Kreta Reiseführer

Die beste polnische Website, die der griechischen Insel Kreta und zu einem kleinen Teil des kontinentalen Griechenlands gewidmet ist. Sie finden nützliche Informationen zum Besuch von Kreta , die über das Angebot optionaler Touren hinausgehen. Auf der Website finden Sie auch Beschreibungen der interessantesten Orte, die wir besuchten, als wir diese größte griechische Insel besuchten. Der Inhalt ergänzt die aktuellen Nachrichten, Fotos und Rezepte der griechischen Küche.

Gebratener Fisch mit Zitrone

Gebratener Fisch mit Zitrone

Zutaten

  • 2-3 Fischfilets
  • etwa 3 Esslöffel Olivenöl
  • Saft von 1 Zitrone
  • Salz, Pfeffer
  • 1 Zitrone in acht geschnitten

αρι τηγανιτο με λεμονι

Griechische Küche ist mit Einfachheit verbunden. Zutaten, die Griechen brauchen, um eine schmackhafte Mahlzeit zuzubereiten, sind immer nur so viel wie nötig. Das ist das Rezept für gebratenen Fisch in einer Zitronenmarinade. Es ist ohne unnötige Muffins, die nur den Geschmack verdunkeln und unnötige Kalorien hinzufügen. Zumal frischer Fisch, der in Kreta Standard ist, keine unnötigen Zusatzstoffe benötigt. Ein ähnliches Motto wird auch von Italienern und Bewohnern anderer Länder im Mittelmeerraum angeführt.
Dieses Rezept kann sowohl für High-End-Fische wie Thunfisch, Schwertfisch oder Lachs, aber auch zum Beispiel Rotbarsch verwendet werden.

1. Die getrockneten Filets in eine flache Schüssel geben, mit Salz und frisch gemahlenem Pfeffer bestreuen und mit einem Löffel Olivenöl und Zitronensaft bestreuen. Nach dem Abdecken mindestens eine Stunde in einen Kühlschrank stellen.

2. Wärmen Sie das restliche Öl in einer Pfanne und braten Sie den Fisch darauf je nach Dicke des Filets von 3 bis 8 Minuten auf jeder Seite. Der Fisch muss weich sein, darf aber nicht frittiert werden, da er zu trocken ist.

3. Nach dem Braten wird der Fisch auf Handtücher mit überflüssigem Fett abgelassen und mit heißem bestreutem Zitronensaft serviert.

4. Eine gute Ergänzung wird Skordalia oder Tzatziki sowie gebratene oder gekochte Kartoffeln sein.

Gebratener Fisch mit Zitrone

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość PiotrWie
2019-11-01 19:02:58

Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2019-11-05 10:49:21

Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)

 gość}
gość PiotrWie
2019-11-06 21:03:59

Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.

 gość}
gość Piotr Przybecki
2020-05-23 22:22:52

ryba i cytryna

Powiem tak:

Polscy rybacy bałtyccy, jak robią dla siebie jakąkolwiek rybę smażoną czy wędzoną, nie używają w ogóle cytryny. No bo po co zabijać kwasem smak pysznej ryby? To tylko hodowcy ryb dla zabicia smaku paszy soi GMO lub producenci fałszywego różowego chilijsko-norweskiego hodowlanego anty-ekologicznego stwora zwanego w Polsce „łosoś norweski” zalecają cytrynę. Taka jest prawda, Jaśnie Państwo Od Cytryny, ha, ha, ha...

Smacznej brrr Bardzo Kwaśnej Cytryny życzy Wam

Polak i Słowianin Piotr Przybecki

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2020-05-24 12:05:33

Grecy dodają cytrynę do bardzo wielu potraw, bo taka jest specyfika ich kuchni a cytryny rosną na drzewach pod oknami, więc są dostępne na wyciągnięcie ręki. Mało tego potrafią po prostu zjeść cytrynę jak pomarańczę. Nie jedzą łososia, tylko ryby pływające w okolicznych wodach. No ale najłatwiej krytykować kuchnię i zwyczaje innych ludzi zupełnie się na tym nie znając. Proszę pozostać przy Bałtyku, polskim mielonym i słowiańskich ograniczeniach.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kabeljau im Teig gebraten

Kabeljau im Teig gebraten

Kabeljau im Teig serviert mit Skordalia - Knoblauchpaste - ist ein Gericht, das normalerweise am Unabhängigkeitstag in Griechenland serviert wird. Traditionell wird er aus gesalzenem Kabeljau hergestellt, weil es im Inneren des griechischen Landes schwierig war, rohen, frischen Fisch zu finden. In Polen werden Sie diesen Fisch wahrscheinlich nicht in dieser Form kaufen, also brauchen Sie nur frischen, normalen Kabeljau. Dicke Fleischstücke sind die besten Zutaten für dieses Gericht. Ein weiterer Vorteil von Kabeljau ist sein niedriger Heizwert, sowie sein niedriger Fettgehalt, wodurch dieser Fisch perfekt zum Braten geeignet ist.

Dorada aus dem Ofen mit Zitrone und Rosmarin

Dorada aus dem Ofen mit Zitrone und Rosmarin

Dorada ist ein köstlicher Fisch, der in der mediterranen Küche, einschließlich der griechischen Küche, beliebt ist. Der außerordentliche Geschmack ihres saftigen, aber festen Fleisches macht sie zur leichteren Zubereitung, je mehr wir ihre Qualitäten genießen können. Die Inspiration wurde immer von der griechischen Küche geliefert. Südstaatler wissen sehr gut, dass frischer Fisch nicht zu viele Behandlungen braucht, um gut schmecken zu können.

Paprikaschoten gefüllt mit Calamari

Paprikaschoten gefüllt mit Calamari

Die Stammgäste von Kreta und Griechenland kennen das Gemista-Gericht gut, also gefüllte Paprika, Zucchini oder Tomaten. Dieses schmackhafte Gericht kann sowohl in der vegetarischen Variante als auch mit Fleisch zubereitet werden. In beiden Fällen ist es genauso lecker.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Matylda Wacek: Rethymno spokojne ale dzis o 19ej tzn. wczoraj ☺️podobno bylo trzęsienie ziemi. Nic nie odczuliśmy.
Artur Nowak: Na razie w okolicach Chani jest spokój. Jak się zmieni pogoda dam Wam znać
Anna Motz: Andreas Hammer alles okay bei Dir du bist doch auf Kreta
Ula Urbaś Krawczyk: Aneta Dukat zobacz
Gosia | crete.pl : Czyli tajemnica wyjaśniona :) Z Grecji można przywieźć mnóstwo dobrych inspiracji kulinarnych. Grecka kuchnia jest obłędnie smaczna choć czasem może nie tak dekoracyjna, ale to wynika z historii poszczególnych miejsc. Jednak aby poznać prawdziwe smaki trzeba odpuścić sobie hotelowe wyżywienie oraz jedzenie w tawernach w miejscowościach turystycznych. My uważamy że w takich miejscach po prostu nie ma prawdziwej greckiej kuchni. (...)
gość Lockys: Zastanawiałem się od pewnego czasu skąd pojawił się ten jakże prosty i pyszny przepis w naszym domu rodzinnym, który mama uskutecznia od kilku lat. Zachęcony artykułem podpytałem i eureka! Po wczasach na Santorini rodzice zakochali się w lokalnej greckiej kuchni i stąd właśnie na stole często gościły te pyszne placuszki z cukinią. (...)
Dana Gołowacz: Uwielbiam
gość PiotrWie: Wyjazd samodzielny według mnie jest jedyną słuszną opcją. Jak ominiesz trzy główne hotelowiska - Hersoniss- Malię, Georgiopoulis i Platanias- Aghia Marina oraz najbliższe okolice dużych miast to będzie pusto na plażach. Ceny są jak w zeszłym roku - nie zauważyłem żeby ktoś podniósł, raczej odnosimy wrażenie niewielkiego spadku. (...)
Dorota Kuśmirek: Marcin Kuśmirek !
Agnieszka Jankowska: Halkidiki jednak się pisze?
gość PiotrWie: Jest super. Pogoda trochę nudna - pod 30 w dzień, 20 w nocy, spać się da tylko pod prześcieradłem, w górach na szlaku przez cały dzień spotykasz kilka osób, w morzu woda ciepła, na plaży niewiele osób - proszę o taką "karę" przez cały rok
Robert Materatz: Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda
gość Grek:  "Da się wytrzymać" " Nie jest źle" Czy Wy jesteście tam za karę...?
Artur Nowak: Jestem na miejscu. Nie jest źle. Kontrola na lotnisku to taka Grecka ściema. Pozdrawiam
Agnieszka Oleksiewicz: my właśnie planujemy...lecieliście na własną rękę czy z biurem?
Artur Iwański: Jestem od dziś w Agia Marina i jest super
Agnieszka Bołszuk: Da się wytrzymać
Marta Maria Magdalena Kawalec: ja 25go:))
Maciej Lewandowski: Będę 27go i doczekać się nie mogę!
gość kkckasia: Lecieliśmy 9 września  Oboje z mężem mieliśmy kod zaczynający się od 7 I oboje mieliśmy test Chyba prawie cały samolot miał  Sama procedura na lotnisku mega sprawna. Szybciej niż odprawa
Irena Zygmunt Pampuch: 
Gabriela Martinka: ...mają spokój i nikt nie zakłóca im naturalnego rytmu życia i ich miejsc bytowania. Oby tak było zawsze. Można popatrzeć na nie z daleka.
Ewa Malec-Kamianowska: Takie jest w Kastelli Kissamos
Gosha Grudzińska: Dziś takie widzieliśmy w Matali
Karolina Wolowska: Nie ma ludzi są żółwie
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera