Relacja z targów Natura Food & beECO

data_2019-10-24 19:57:37 2019-10-24 19:57:37

W ostatni weekend zakończyła się tegoroczna edycja targów Natura Food & beECO organizowanych w Łodzi. Jest to wydarzenie, w którym uczestniczymy od dobrych kilku lat nie tylko ze względu na obecność produktów z Grecji, ale również ze względu na możliwość poznania i posmakowania wielu ciekawych wyrobów wytwarzanych przez nasze rodzime firmy. Niejednokrotnie są to dosyć niszowe produkty, których próżno szukać w większości sklepów i marketów. Targi te są więc praktycznie jedyną okazją do poznania tego typu nowości.

Targi Natura Food & BeECO 2019

W tym roku swoją obecność szczególnie silnie zaakcentowali wytwórcy miodów. Smakosze tej naturalnej słodyczy mogli wręcz przebierać spośród produktów bartników pochodzących z najróżniejszych rejonów Polski. Przeglądając wybór miodów, jakie były wystawiane na targach, daje się również zauważyć, że coraz większą popularnością cieszą się te, które poddano procesowi kremowania oraz wzbogacenia o dodatkowe smaki. Nas, podobnie jak w latach ubiegłych, przyciągnęła oferta Bartnika Mazurskiego, który na targach Natura Food był jednym z prekursorów tego trendu. W przyszłości szczególnie polecamy Wam spróbowanie miodu z dodatkiem cynamonu, imbiru, czy też przypraw charakterystycznych dla piernika.


Midy Bartnik Mazurski
Stoisko Bartnika Mazurskiego - naszym zdaniem jedne z najlepszych miodów kremowanych

Targi Natura Food to również doskonała okazja do zaopatrzenia się w różnego rodzaju wysokiej jakości sery. Na stosiku Serów Łomnickich dostępne były między innymi te wymagające długotrwałego dojrzewania, charakteryzujące się bardzo wyrazistym i mocnym  smakiem. Nam osobiście szczególnie przypadł do gustu ser, który dojrzewa w popiele. Sposób jego przygotowania oraz dojrzewania oparty został na dawnych rzymskich recepturach. Niestety na tegorocznych targach zabrakło stoiska Serów Grądzkich. Mamy nadzieję, że nieobecność tego znakomitego producenta była tylko chwilowa.




Na brak wyboru nie mogły narzekać również osoby szukające zdecydowanie łagodniejszych smaków. Na stoisku Klimeko dostępny był szeroki wybór serów twarogowych, które poddawane są procesowi wędzenia, pieczenia oraz panierowania w różnych rodzajach mieszankach ziół. Sery te nie tylko doskonale sprawdzają się w roli dodatków do kanapek ale stanowią również bardzo udaną samodzielną przekąskę serwowaną np. do wina. Na targach dostępny był również duży wybór białych serów. Wśród obecnych producentów twarogu warto wymienić choćby Okręgową Spółdzielnię z Głuchowa, której bardzo smaczny biały ser nie tylko zdobył uznanie wielu konsumentów (w tym i nasze), ale również zdobywał nagrody. Godne polecenia jest także znakomite masło z tej spółdzielni.

Tegoroczne targi były także doskonałą okazją do uczestniczenia w różnego rodzaju prelekcjach oraz pokazach kulinarnych, których celem było między innymi propagowanie zdrowego odżywiania. Na pokazach, pod czujnym okiem mistrza kuchni pana Carlosa Gonzalesa Tejera, pokazywane były również różnego rodzaju dania wywodzące się regionalnych kuchni. Były także pokazy gotowania w wykonaniu Rodo oraz Anie z firmy Tofillo na Krecie, które uczestniczyły w targach na zaproszenie sklepu kreta24.pl. Pokazały one osobom goszczącym na targach, w jaki sposób wykonać między innymi dakosy, czyli jedno z popularniejszych greckich meze.

Pokazy kulinarne









Warto odnotować, że na targach w Łodzi coraz większą reprezentację mają produkty wywodzące się z basenu morza Śródziemnego. W tym roku naszą uwagę przyciągnęła między innymi wystawa hiszpańskich oliw. Bardzo charakterystyczne były także wystawy oliwek, jakie można było zobaczyć na stoisku www.oliwowo.pl oraz www.kochamoliwki.pl. Wybór typów oraz smaków był tak duży, że naszym zdaniem każdy fan oliwek powinien być w stanie odnaleźć swój smak u jednego z tych dwóch wystawców. My daliśmy się skusić kiszonym oliwkom królewskim w zalewie babuni, które oferowane były na stoisku kochamoliwki.pl.





Wśród tegorocznych nowości wywodzących się z Grecji warto wspomnieć bardzo smaczne chałwy Cretan Halva dostępne na stoisku www.kreta24.pl. Bardzo interesujące i ciekawe w smaku było również naturalne masło orzechowe, które prawie w stu procentach zostało przygotowane w oparciu o orzechy ziemne z niewielkim dodatkiem soli. Warto podkreślić w tym miejscu, że produkty te są jednymi z nielicznych, w których nie jest stosowany dodatek oleju palmowego. Naszym zdaniem szczególnie wyraźnie wpływa to na jakość chałwy, która nie tylko jest lepsza w smaku ale cechuje się również większą puszystością konsystencji. 



Stoisko firmy oliwowo.pl
Stoisko oliwowo.pl


Greco
Greco products

Tegoroczną nowością na stanowisku kreta24.pl były także przyprawy Tofilloherbs, które zbierane są na płaskowyżu Omalos na Krecie. Pozostając przy temacie ziół warto wspomnieć także o wyrobach marki Madara stworzonej również przez firmę Tofillo. Charakteryzują się one bardzo intensywnym oraz świeżym aromatem. Właśnie miks tych przypraw oraz kreteńska oliwa Eliama był bazą smakową, jaka została wykorzystana do przygotowania potraw w czasie pokazów kulinarnych prowadzonych przez Rodo i Annie.



Na stoisku kreta24.pl można było znaleźć duży wybór różnego rodzaju oliw pochodzących z Grecji i Krety. Wśród nich nie mogło zabraknąć również tych charakteryzujących się nie tylko wysoką jakością ale również dużą zawartością prozdrowotnych polifenoli. Warto wspomnieć przede wszystkim oliwę Eliama Gold, która posiada szereg cenionych wyróżnień oraz oznaczenie Health Claim, którym mogą się poszczycić tylko oliwy polifenolowe, które uznawane są w Unii Europejskiej za produkty przynoszące zdrowotne korzyści.

Więcej zdjęć z tegorocznej edycji targów możecie zobaczyć poniżej:

Targi Natura Food & BeECO 2019


Gosia i Piotrek,  data_2019-10-24 19:57:37 2019-10-24 19:57:37
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156562028407551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
Parklot
CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera