Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Giorgos Chatziparaschos - mistrz ciasta filo

Od dobrych kilkudziesięciu lat, jego każdy powszedni dzień jest prawie dokładnie taki sam jak poprzednie. Wstaje wcześnie rano, wsiada na rower i jedzie przez gąszcz wąskich uliczek. O godzinie ósmej jest prawie gotowy by kolejny raz otworzyć swój niepozorny zakład ulokowany w starej części miasta Rethymno. Przebiera się w fartuch i przez kolejnych 12 godziny wykonuje doskonale znaną mu pracę.

Mistrz ciasta filo

Pasja pracy i smaku

Wielu z Was może powiedzieć, że to nuda i rutyna, jednak słowa te nigdy nie pojawiłyby się na ustach Giorgosa Chatziparaschosa. Do pracy tego niepozornego 82-letniego Kreteńczyka zdecydowanie lepiej pasuje słowo pasja, która przejawia się w jego każdym ruchu i niepozornym geście wykonywanym w czasie produkcji ciasta filo.

Pan Giorgos jest jednym z ostatnich producentów wyrobów cukierniczych tworzonych na bazie własnoręcznie wytwarzanego ciasta filo. Niestety dziś jego desery muszą konkurować z maszynową produkcją, która w niższej cenie dostępna jest w okolicznych turystycznych sklepach. Unikalny smak jest jednak tym co sprawia, że wciąż wracają tu turyści oraz okoliczni mieszkańcy. Jeśli ktoś szuka oryginalnego smaku tradycyjnych kreteńskich słodkości obowiązkowo powinien dopisać do swoich planów wizytę w tym zakładzie.

Ciasto ma swoje zasady

Bazę ciasta filo tworzą zaledwie trzy składniki: woda, mąka oraz odrobina soli. Wynikiem nieskończonej ilości prób jest autorski przepis, w którym proporcje składników oraz jego sposób przyrządzenia stanowi rodzinny sekret. Jednak jak mówi Pan Giorgos nie tylko on jest receptą na sukces : "Ciasto ma swoje zasady" a ich zgłębienie wymaga wieloletniej nauki opartej na własnych błędach. Warto wspomnieć choćby to, że ciasto filo nie lubi dużej wilgotności, więc Pan Giorgos nigdy nie pracuje z nim wtedy, gdy zapowiada się deszczowa pogoda.

Magia tworzenia idealnie cienkich płatów filo nie kończy się jednak tylko na etapie wyrabiania ciasta. Nie mniej ważny a zdecydowanie bardziej spektakularny jest ten moment, gdy gotowe ciasto trafia w ręce Pana Chatziparaschosa. Kilka sprawnych ruchów zamienia je w placek o rozmiarach dużej pizzy, Wciąż powiększany w końcu umiejętnym rzutem na stół zamienia się w wielki nadymany balon. Taki jak na zdjęciu ilustrującym ten artykuł. Teraz następuje proces delikatnego rozciągania ciasta, które ostatecznie przyjmie rozmiar wielkiego stołu znajdującego się w centralnej części pomieszczenia.

To właśnie miedzy innymi ten etap tworzenia płatów filo przyciąga w to miejsce turystów. Czasami można spotkać tu nawet kilkanaście osób, które ze zdumieniem przypatrują się tej niezwykłej ekwilibrystyce jaką wykonuje ciasto przechodzące przez ręce Pana Chatziparaschosa. Drugim z powodów, dla których warto zajrzeć do tego niepozornego miejsca to możliwość kupna oryginalnych świeżych greckich słodyczy wytwarzanych tu z tamtejszego ciasta filo, do czego na bazie własnego doświadczenia gorąco Was namawiamy.

Mistrz ciasta filo

Biznes trzech pokoleń

Warto też wspomnieć, że ten niewielki zakład to prawdziwy rodzinny biznes,, w którym spotykają się ze sobą trzy pokolenia rodziny Chatziparaschos. Paraskevas syn Pana Giorgosa, który z wykształcenia jest inżynierem, będzie osobą która zastąpi go, gdy w końcu zdecyduje się odejść na emeryturę. Przy stole gdzie wytwarzane jest filo można również spotkać najmłodsze pokolenie rodziny, które w wakacyjnym okresie chętnie pomaga swojemu dziadkowi i ojcu. A cała praca odbywa się pod czujnym okiem babci Kateriny, która od przeszło 50 lat jest nie tylko życiową partnerką Giorgosa, ale również wymagającym biznesowym partnerem.

Na razie jednak nestor rodziny wciąż nie myśli o odpoczynku i jak sam mówi: "Nie potrafię być z dala od mojego Kataifi" i filo. Z cichym chichotem dodaje również "Cóż mogę powiedzieć, kocham tę pracę".

Jak znaleźć

Znalezienie tego zakładu nie jest trudne, szczególnie jeśli będzie kierować się naszymi wskazówkami. Przekraczając bramę Megali Porta kierujcie się prosto idąc Eth. Antistaseos (Εθνικής Αντιστάσεως), czyli jedną z głównych ulic handlowych Rethymno. Po dojściu do meczetu Neratze skręcie za nim w lewo w niewielką uliczkę Emmanuel Vernadou (Εμμανουήλ Βερνάδου). Cukiernia rodziny Chatziparaschos znajduje się z lewej strony ulicy w skromnym budynku o numerze 34, który jest oddalony o zaledwie kilkadziesiąt metrów od głównego skrzyżowania. Po odwiedzinach w tym niezwykłym miejscu  zachęcamy Was do zwiedzenia znajdującego się niedaleko Muzeum Folkloru, które opisaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów.

Mistrz ciasta filo

W czasie tworzenia naszego opisu korzystaliśmy z wywiadu Marissy Tejada zamieszczonego na portalu http://culinarybackstreets.com.


Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Nawojczyk
Andrzej Nawojczyk
2016-09-07 18:52:32

sprzed tygodnia :-)

6
 Andrzej Nawojczyk
Andrzej Nawojczyk
2016-09-07 18:53:20

5
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-07 20:18:26

Dzięki za te zdjęcia :) Fajne widzieć Giorgosa w dobrej kondycji :)

 Sylwia Machel-Pitura
Sylwia Machel-Pitura
2016-09-08 20:13:40

Ciasto filo....mhmmmm nie do podrobienia :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153867439232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Wioska Milia

Wioska Milia

Milia to autentyczna górska osada, która pochodzi najprawdopodobniej z około XVII wieku. Niewielki drewniany kierunkowskaz wskazujący na miejscowość Milia może nie być zbyt wielką zachętą do odwiedzenia tego miejsca. A szkoda bo Milia to jedno z bardziej urokliwych i zaskakujących miejsc na Krecie.

Hydria - magia ceramiki (Υδρία)

Hydria - magia ceramiki (Υδρία)

Warsztat garncarski Hydria w Asomatos to jedno z tych wyjątkowych miejsc, gdzie wciąż można zobaczyć żywe kreteńskie rzemiosło. Spod ręki Stavrosa Kallonakisa wychodzą unikatowa ceramika o wysokiej jakości wykonania i ciekawych wzorach. Polecamy!

Nostimon

Nostimon

Zachęcające opisy w przewodnikach oraz równie pozytywne relacje, na jakie natykaliśmy się w internecie sprawiły, że kiedy planowaliśmy nasze pierwsze wakacje na Krecie, Kritsa znalazła się wśród tych miejsc, które obowiązkowo chcieliśmy zobaczyć. Gdy dotarliśmy do tej największej wsi Krety, byliśmy oczarowani jej urokliwymi zaułkami i mimo silnego południowego słońca z chęcią przedzieraliśmy się przez gąszcz uliczek i wąskich przejść rozdzielających kolejne domostwa. Ostatecznie zupełnie przypadkowo trafiliśmy na jeden z centralnych placów Kritsy, gdzie znajduje się sklep Nostimon.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adam Wyspiański : Czy kod QR przychodzi na meila, czy sms-em na telefon wskazany w formularzu??? Pozdrawiam..
gość dodekanezowiec: Boję się że do sierpnia może się coś zmienić. I nawet nie tam zaraz liczba chorych cos tam coś tam. Po prostu sobie zażyczą wykonanie testów w krajach, skąd przylatują ludzie. Niemiec (zarabiający np. 15k) zrobi test za 59 euro, a Polak (zarabiający np. 5k) musi zrobic za 550 PLN (3-osobowa rodzina juz prawie 2 koła). Dodajmy, że wyspy greckie to cenami do Karaibow jakichś dobijają. (...)
Ewa Kruś: Mąż pracuje w UK,jedno z pytań ,to czy ostatnio przebywałeś za granicą. Miał ktoś podobną sytuację?,myślę,że jako pierwsi pójdziemy wtedy na test
gość Seba: Lecieliśmy z Wrocławia do Chanii (10.07), na pokładzie 117 osób ( miało być 131 wg stewardesy) maseczki , faktycznie chęć skorzystania z toalety sygnalizacja z panelu nad głową i wtedy obsługa albo prowadziła, albo wskazywała, że można iść. (...)
gość Franciszek z Wlkp. : Może komuś przyda się ta informacja : Lecieliśmy z Berlina dzisiaj (niedziela). Kody otrzymaliśmy w sobotę chwilę po godz. 23. Wnioski wypełniliśmy w środę.  Otrzymaliśmy kody z 2 z przodu. Żona złożyła wniosek wraz z jedną córką, a ja oddzielny wniosek wraz z drugą córką. W Chanii po wyjściu z samolotu weszliśmy do budynku terminala. Wszyscy w jednej kolejce do okazania kodu QR. (...)
Wieska Kedzierska: Piękne miejsce
Rafal Plum Tree: jakiś sens maja testy wyrywkowe, chyba sztuka dla sztuki.
Adam Wyspiański : Prosze o wyjaśnienie, kiedy dokładnie trzeba wypełnić formularz lokalizacyjny. Obecnie należy go przesłać co najmniej 24h przed wjazdem. Czy mogę go wypełnić i przesłać tydzień przed wjazdem? Z jakim wyprzedzeniem wypełnialiście i czy kod QR przychodzi na czas?? Pozdrawiam Wszystkich miłośników Krety, Tych, którzy są obecnie na Krecie i Tych, którzy niedługo będą...
Jacek Krzepkowski: A jak wygląda sprawa podania adresu hotelu jeśli w dniu przylotu wchodzę na czarterowany jacht
Blanka Jankowiak: W jaki sposób turysta dowiaduje się ze test jest ujemny lub dodatni ?
Edyta Malinowska: Ja otrzymałam kod QR na 12 godzin przed lotem
Krystian Zdziebło: Mam 23 godziny do wylotu na Kręte a nie otrzymałem jeszcze kodu qr. Czy to norma?
Małgorzata Jankowska: Ja miałam wykonany test na lotnisku. Pomoc osoby z kodem zaczynającym się od cyfry 1 mają testy. Ja taki miałam. Nie jest to jednak potwierdzona informacja.
Rafal Karpus: My przylecielismy na Krete 1 lipca co 3 osoba do testu
Mikołaj Kiełpikowski: Jeszcze trochę i każdy turysta przylatujący do Grecji będzie musiał okazać się ujemnym testem na obecność koronawirusa
gość Kostas Chania: 4 lipca leciałem pierwszym lotem z Chanii do Krakowa. Na lotnisku w Chanii pusto, maski nosi obsługa lotniska, Policja itd. Pasażerowie tylko Ci którzy chcą. Nikt tego nie sprawdza, nikt nie chodzi i nie kontroluje. Luz, spokój, cisza. W samolocie około 10 pasażerów. Cała podróż w pasach. Kto chce skorzystać z toalety musi najpierw wezwać stewardessę, która poprowadzi taką osobę do toalety. Serwis funkcjonował normalnie. (...)
Agnieszka Jankowska: A jest gdzieś informacja ile testów robi się w Grecji dziennie?
Sławomir Zbrowski: Dzień dobry, Czy ktoś może podać oficjalne źródło informacji na temat kwarantanny dla sąsiadów pasażera samolotu z pozytywnym wynikiem testu?
gość Magda: Bilety na 26.07 mam od stycznia. Cały czas chciałam jechać . Ale ta akcja testowa mnie odstrasza. Rezygnujemy. Jadę na urlop, aby odpocząć. Jak sobie wyobrażę problemy przy dodatnim wyniku testu, to odechciewa mi się ryzykować . Bardzo mi żal.
Jarek Koziolek: Polecam stronę KEEP TALKING GREECE
Aska Mazur: Super
Marzena Zalinska: Ach ta Kreta kochana! Pozdrów Kretę ode mnie i tatku. Mam nadzieję że nie odwołają lotu.
Kama Pawlicka: Ja myślę o Grecji od 31 lipca. Ale się waham.
Karolina Krawczyńska: Jaka jest obecnie sytuacja na Krecie - czy istnieje obowiązek noszenia maseczek/ trzeba wykonać przed przyjazdem/po przyjeździe test czy tylko wypełnić formularz?
Artur Gulak: A jak Grecy podchodzą do lotów z lotniska w Katowicach? Dalej obowiązkowa kwarantanna ? Ktoś coś wie?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera