiotrWie
2019-11-01 19:02:58

Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2019-11-05 10:49:21

Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)

 gość}
gość PiotrWie
2019-11-06 21:03:59

Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.

 gość}
gość Piotr Przybecki
2020-05-23 22:22:52

ryba i cytryna

Powiem tak:

Polscy rybacy bałtyccy, jak robią dla siebie jakąkolwiek rybę smażoną czy wędzoną, nie używają w ogóle cytryny. No bo po co zabijać kwasem smak pysznej ryby? To tylko hodowcy ryb dla zabicia smaku paszy soi GMO lub producenci fałszywego różowego chilijsko-norweskiego hodowlanego anty-ekologicznego stwora zwanego w Polsce „łosoś norweski” zalecają cytrynę. Taka jest prawda, Jaśnie Państwo Od Cytryny, ha, ha, ha...

Smacznej brrr Bardzo Kwaśnej Cytryny życzy Wam

Polak i Słowianin Piotr Przybecki

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2020-05-24 12:05:33

Grecy dodają cytrynę do bardzo wielu potraw, bo taka jest specyfika ich kuchni a cytryny rosną na drzewach pod oknami, więc są dostępne na wyciągnięcie ręki. Mało tego potrafią po prostu zjeść cytrynę jak pomarańczę. Nie jedzą łososia, tylko ryby pływające w okolicznych wodach. No ale najłatwiej krytykować kuchnię i zwyczaje innych ludzi zupełnie się na tym nie znając. Proszę pozostać przy Bałtyku, polskim mielonym i słowiańskich ograniczeniach.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dorada aus dem Ofen mit Zitrone und Rosmarin

Dorada aus dem Ofen mit Zitrone und Rosmarin

Dorada ist ein köstlicher Fisch, der in der mediterranen Küche, einschließlich der griechischen Küche, beliebt ist. Der außerordentliche Geschmack ihres saftigen, aber festen Fleisches macht sie zur leichteren Zubereitung, je mehr wir ihre Qualitäten genießen können. Die Inspiration wurde immer von der griechischen Küche geliefert. Südstaatler wissen sehr gut, dass frischer Fisch nicht zu viele Behandlungen braucht, um gut schmecken zu können.

Kabeljau im Teig gebraten

Kabeljau im Teig gebraten

Kabeljau im Teig serviert mit Skordalia - Knoblauchpaste - ist ein Gericht, das normalerweise am Unabhängigkeitstag in Griechenland serviert wird. Traditionell wird er aus gesalzenem Kabeljau hergestellt, weil es im Inneren des griechischen Landes schwierig war, rohen, frischen Fisch zu finden. In Polen werden Sie diesen Fisch wahrscheinlich nicht in dieser Form kaufen, also brauchen Sie nur frischen, normalen Kabeljau. Dicke Fleischstücke sind die besten Zutaten für dieses Gericht. Ein weiterer Vorteil von Kabeljau ist sein niedriger Heizwert, sowie sein niedriger Fettgehalt, wodurch dieser Fisch perfekt zum Braten geeignet ist.

Fisch im Teig

Fisch im Teig

Kleine, in Teig getauchte und in tiefem Öl gebratene Fischstücke sind eine köstliche und schnelle Art, Fisch in unserem Land auf ungewöhnliche Weise zuzubereiten. In Griechenland ist dieses Gericht sehr beliebt und wird zum Beispiel mit skordalią - griechischer Knoblauchsoße serviert. Der Teig zieht alle Gerüche aus dem Fisch und betont die Zartheit des Fleisches. Fisch mit weißem Fleisch wie Seeteufel, Kabeljau oder gewöhnliche Miruna sind die besten zum Braten.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość @Kajdowy: Kwietniowy i króciutki wypad do Georgioupolis to był świetny pomysł. Miejscowość bardzo klimatyczna i urocza. Restauracje i tawerny w świetnym klimacie a regionalne jedzenie przepyszne. Długa plaża, fajna zabudowa, ciekawi ludzie i rewelacyjny barman w hotelu. (...)
Alimony Zaheio: Jolanta Cieślak Kasia Franielczyk Edyta Godlewicz Mirela Sz Iwona Adamiec Sylwia Krajewska Magdalena Wygoda Jacek Maciek Alicja Zaremba Pamela La Marca Beata Niedźwiedź Please check it Out Your confirm T-shirt Mug Hoodie Order
gość PiotrWie : Dziś jest niesamowita widoczność - po zewnętrznej stronie wyspy widzieliśmy większość Cyklady, a teraz z brzegu kaldery w Oi widać Kretę - z dużą plamą śniegu w masywie Gór Idajskich.
Artur Kiwa: Byłem. Raz. I to wystarczy. Duży lokal, głośny, pełno ludzi, bo popularność robi swoje. Personel zabiegany i, szczerze mówiąc, chyba zestresowany, bo nie ma mowy o sympatycznej pogawędce. Mało w tym typowo greckiej gościnności i sympatycznej atmosfery. Miejsce z typowymi chorobami dużego lokalu z dużą ilością klientów. Jedzenie - górna strefa stanów średnich, nic mnie nie powaliło na kolana. (...)
Wojtek Arciszewski: Za duża …
Joanna Gadomska: Nie,ale jest szansa ,że niedługo bede⛱️
gość PiotrWie: Patrząc na film wygląda że na wysokości Lakkos Mygreu jest śnieg, więc przynajmniej do końca kwietnia powyżej 1800 warunki będą zimowe.
Wacław Karpiński: Startujemy z Krakowa..
gość Fidelisu: Witam. Czy obecna pogoda na najwyższym szczycie Krety umożliwia względnie bezpieczne i suche przejście szlaku na początku kwietnia? Dzięki z góry za odp. 
Mariola Dudzinska: Za tydzień do Polski
Marek A. Jarzębski: Szczęściarze
Anita Wasilke: 
Iwona Struzynska: 
Marzena Bubiak: Oki Oki będę za tydzień
Grzegorz Jagus: To bardzo dobry kierunek
gość PiotrWie: My jesteśmy aktualnie na Cyklach, tu jest cena 2,2; 2,15  - więc ceny jakie podajesz na Krecie są i tak zachęcające. Tyle że tu trudno dużo zużyć - odległości są małe, nie jak na Krecie.
Wojciech Halota: Hmm w sierpniu płaciłem 2,18 euro za benzynę 95 to i tak jest taniej
Agnes Mokros: Moja ulubiona
Tomek Kawowski: Vai jest lepsze troche ;)
Marcin Nadstawski: Szkoda, że Knossos to szkaradek w stylu hollywoodzkiego kiczu.
gość PiotrWie: My dotarliśmy już wczoraj na Sifnos - ale do Aten Wizzair, a dalej promem. Na razie słońce na zmianę z chmurami, ale jest kilkanaście stopni i chodzić się da spokojnie. Pełne słońce w prognozach od niedzieli. Mamy nadzieję że 5 kwietnia kontrolerzy nie będą strajkować bo mamy wracać Olympic z Santorini do Aten.
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji : Zupa z soczewicy
Monika Rzemek: Przepiękny wąwóz, aż szkoda ….
Marc-Antonio Ventura: 
Magdalena Stępień: My też lecimy
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera