Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Baklava (Μπακλαβάς)

Przekierowano ze strony: Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava

Składniki

    na niedużą dwuwarstwową baklavę:
  • około 200 g ciasta filo
  • około 70 g stopionego masła
    nadzienie:
  • około 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • około ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • około ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu
  • łyżka stopionego masła
    syrop:
  • około 150 ml wody
  • sok z całej pomarańczy
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru (około 100 gram)
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 goździki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Różnica między sposobami przygotowania tego deseru w poszczególnych krajach w zasadzie sprowadza się do niewielkich modyfikacji w składzie nadzienia oraz syropu. W różnych krajach oprócz orzechów włoskich dodawane są migdały, pistacje, a nawet orzechy włoskie. W syropie w zależności od regionu może znaleźć się miód, skórka z cytryny bądź pomarańczy albo woda różana. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Większość dań do przygotowania których stosowane jest ciasto filo ma formę warstwowego przekładańca, baklava do wyjątków nie należy. Kilka warstw orzechów wymieszanych z korzennymi przyprawami, cieniutkie filo, całość nasączona aromatycznym syropem to recepta na stworzenie pysznego deseru.

1. Przygotowanie baklavy zaczynamy od nadzienia. Orzechy siekamy, mieszamy z przyprawami, cukrem i stopionym masłem.

2. Roztapiamy masło i smarujemy nim formę do pieczenia. Przygotowując dania z ciasta filo roztapiam masło porcjami, z tego względu podana przeze mnie ilość 70 g w składnikach jest raczej orientacyjna.

3. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy kilka płatów filo każdy z nich po kolei smarując masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Wiele osób radzi aby podczas wykładania kolejnych płatów filo resztę ciasta przykrywać wilgotną ściereczką, ponieważ ma ono tendencję do wysychania. Ja nigdy tego nie robię, ponieważ kolejne płaty i warstwy nakładam w szybkim tempie.

4. Po nałożeniu 5-6 płatów filo na spodzie naczynia rozprowadzamy na nich połowę przygotowanego wcześniej orzechowego nadzienia. Na warstwę orzechów kładziemy kolejne 2 płaty i smarujemy masłem każdy z nich, po czym nakładamy resztę orzechów. Na wierzch nakładamy resztę ciasta filo i na każdy płat starannie nanosimy masło.

5. Wierzchnie warstwy filo nacinamy nożem w romby, dzięki czemu po upieczeniu baklavę będzie można pokroić w łatwy sposób. Należy tylko uważać, by nie przeciąć spodnich warstw.

6. Baklavę pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze około 150 stopni bez termoobiegu, przez około 50-60 minut. Ważne aby ciasto było zrumienione i chrupiące.

7. W trakcie pieczenia baklavy należy przygotować syrop, którym ją nasączymy po upieczeniu. Wodę, miód, cukier, sok, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po przygotowaniu syropu trzeba go ostudzić.

8. Gorącą upieczoną baklavę polewamy równomiernie ostudzonym syropem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce tak, aby ciasto wchłonęło w siebie syrop.


baklava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Teresa Zeglin
Teresa Zeglin
2015-10-09 17:59:47

Tak, robiłam kilka razy...:).

4
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-10-09 18:01:21

(Y) Brawo!

 Bożena Kakowska
Bożena Kakowska
2015-10-09 18:00:44

Bardzo słodka i baaaardzo pyszna! Najlepsza na ciepło. Właśnie taką jadłam na Krecie.

1
 Dżoana JF
Dżoana JF
2015-10-09 18:03:10

Uwielbiam :-)

3
 Magdalena Gułaś
Magdalena Gułaś
2015-10-09 18:48:21

Uwielbiam :-)

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2015-10-09 19:50:50

Jeszcze tydzien temu jadlam takie pysznosci na Krecie ;) trudno przejsc obojetnie obok takiego deseru ;)

1
 Kinga Stróżyk-Wiatrowska
Kinga Stróżyk-Wiatrowska
2015-10-09 20:09:39

Uwielbiam

2
 Paulina Blaszka
Paulina Blaszka
2015-10-09 21:58:06

Sii

1
 Agnieszka Kasperczak
Agnieszka Kasperczak
2015-10-10 00:06:18

Oczywiście. Robi się ja banalnie

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153199217232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Jedną z największych nowości, które w ostatnich dwóch latach pojawiły się na polskim rynku, są oliwy polifenolowe pochodzące z Krety i Grecji. W ubiegłym roku pisaliśmy o nich dwukrotnie, jednak nadal są to produkty mało znane i rozpoznawalne w Polsce. Dla nas temat ten stał się bardzo interesujący, więc postanowiliśmy przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. Publikujemy zatem kolejne informacje na temat oliw polifenolowych, koncentrując się w tym artykule przede wszystkim na doskonałej oliwie Eliama Gold wyprodukowanej przez firmę Elli’s Farm na Krecie.

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Może tez tak być że wielu nie chodzących po szlakach mieszkańców Krety uważa że E4 to nazwa kazdego szlaku pieszego a nie tego konkretnego - w związku z tym autor mógł mieć na myśli jakiekolwiek szlaki turystyczne.
Piotrek | www.crete.pl : Niestety nie było to uszczegółowione w artykule, ale domyślam się, że może chodzi o część odcinków o których Ty piszesz. Niestety ciężko znaleźć jakieś sensowne informacje jak wygląda przebieg granic regionu Messary. (...)
gość PiotrWie: Piotrze czy mógłbyś konkretniej napisac o który odcinek E4 chodzi? Region Messary jest położony na południe od gór Idajskich więc tradycyjny przebieg E4 tam nie przebiega - przychodzi z północnego - wschodu w góry idajskie, idzie przez Las Rouvas na Nidę , dalej na szczyt Psiloritisa i schodzi do Fourfouras i dalej idzie Doliną Amari do Spili.
Marzena Gwiździel: Piękne miejsce ,polecam!
Sylwia Świetlik: Jedno z najpiękniejszych miejsc, jakie widziałam. To były Pierwsze wakacje mojej córeczki...miała niespełna roczek. Przemiło wspominam. I te widoki ❤️
Sylwia Dawidek: 
Patrycja Kostrzewa: Piękne miejsce
Grazyna Glik: Lato 2019
Ania Kl: Byłam widziałam cudo
Agnieszka Dobierska: Najlepsze wspomnienia pod słońcem
Żaneta Firlej-Bogus: 
Daria Tosta: 
Grzegorz Edyta Rybaccy: Byliśmy 2 razy,przepiękne miejsce polecam każdemu kto jeszcze nie był ☺️
Go Sia: Cudowne wspomnienia❤
Ela Mirosz: Cudowne wspomnienia, warto zobaczyć to miasto i wyspę Spinalonga
Kat Baw: Milo powspominac, kiedy wracamy Kacper Bawor Kuba Bawor
Magdalena Kołacz: Cudowne wspomnienia
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: miałam tu być w tym roku po 10 latach ... niestety życie napisało inny scenariusz
Arleta Kowalska: Cudowne miejsce ❤️
Kamila Surowa: Piękna
Agnieszka Swietochowska-Bubel: Kocham Kręte ♥️
Paulina Paulcia: Piękne miasto
Roma Kapałka: Polecam
Agnieszka Malanowska: Greckie San Tropéz ❤
Justyna Derengowska: 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt