Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Frappe - sweet with milk (glykó me gála)

frappe

Components

  • 1-2 teaspoons of instant coffee
  • 2-3 teaspoons of sugar
  • cold water
  • cold milk
  • ice cubes

φραπές

Preparation time: 10 minutes

Recently, we wrote about the history and advantages of Frappe, a popular Greek coffee . It is easy to prepare and ideal for hot weather. To prepare it in home conditions, a shaker is enough for a simple jar.

As for the type of coffee, you will easily find a special Nescafé frappé in Greek supermarkets. Being on vacation, you can throw it into a suitcase. If you do not have it, just choose one that has the form of a very fine powder, because it dissolves well in cold water. In our opinion, this coffee is even better than Nescafé frappé .

The following recipe is served on our favorite type of frappe, i.e. sweet with milk. If someone prefers the option without sugar or milk simply skip the ingredient during preparation.

1. Pour coffee, sugar and about 50 ml of water into a shaker / jar and shake vigorously to create a stiff foam.

2. Put ice cubes into a tall glass and then pour over the foam you have just made.

3. Fill the empty shaker / jar with a small amount of cold water. Several times we shake it so as to rinse away the remains of coffee and foam. We pour the contents of the shaker / jar into a glass with foam.

4. The whole is topped up with cold milk, mixed and our frappe is ready to serve.

Καλή όρεξη!

frappe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.1
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.1 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Izabela Zw
Izabela Zw
2015-08-06 17:57:40

Niby nic a na krecie smakuje inaczej :) Pycha

2
 Monika Ropelska
Monika Ropelska
2015-08-06 18:53:05

Pyszna kawa ;) :)

1
 Wioleta Placek
Wioleta Placek
2015-08-06 19:11:25

Szkoda, ze najlepsza wychodzi z Nescafe kupionej w Grecji. W tym roku niestety nie kupię.

1
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2015-08-06 19:23:05

Nescafe z Grecji rzeczywiście ma zdecydowanie lepszy smak niż nasza polska .

1
 Izabela Suho Wu
Izabela Suho Wu
2015-08-06 19:35:27

Lubic, ale jak jestem na Krecie wybieram capucino fredo- nigdzie nie smakuje tak dobrze jak Tam

1
 Wioletta Bolechowska
Wioletta Bolechowska
2015-08-06 19:52:55
1
 Bogdan Mc
Bogdan Mc
2015-08-06 19:54:50

To prawda frappe smakuje tam wybornie i nie zamawiajcie kawy po turecku bo tak naprawdę to Grecy wymyślili ten sposób parzenia ...

1
 Marta Milana
Marta Milana
2015-08-06 20:33:46

Polecam tez kretanskie cafe fredo

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-06 20:37:12

Próbowaliśmy, ... ale jakoś nie mamy przekonania :)

 Ola Grzelewska
Ola Grzelewska
2015-08-06 21:06:27

Na Krecie jest specjalna Nescafe Frappe, tu niestety nie ma. Ale może że zwykłej choć trochę przypomni tę prawdziwą, a za rok muszę tam być :-D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 04:32:02

Ten rodzaj nescafe jest bodajże produkowany specjalnie na grecki rynek. Ale ta zwykła sypka dostępna u nas też daje radę.

 Wiesława Maślak
Wiesława Maślak
2015-08-07 06:06:45

Wszystko ok, ale i tak najlepsze frappe jest na Krecie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 06:13:31

Polecamy spróbować przepis, dobrać własne proporcje i cieszyć się w domu odrobiną prawdziwych wspomnień z Krety.

1
 Tomasz Jankowski
Tomasz Jankowski
2015-08-08 08:46:50

Mniamniusna

1
 gość}
gość PiotrWie
2015-09-26 20:45:55

Chyba mógłbym startować w konkursie na najoryginalniej podaną frappe

http://fotowrzut.pl/MIO4KP7PGK

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2015-10-13 13:31:15

Frappe ze słoika

Tak jak piszemy w opisie, my właśnie robimy nasze korzystając ze słoika. Moim zdaniem najwygodniejsza i zdecydowanie najszybsza metoda na zrobienie takiej kawy. I chociaż malkontenci (na FB) kręcą nosem, że frappe to smakuje tylko w Grecji to moim zdaniem to z naszego przepisu jest naprawdę dobre i wcale nie gorsze.

 gość}
gość PiotrWie
2015-10-14 19:31:36

Ale z podaniem w słoiku spotkaliśmy się tylko raz - w Selekano

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153082900827551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tsikoudia - raki in Crete

Tsikoudia - raki in Crete

Crayfish is widely available in Crete and even in the smallest supermarket you can easily find this alcohol on the shelves. Typically, these are local "brands" that were distilled on site. Cretans are happy to treat tourists and guests with this drink. In traditional taverns, glasses of raki often appear after a meal.

Retsina, and step towards the future

Retsina, and step towards the future

Restsina is one of the most characteristic drinks served in Greece. Opinions about its expressive taste are usually very divided and most often form part of the scheme that either hates or loves it. It is worth knowing that for some time, due to some producers, this image has undergone some changes. Conscientiously prepared retsina based on carefully grown grapes can be a wine that is not only delicious for most people but also a perfect complement to Greek dishes.

Tincture from the Cretan purée

Tincture from the Cretan purée

Cretan cleanse is a plant that has recently gained considerable publicity and popularity. It is worth mentioning that drinking the infusion from the dried leaves of this plant does not allow you to enjoy the fullness of its healing power. The vast majority of substances that are characterized by strong antiseptic and anticancer effects are not soluble in water. A much better way is to make a tincture based on about 60% alcohol. The recipe for its preparation can be found below.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: a my w tym roku oprócz Krety spróbowaliśmy innych wysp - Kreta jest duża i da się znaleźć miejsca gdzie nie docierają biura podróży, ale wyobraźcie sobie całą wyspę gdzie nie dociera turystyka zorganizowana - to jest dopiero inna bajka.
Daniel Fik: Bo "nasz"naród nie wie co najlepsze:)
Daria Tosta: Kreta najlepsza
Jola Ostraszewska: Z prespektywy biur podróży. Fakt zaczynam być w tych 20٪ , którzy robią to indywidualnie, ale ... zawsze na Kretę
Anna Evelyn: Miesiąc temu jechałam z kierowca busa palił i pił kawę i gadał przez telefon , były dzieci szkolne , to juz przesada - ale to taki kraj , przecież okno miał otwarte ....
Kasia Chrobry: Chyba nie przejdzie
Mariusz Bart: Moje pierwsze wrażenie z publicznej plaży na Krecie, okupowanej przez grecką latorośl: "W Grecji to dzieci się chyba rodzą z kiepem w ustach"..
Katerina Kate: Nie ma szans. Grecja = palenie papierosów. Koniec kropka
Marcin Pilarski: No to gdzie ja teraz zobaczę pana sprzedającego na BP z fajką.
Artur Nowak: Szukają pieniędzy jak nasz Pinokio
Dana Gołowacz: Koniec Świata bliski ;) jakoś cięzko mi sobie wyobrazić Kreteńczyków,bez papierosów ;)
Lisa Guldstrand: Ierapetra is our paradise and we are moving there when we retire in a couple of years
Ewa Szumowska: Larapetra nie rzuciła mnie na kolana
Roy Feuillade: Had a lovely day here with my Greek family
Paulina Kurkowiak: Byłam tam w tym roku w maju i już było prawie 30 stopni☀️☀️☀️
Karina Szafraniec: Pychotka...polecam
Reszczyńska Eveline: Pychotka. Jadłam na Korfu
Joanna Gumienna- Zalewska: 
Agnieszka Caputa Kieluś: Jeśli to coś podobnego do baklawy którą jadłam w tym roku na Korfu to musi być pyszne
Mariola Dudzinska: Pychota
Gisele Sisco Criscuolo: 
Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt